Bjørn Dæhlie-fond tjente 93 millioner

Bjørn Dæhlie-fond tjente 93 millioner Verdiene til Anaxo Capital økte i 2023, trukket opp av obligasjoner. Bjørn Dæhlie er blant investorene som har skutt inn penger i Anaxo, som hovedsakelig investerer i Norge. Dæhlie flyttet til Sveits for to år siden. Foto: Fredrik Hagen / NTB Truls Lier Publisert: Publisert: For mindre enn 20 minutter


Bjørn Dæhlie-fond tjente 93 millioner

Bjørn Dæhlie-fond tjente 93 millioner

Verdiene til Anaxo Capital økte i 2023, trukket opp av obligasjoner.

Publisert: Publisert:

Den tidligere langrennsstjernen Bjørn Dæhlie var blant initiativtagerne til Anaxo Capital da selskapet ble etablert i 2010.

Fondet investerer i aksjer med fokus på Oslo Børs, i tillegg til obligasjoner og eiendom.

I 2023 gikk det i pluss på handlene som ble gjort i markedet, viser årsregnskapet. Gevinsten ved salg av aksjer og verdipapirer var 162 millioner kroner, mens tapene var på 133 millioner. Begge deler var lavere enn i 2022, og «overskuddet» her var mindre i 2023 enn i 2022.

Samtidig dro Anaxo inn enda mer på utbytter, hele 78 millioner kroner. Verdiøkning i stedet for en kraftig nedjusteringen året før og økte renteinntekter dro også opp resultatet, selv om nedskrivningene på eiendom hoppet til 37 millioner.

Driftsresultatet til Anaxo kom inn på 93,2 millioner kroner i 2023, opp fra 15 millioner året før.

Les på E24+

Solgte alt i shippingaksje etter børsfest

Størsteparten av investeringene til fondet er i aksjer. Anaxo opplyser på sine sider at fordelingen er om lag 70 prosent aksjer, 20 prosent obligasjoner og 10 prosent eiendom.

Ved utgangen av fjoråret lå verdien til aksjene på 1,04 milliarder kroner, noe ned fra 1,13 milliarder et år før. De bokførte eiendomsverdiene ble mer enn halvert til 41 millioner. Motsatt vei gikk det med derimot med obligasjonene, som hadde en verdiøkning til 389 millioner, fra 253 millioner året før.

Det bidro til at verdien til investeringene økte til 1,475 milliarder kroner ved utgangen av 2023, opp fra 1,464 milliarder i 2022.

I tillegg til Bjørn Dæhlie er kjente navn som Eivind Reiten involvert i Anaxo som styreleder. Næringslivstoppen er tidligere konsernsjef i Hydro, politiker og styreleder i flere store selskaper. I dag er han styreleder i Kongsberg Gruppen. Ole Anker-Rasch er en annen av Anaxo Capitals grunnleggere sammen med Dæhlie, og er i dag forvalter i fondet på obligasjoner og eiendom.

E24 har forsøkt å komme i kontakt med Anaxo, foreløpig uten å få svar.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *