Badere grøsser: – Helvetes skummel

Stjernekikker: Badere grøsser: - Helvetes skummel Et fascinerende fiske-funn gir folk bakoversveis. - Dukker opp i Norge innimellom, sier zoolog. TITT-TEI: Hvis du møter en slik en på din vei, bør du la den være i fred. Foto: Jam Press Vis mer Birgitte Thorshaug Kristiansen Publisert onsdag 05. juni 2024 - 07:36 Om du allerede


Badere grøsser: – Helvetes skummel
Stjernekikker:

Badere grøsser: – Helvetes skummel

Et fascinerende fiske-funn gir folk bakoversveis. – Dukker opp i Norge innimellom, sier zoolog.

TITT-TEI: Hvis du møter en slik en på din vei, bør du la den være i fred. Foto: Jam Press
Vis mer


Publisert


Om du allerede er litt skjør for hva som skjuler seg under vannoverflaten når du er ute og bader, bør du kanskje ikke lese videre.

Nå er det ikke slik at denne skapningen er så vanlig i norske farvann, men ifølge zoolog Petter Bøckman, kan den dukke opp her også.

På engelsk kalles fiskefamilien den er en del av «Stargazers». På norsk kalles de stjernekikkere (Uranoscopidae).

Dukker opp i Norge

Ifølge nettstedet FishBase finnes det 57 arter stjernekikkere på verdensbasis.

– Den er en sjelden gjest her i Norge. Man kan sammenlikne det med at man også ser sverdfisk her innimellom. Men nå som vannet blir varmere og varmere, så kan den bli vanligere her også. Bare se på sanktpetersfisken. Før var den sjelden, men nå tar man den på kroken, sier Bøckmann til Dagbladet.

Og liker du å reise til varmere strøk, er denne luringen fort en del av faunaen. Den finnes i farvann over hele verden – også på dypet og langs strandlinja i Middelhavet.

Graver seg ned

Videoen bildet i toppen er hentet fra, er filmet av naturfotograf og -entusiast Dennis Chan hjemme i Singapore, ifølge Jam Press.

– Et uvanlig og fascinerende skue. Disse rare fiskene graver seg ned i sanden, hvorpå bare hodene deres forblir synlige. Det er nesten ut som at de skuer mot stjernene, mens de venter på et intetanende bytte, skriver Chan.

Chan er grunnleggeren av organisasjonen The Untamed Paths, som blant annet tilrettelegger læringsprogrammer utendørs for å øke folks kunnskap om natur og dyreliv i hjemlandet.

– Skikkelig vondt!

Arten har, i likhet med sin fjerne, norske slektning – fjesing – giftpigger den kan stikke deg med.

– Og blir du stukket av en stjernekikker får du deg en ordentlig kilevink. Det gjør skikkelig vondt!, understreker Bøckman.

– Bør man oppsøke lege ved stikk?

– Et stikk gjør så vondt, at du kommer deg til lege uoppfordret, men giften er i liten grad dødelig, sier zoologen.

IKKE FARLIG: Zoolog Petter Bøckman sier at så lenge stjernekikkeren får være i fred, utgjør den ingen fare. Foto: Universitetet i Oslo

IKKE FARLIG: Zoolog Petter Bøckman sier at så lenge stjernekikkeren får være i fred, utgjør den ingen fare. Foto: Universitetet i Oslo
Vis mer

Noen arter stjernekikkere har også elektriske organer som kan gi støt på opptil 50 volt, skriver Store norske leksikon.

La den være

Selv om dette kan høres skremmende ut, sier Bøckman at fisken i utgangspunktet er helt ufarlig.

– Den kommer ikke til å jakte på deg i vannet. Er man uheldig kan den stikke deg hvis du vasser i strandkanten og tråkker på den, sier han.

Det er likevel ikke sikkert, forklarer zoologen videre. For giftpiggene er i utgangspunktet skjult under sanden når den jakter.

– Hvis den blir redd, setter den piggene opp, sier Bøckman.

Ser man en, anbefaler han med andre ord å la den ligge i fred.

– Du vil ikke prøve å grave den ut.

– Helvetes skummel

Fisken singaporeren Chan fikk fanget på kamera kalles for «Longnosed stargazer», direkte oversatt blir det en «langsnutet stjernekikker». Ichthyscopus lebeck på latin.

Videoen har fått folk til å grøsse.

Har du noen gang badet i Oslofjorden og tenkt: Hvilke fisker svømmer under meg nå? Det skal marinbiologen svare deg på. Video: Jenny Emilie Aas
Vis mer

– Og folk gjør narr av meg fordi jeg har fiskefobi. Se på den! Den er helvetes skummel, skriver en.

– Du skulle ikke funnet denne, følger en annen opp.

– Jeg ville fått et hjerteinfarkt der og da, legger en annen til.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *