Ber om fullmakt fra Sametinget: Vurderer rettssak om Melkøya

Kampen om kraften Ber om fullmakt fra Sametinget: Vurderer rettssak om Melkøya Statens vedtak om å elektrifisere Melkøya kan havne i retten. – Ville ikke bedt om en slik fullmakt hvis jeg ikke var rede til å bruke den, sier sametingspresident Silje Karine Muotka. Sametingspresident Silje Karine Muotka, her i forbindelse med fjorårets demonstrasjoner mot


Ber om fullmakt fra Sametinget: Vurderer rettssak om Melkøya

Ber om fullmakt fra Sametinget: Vurderer rettssak om Melkøya

Statens vedtak om å elektrifisere Melkøya kan havne i retten. – Ville ikke bedt om en slik fullmakt hvis jeg ikke var rede til å bruke den, sier sametingspresident Silje Karine Muotka.

Publisert: Publisert:

Sametingsrådet fungerer som utøvende makt for Sametinget.

Nå ber rådet om utvidet fullmakt fra Sametinget til å kunne gå til rettssak mot staten. Det skal skje under Sametingets plenum i juni.

– Jeg ville ikke bedt om en slik fullmakt hvis jeg ikke var rede til å bruke den, sier sametingspresident Silje Karine Muotka til E24.

Bakgrunnen er regjeringens godkjenning av Equinors elektrifisering av LNG-anlegget på Melkøya i Hammerfest.

Godkjenningen ble ledsaget av et kraftløft for Finnmark, hvor nye kraftutbygginger skulle kompensere for Equinors økte kraftforbruk.

Reindriftsutøvere og andre interessenter vil kunne uttale seg i hver enkelt vindkraftsak. Men Muotka mener at kraftutbyggingene bare er en konsekvens av Equinors kraftbehov på Melkøya, som er på inntl 3,6 terawattimer (TWh) årlig.

– Morproblemet her er elektrifiseringssaken. Hvem andre skal ta opp dette spørsmålet? Sametinget er blant de få som kan gjøre det, sier Muotka.

Les også

Regjeringen godkjenner omstridt Melkøya-prosjekt

– Blitt avvist

I september 2023 vedtok Sametingets plenum enstemmig at regjeringens vedtak om elektrifisering av Melkøya må trekkes tilbake.

– Dette er blitt avvist av regjeringen, sier Muotka.

– Det pågår nå ingen ytterligere politiske prosesser om dette, og det finnes ingen klagemuligheter. Da må vi vurdere vårt neste steg, sier hun.

I forbindelse med regjeringens kraftløft er det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark til NVE. Prosessen skaper lokal bekymring.

– Vedtaket fra staten kan føre til flere arealinngrep i Finnmark som vil påvirke mange aktører. Ingen av disse vil ha partsevne når det gjelder selve Melkøya-vedtaket, sier Muotka.

Statsminister Jonas Gahr Støre, her under et besøk ved LNG-anlegget på Melkøya i Hammerfest i 2023.

Les også

Bekymringer rundt vindkraftprosess: – Helt naturlig

– Oppsiktsvekkende

Sametingspresidenten påpeker at Sametinget også vil måtte bruke ressurser på rettslig bistand til reindriftsutøvere som påvirkes av kraftprosjektene.

– Dette vedtaket lider av alvorlige saksbehandlingsfeil og er oppsiktsvekkende. Ingen har vurdert de samlede konsekvensene av dette for samiske rettighetshavere og det samiske samfunnet, sier Muotka.

– Dette vil kaste oss inn i to decennier med prosesser, uten at de samlede konsekvensene er utredet. Jeg ønsker derfor fullmakt til å kunne vurdere rettslige skritt. Det har vi ikke fullmakter til i dag, sier hun.

Dette bildet er fra området der vindkraftverket Davvi er planlagt i Lebesby kommune i Finnmark. Dette er ett av mange nye kraftprosjekter som kan være aktuelle for å bidra til å sikre nok kraft til Finnmark i fremtiden.

Les også

26 kraftplaner i Finnmark: – Nå starter arbeidet med å prioritere


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *