Bannlyst i deler av egen delstat

Kristi Noem Bannlyst i deler av egen delstat Skandalene rundt Kristi Noem ser ikke ut til å forsvinne med det første. Nå er guvernøren utestengt i en femtedel av Sør-Dakota. BALLER PÅ SEG: Nok en gang har Kristi Noem provosert urbefolkningen i egen hjemstat. Foto: AP / NTB Vis mer Amalie Bernhus Årtun Publisert tirsdag


Bannlyst i deler av egen delstat
Kristi Noem

Bannlyst i deler av egen delstat

Skandalene rundt Kristi Noem ser ikke ut til å forsvinne med det første. Nå er guvernøren utestengt i en femtedel av Sør-Dakota.

BALLER PÅ SEG: Nok en gang har Kristi Noem provosert urbefolkningen i egen hjemstat. Foto: AP / NTB
BALLER PÅ SEG: Nok en gang har Kristi Noem provosert urbefolkningen i egen hjemstat. Foto: AP / NTB
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Guvernøren i Sør-Dakota, Kristi Noem (52), har vært ansett som en av toppkandidatene til å bli visepresident i USA, dersom Donald Trump vinner høstens valg.

Den norskættede republikaneren står imidlertid i hardt vær for tiden.

I april innrømmet Noem i en ny bok at hun hadde skutt og drept sin egen hund, noe som skapte voldsomme reaksjoner fra ulike hold.

I tillegg til utallige medieoppslag og massiv kritikk etter hundedrapet, må Noem nå møte konsekvensene for ytterligere kontroversielle uttalelser. Hun har nemlig blitt utestengt fra omtrent 20 prosent landeområdene i egen hjemstat, ifølge The Guardian.

Kartell-anklager

Beslutningen skal ha blitt gjort av stammene Yankton Sioux og Sisseton-Wahpeton Oyate, som stemte for å ekskludere henne fra deres reservater.

Grunnen til at de ikke lenger ønsker å se Noem sette foten på deres jord, er at hun ifølge The Guardian har beskyldt stammene for å få «personlige fordeler» av å samarbeide med narkotikakarteller.

Guvernøren har ikke lagt fram bevis på at anklagene stemmer.

UKLART: I fjor uttalte Donald Trump at Kirsti Noem gjorde en god jobb. Nå hevder flere at tiden framover er usikker for visepresidentkandidaten. Foto: AFP / NTB

UKLART: I fjor uttalte Donald Trump at Kirsti Noem gjorde en god jobb. Nå hevder flere at tiden framover er usikker for visepresidentkandidaten. Foto: AFP / NTB
Vis mer

– Vi har noen stammeledere som jeg mener får personlige fordeler av at narkotikakartellene er der, og det er derfor de angriper meg hver dag. Men jeg kommer til å kjempe for menneskene som lever der, de som daglig ringer meg og sier «vær så snill og hjelp oss i Pine Ridge, guvernør, vi er redde», sa hun i en uttalelse i mars.

Pine Ridge er et reservat i delstaten.

Bannlysning er noe stammene etter loven har rett til å gjøre mot folk som ikke hører til hos dem. En talsperson for Sisseton-Wahpeton Oyates uttalte til Kelo, en lokal TV-stasjon, at utestengelsen også skyldes et «langvarig anstrengt forhold» mellom guvernøren og stammene, som startet allerede i 2019.

Tidligere i år ble 52-åringen også bannlyst fra områdene til Oglala, Rosebud, Cheyenne River og Standing Rock Sioux-stammene i delstaten.

Det hele har resultert i at Noem til sammen er utestengt fra nesten én femtedel av Sør-Dakota, som er USAs 17. største delstat i areal.

STEMME-MYSTERIE: Tidligere president Donald Trumps uttalelser lar sjeldent vente på seg. Verre er det med sønnen Barron, som aldri har uttalt seg offentlig. Reporter: Edward Stenlund. Video / Foto: AP / Sosiale medier
Vis mer

Anklages for løgn

– Jeg liker henne veldig godt. Jeg synes hun er god. Kristi har gjort en god jobb, sa Donald Trump om Noem seinest i fjor, ifølge ABC News.

Etter at gjentatte uheldige uttalelser og detaljer har svirret rundt 52-åringen, mener flere at sjansene hennes kan være ødelagte.

For kontroversen rundt Noem stopper ikke ved kartell-anklager og kjæledyrdrap.

I den oppsiktsvekkende boka forteller Noem også om den gangen hun angivelig møtte Nord-Koreas leder Kim Jung-un.


STORM: Republikaneren har fått mye oppmerksomhet i media det siste halvåret. Foto: AFP / NTB
Vis mer

Flere amerikanske medier, deriblant Dakota Scout, stilte flere spørsmål rundt både dette og andre «påståtte» møter. Flere eksperter uttalte seg om at påstandene om diktator-møtet var usanne.

Professor i politikk, Cal Jillson, sier til The Guardian at guvernøren trolig ikke har noe imot at fokuset nå rettes mot hennes konflikter med urbefolkningen i Sør-Dakota.

– For hvis folk ikke snakker om det, snakker de heller om at hun skjøt hunden, sier han.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *