Badefeber: – Ikke vært syke siden

Mandag og tirsdag var det lyn, torden og styrtregn i hovedstaden. Oslo kommune frarådet bading i 24 timer etter siste voldsomme regnskyll. Fredag storkoste badende seg i Oslofjorden igjen. Badefeber: - Ikke vært syke siden Line Fransson Nina Hansen Publisert fredag 31. mai 2024 - 19:23 Sist oppdatert fredag 31. mai 2024 - 20:47 i


Badefeber: – Ikke vært syke siden

Mandag og tirsdag var det lyn, torden og styrtregn i hovedstaden. Oslo kommune frarådet bading i 24 timer etter siste voldsomme regnskyll.


Fredag storkoste badende seg i Oslofjorden igjen.

Badefeber: – Ikke vært syke siden


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

 • Etter kraftig regn og tarmbakterier i Oslofjorden tidligere i uken, er det nå trygt å bade igjen.
 • Oslo kommune frarådet bading på grunn av avløpsproblemer, men bakteriene dør etter 24 timer.
 • Folk nyter nå det varme badevannet, men advares mot kjøttetende bakterier ved høye temperaturer.
 • En historisk varm Oslo-vår har gjort at badevannet på Østlandet er av det behagelige slaget. Men styrtregn mandag og tirsdag gjorde at Oslo kommune frarådet folk å bade i innerste Oslofjord fordi avløpsnettet i hovedstaden ikke klarer å håndtere vannmengdene. Store mengder tarmbakterer rant ut i Oslofjorden.

  – Men etter 24 timer er de bakteriene døde og det er trygt å bade igjen, forteller Vemund Brune Hareide, operativ leder i Oslo badstuforening.

  BEDRE ENN PÅ VESTLANDET: Anna Lena og Avihai badstuet, badet og koste seg i Oslo badstuforenings anlegg ved Langkaia. - Jeg er fra Vestlandet og der er det nesten for kaldt til å bade, også på sommeren. Vi tenker jo på mulige bakterier og slikt her, men passer på å dusje i ferskvann etterpå, sier Anne Lena. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

  BEDRE ENN PÅ VESTLANDET: Anna Lena og Avihai badstuet, badet og koste seg i Oslo badstuforenings anlegg ved Langkaia. – Jeg er fra Vestlandet og der er det nesten for kaldt til å bade, også på sommeren. Vi tenker jo på mulige bakterier og slikt her, men passer på å dusje i ferskvann etterpå, sier Anne Lena. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
  Vis mer

  Tar kortere bad

  Hareide er i ferd med å fjerne ikke-bad-skiltet idet Dagbladet er på vei inn i anlegget fredag morgen.

  – Vi anbefaler folk å dusje med ferskvann for å kjøle seg ned på slike dager. Nå får vi også iskulper med kaldt vann til slike dager, legger han til.

  Vennene Anna Lena og Avihai sitter og varmer seg i sola og ser ut over Operaen og innerste del av Oslofjorden.

  – Jeg bader nå, men er ikke så lenge ute i vannet om gangen siden det regnet tidligere i uka. Og så dusjer vi etterpå, sier Anna Lena.

  Litt lenger borte på badstuanlegget sitter Pål Vostenioquisnam musestille i zen-stilling i den grønne trappa i det algefylte vannet.

  – Absolutt å anbefale. Det er best å være her om vinteren, men deilig også nå. Når jeg sitter på trappa, kommer små krepsdyr og spiser død hud, så det er liv her, sier han, før han plukker opp to plastbiter i vannet.

  Badefeber: - Ikke vært syke siden

  – Det er et veldig godt miljø her nede, og veldig mange folk som gjør ting for å få fjorden til å bli friskere, sier Vostenioquisnam.

  Bader bader

  Også Katrin Bretschneider-Werz og David Bader koser seg i Oslofjorden i godværet.

  – Vi er gamle kolleger. Siden desember møtes vi her minst én gang i måneden for å holde kontakten. Det er en fin tradisjon og siden vi begynte med bad-og-badstu-tradisjonen, har vi ikke vært syke, sier Bretschneider-Werz.

  Begge er klare over at Oslofjorden sliter med å overleve på grunn av overgjødsling fra jordbruk og avløs, for mye utbygging og overfiske. Men bade i fjorden gjør de likevel hver gang de møtes i badstuene.

  – Dette er så sentralt i byen, og det kommer jo med litt utfordringer, men vi passer på å dusje etterpå og tenker at dette går bra, sier David, med det passende etternavnet Bader.

  BADER BADER: David Bader kaster seg ut i innerste Oslofjord minst en gang i måneden. - Det var fantastisk deilig i vinter, med 20 minus i lufta. Da var det nesten varmt å bade, sier han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

  BADER BADER: David Bader kaster seg ut i innerste Oslofjord minst en gang i måneden. – Det var fantastisk deilig i vinter, med 20 minus i lufta. Da var det nesten varmt å bade, sier han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
  Vis mer

  – Bra for folkehelsa

  Indre Oslofjord og Bærumsbassenget er et såkalt brakkvannsområde, der det kommer mye ferskvann inn i fjorden. Her er faren større for uønskede bakterier enn andre steder. Samtidig understreker smittevernoverlege i Bærum, Bjørg Dysthe, at «det å bade er sunt for folkehelsa».

  – De færreste skader seg, og om du gjør det, kan du skylle såret i ferskvann og følge med på om det blir infeksjon. Da bør du gå til lege, sier hun.

  Tarmbakteriene som går ut i fjorden er én ting. De kan gi folk diaré og oppkast. Men høyere temperaturer i havet kan skape større utfordringer. Selv om vi fremdeles er i mai, viser gradestokken i sjøen ved Sukkerbiten i Oslo 19,3 grader fredag, etter en over gjennomsnittet varm mai måned. Faren for såkalte kjøttetende bakterier øker når temperaturen i vannet er over 20 grader.

  Kjøttetende bakterier

  FHI-statistikken viser at det i gjennomsnitt rapporteres rundt 54 tilfeller av vibrio- og 28 shewanella-infeksjoner i Norge per år.

  – Omtrent 70 prosent av infeksjonene kommer mellom juni og september, med en topp i månedene juli og august, når vanntemperaturen er på sitt høyeste langs norske kystområder, forteller Ettore Amato, spesialrådgiver ved FHI, til Dagbladet.

  Men om årets sommer fortsetter å bli like varm som våren, kan være dårlig nytt for folk som ønsker å bade i Oslofjorden.

  Sommeren 2018 var en ekstremsommer med uvanlig varme dager over en lang periode. Da ble mer enn 100 ikke-kolera vibrio- og shewanella-infeksjoner i Norge. Åtte personer fikk alvorlige infeksjoner etter bading i Oslofjorden.

  I Bærum har de hatt noen vibrio og shewanella-tilfeller årlig.

  – Kjøttetende bakterier er blitt gammelt nytt. Vi hadde tilfeller i både 2016 og så i 2018, som vi meldte inn til FHI. De har innført meldingsplikt for vibrio- og shewanella-infeksjoner for kommunene, sier Bjørg Dysthe, smittevernoverlege i Bærum kommune, til Dagbladet.

  Høye temperaturer i vannet er hovedgrunnen til økningen av disse bakteriene i Oslofjorden.

  – Dette er en kjent problemstilling i nabolandene Sverige, Finland og de baltiske landene. De har kontinuerlig varsling om risikoen for kjøttetende bakterier ved høye vanntemperaturer, sier overlegen og fortsetter:

  – Vi gir ut informasjon til fastleger og på hjemmesider når det er lengre perioder med varmt vann. Vi vurderte det nå, men foreløpig har det vært avkjøling på natta, sier Dysthe.

  Lokket av Oslofjorden er dekket av pollen, søppel og annet smuss. Betyr dette at det er farlig å bade? Vi har spurt marinbiologen. Video: Jenny Emilie Aas
  Vis mer

  Bakterie-port

  Smittevernoverlegen sier at Bærum kommune hele tida har varsel til innbyggerne om at de ikke må bade i fjorden med åpne sår. Og at om de får sår under bading, er det viktig å vaske seg med ferskvann så fort som mulig.

  – Heldigvis er det de færreste som får disse infeksjonene, men vi er alle i risikosonen. Du kan ha stukket deg på en rosebusk i hagen eller fått hudbarrieren brutt på en sykkeltur. Det er inngangsporten for bakteriene, som er flere når badevannet er varmt, sier Bjørg Dysthe, smittevernoverlege i Bærum kommune, til Dagbladet.

  Smittevernoverlegen bor sjøl i Bærum og er en ivrig bader.

  – Ja, jeg badet i dag. Men jeg bader ikke om jeg har åpne sår og tråkker helst ikke på steder hvor man kan få sår. Hvis uhellet er ute, er jeg rask med å skylle og følge med på om det utvikler seg til å bli en infeksjon. Da må folk oppsøke lege, sier Dysthe.

  Ferskvann på badeplasser

  Smittevernoverlegen har vært i dialog med kommunen om at de skal ha ferskvann tilgjengelig på alle offentlige badesteder, sånn at folk kan skylle seg godt, om de tråkker på eller skjærer seg på en stillehavsøsters eller noe annet spisst.

  Hun anbefaler også folk å bruke badesko for å unngå å skade seg på de sylskarpe stillehavsøstersene, som blir stadig flere langs hele Oslofjorden.

  Ved Oslo badstuforenings anlegg ved Langkaia forsøker de hele tida å gjøre noe med vannkvaliteten, helt innerst i fjorden. Blant annet har de et pilotprosjekt hvor de dyrker blåskjell under badstuanlegget. En ansatt drar et par av blåskjellsokkene opp for Dagbladet. De er dekket av brun gugge.

  OVERLEVER DE SOMMEREN? I september-oktober satte Oslo badstuforening og selskapet Urban Ocean ut flere blåskjellstrømper, i et håp om å bedre vannkvaliteten. De så ikke veldig apetittelige ut. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

  OVERLEVER DE SOMMEREN? I september-oktober satte Oslo badstuforening og selskapet Urban Ocean ut flere blåskjellstrømper, i et håp om å bedre vannkvaliteten. De så ikke veldig apetittelige ut. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
  Vis mer

  – Målet er at skjellene skal rense vannet for at vannkvaliteten skal bli bedre. Den er dekket med rødalger og litt slim, men vi håper likevel at de klarer å filtrere vannet ganske fritt, sier August Borge Harbo, grunnlegger av Urban Ocean, som står bak pilotprosjektet.

  Bakteriespisende blåskjell

  Strømpene med blåskjell skal henge ut i minst ett år.

  – Det er den mest krevende perioden akkurat nå, med så mye oppblomstring av alger. Men det er en del av pilotprosjektet: Å rett og slett se om de klarer å overleve, sier Harbo.

  Han understreker at blåskjellene har klart seg «ganske godt hittil, selv om det ser ganske grumsete ut».

  – Vi har veid dem siden oktober, og blåskjellene har vokst jevnt og trutt. Blåskjell filtrerer alt som er i vannet, og tar bakterier og annet inn i skjellene. De er dermed ikke til å spise, men vi skal ta vevsprøver for å vite mer. Håpet er jo at de kan være med å rense fjorden, sier Harbo.

  KOM TIL OSS: 1. juni er det badstuas dag og Vemund Brune Hareide og flåtesjef Vilde Jensen ønsker alle velkomne for bad, badstue, ritualer - eller filminnspilling. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

  KOM TIL OSS: 1. juni er det badstuas dag og Vemund Brune Hareide og flåtesjef Vilde Jensen ønsker alle velkomne for bad, badstue, ritualer – eller filminnspilling. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
  Vis mer

  Ved Oslo badstuforenings badstuer og badeområder lar verken gjester eller ansatte seg uroe spesielt over mulige kjipe bakterier i Oslofjorden. Livet går i ro og mak, og de ansatte gjør klar til badstuas dag, lørdag 1. juni.

  – Hele vinteren har det vært proppfullt av folk her hele tida, med våre 15 000 medlemmer. Nå er det litt roligere, så vi oppfordrer folk til å komme. Vi måler badevannskvaliteten hele tida, og passer på at folk bare bader når det er tilrådelig, sier Hareide og fortsetter:

  – Lørdag er det årets badstudag og vi håper mange kommer hit. Enten for å være med på film og få gratis bad og badstu. Eller å komme til Langkaia hvor vi har mange forskjellige ritualer, sier Hareide.
  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *