175.000 nye jobber i USA i april

Nøkkeltall fra USA 175.000 nye jobber i USA i april «Månedens viktigste tall» kom inn lavere enn ventet. Dollaren og statsrenter faller, mens det er oppgang i aksjemarkedene. Anleggsarbeidere jobber på en byggeplass i Boston. Foto: Michael Dwyer / AP / NTB Truls Lier Mari Malm Publisert: I går 14:30 Oppdatert i går 15:37 Kopier


175.000 nye jobber i USA i april

175.000 nye jobber i USA i april

«Månedens viktigste tall» kom inn lavere enn ventet. Dollaren og statsrenter faller, mens det er oppgang i aksjemarkedene.

Publisert:

Det ble skapt 175.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i april. Det viser jobbrapporten «Nonfarm payrolls» fra amerikanske myndigheter.

På forhånd ventet analytikerne 240.000 nye jobber forrige måned, ifølge estimatene Bloomberg har hentet inn.

Jobbtallene har vært overraskende sterke i det siste, før denne månedens lavere vekst. I mars ble det skapt 315.000 nye jobber, viser ferske oppjusterte tall.

Les på E24+

Dette er renten du burde ha nå

– Rentefølsomhet i markedet gjør at dårlige tall blir gode nyheter. Dette er nok til å gi håp om at rentekutt kan komme fra sentralbanken etter hvert, men jeg tror nok man må vente til november før det skjer, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til E24.

«Nonfarm payrolls»-rapporten er en viktige pekepinn på hvordan det går i amerikansk økonomi. Antallet nye jobber omtales tidvis som «månedens viktigste tall», og følges tett av markedet.

Sammen med prisveksten er arbeidsmarkedet noe av det viktigste USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), ser på når renten settes.

I tillegg til jobbveksten, inneholder rapporten tall for arbeidsledigheten og lønnsveksten i USA. Ledigheten klatret til 3,9 prosent, som var høyere enn ventet, mens lønnsveksten roet seg mer enn ventet til 3,9 prosent.

Olav Chen i Storebrand mener dagens jobbrapport er positive nyheter for den amerikanske sentralbanken.

Dollar-svekkelse og Wall Street-oppgang

I valutamarkedene svekker den amerikanske dollaren seg like etter at jobbtallene kom.

Mot kronen gikk dollaren fra en kurs på 10,89 like før, til å koste 10,81 kroner kort tid etter. Dollaren ligger på 10,84 kroner ved 15.30-tiden. Kronen styrket seg også tidligere i dag etter rentemøtet til Norges Bank.

Dollaren svekket seg samtidig mot andre valutaer som euroen og japanske yen.

Amerikanske statsrenter falt også. Den viktige amerikanske tiåringenamerikanske tiåringenAmerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid ligger på rundt 4,48 prosent, mot 4,55 prosent kort tid før jobbtallene kom.

I aksjemarkedene er det oppgang på Wall Street. Samleindeksen S&P 500 er opp 1,2 prosent i tidlig handel, mens teknologiindeksen Nasdaq stiger 1,8 prosent.

Troen på rentekutt i USA har generelt falt kraftig de siste månedene, men fredag har den tatt seg litt opp igjen. Markedet priser nå helt inn at det første rentekuttet kommer i september. Et andre rentekutt i løpet av 2024 er også fullt priset inn.

– Øker sjansen for rentekutt

Dette er akkurat en slik jobbrapport sentralbanken hadde ønsket seg, mener Seema Shah hos Principal Asset Management.

– Den første payrolls-overraskelsen på nedsiden på flere måneder, i tillegg til en nedgang i lønnsveksten, vil bringe rentekutt-dialogen tilbake i markedet, sier Shah til Bloomberg.

Shah understreker samtidig at dette må være starten på en trend for at flere rentekutt i år skal bli aktuelt.

Chris Larkin hos Morgan Stanleys E*Trade mener rapporten trolig fikk Fed-medlemmene til å smile, selv om han ikke tror det gjør det aktuelt med kutt i juni.

– Men med mindre dette viser seg å være et avvik, vil det øke sjansen for at Fed vil klare å få inn minst ett rentekutt i år, sier Larkin ifølge Bloomberg.

Inflasjonsfallet stoppet opp

– For Fed sin del er dette positivt. I den grad det bidrar til litt mindre stramt arbeidsmarked som kan føre til at de får inflasjonen ned mot målet, er det positivt slik at renten blir satt ned, sier Olav Chen om dagens jobbrapport.

Amerikansk økonomi har klart seg bedre enn mange ventet i år, og ledigheten har holdt seg lav i lang tid.

Det til tross for at renten i USA har blitt satt kraftig opp de siste årene, i møte med høy prisvekst.

Inflasjonen har roet seg mye fra toppen, men utviklingen har begynt å peke i feil retning i det siste. I mars klatret inflasjonen til 3,5 prosent. USAs sentralbank påpekte i onsdagens rentebeslutning at det har vært mangel på fremgangen ned mot i inflasjonsmålet på to prosent.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *