Boeings romkapsel på vei til ISS: Lekkasjer oppdaget etter oppskyting

Boeings romkapsel på vei til ISS: Lekkasjer oppdaget etter oppskyting Boeings bemannede romkapsel Starliner Calypso er omsider skutt opp fra Cape Canaveral, etter flere utsettelser. Samtidig har Nasa oppdaget lekkasjer på fartøyet. Boeings Starliner-kapsel, på toppen av en Atlas V-bærerakett, ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida onsdag, etter flere utsettelser. Foto: Steve Nesius


Boeings romkapsel på vei til ISS: Lekkasjer oppdaget etter oppskyting

Boeings romkapsel på vei til ISS: Lekkasjer oppdaget etter oppskyting

Boeings bemannede romkapsel Starliner Calypso er omsider skutt opp fra Cape Canaveral, etter flere utsettelser. Samtidig har Nasa oppdaget lekkasjer på fartøyet.

Publisert: Publisert:

Starliner, med astronautene Barry Eugene «Butch» Wilmore og Sunita «Suni» Williams om bord, ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida med en Atlas V-bærerakett klokken 10.52 onsdag.

Wilmore og Williams skal være på Den internasjonale romstasjonen (ISS) i en ukes tid.

Det dreier om seg om Boeings første bemannede oppskyting.

Ferden må fullføres før Nasa kan gi Boeing sertifisering til å foreta fremtidige reiser til ISS, som det andre private selskapet etter SpaceX.

SpaceX fikk sin verifisering i 2020 med Dragon-kapselen, og har siden foretatt flere reiser til ISS.

Utsettelser

Oppskytingen skulle ha skjedd 7. mai. Under nedtellingen ble oppskytingen avbrutt på grunn av problemer med en ventil som skulle regulere trykket på bæreraketten Atlas V.

Deretter avdekket man en heliumlekkasje i en servicemodul, som førte til ytterligere utsettelser, før man satte 1. juni som ny oppskytingsdato.

Les også

Boeing klar til å teste romfartøy

Denne oppskytingen ble avbrutt da det gjensto mindre enn fire minutter av nedtellingen, på grunn av problemer med en strømforsyning.

Omsider lyktes man ved tredje forsøk 5. juni, men heller ikke denne gangen uten problemer.

Flere lekkasjer

Like før oppskytingen onsdag oppdaget Nasa en heliumlekkasje i en ventil, men besluttet at den var akseptabel.

Sent onsdag kveld skrev Nasa på X/Twitter at ytterligere to heliumlekkasjer har blitt oppdaget etter oppskytingen.

– Nasa har identifisert tre heliumlekkasjer på fartøyet. En av disse, og en plan for å håndtere den, ble diskutert før oppskytingen. De andre to er nye etter at fartøyet kom i bane rundt jorden. To av de berørte heliumventilene har blitt lukket, og fartøyet er fortsatt stabilt, skriver Nasa.

Lekkasjene ble oppdaget like før de to astronautene om bord skulle sove. Wilmore og Williams ble informert om lekkasjene og planen om å lukke dem.

Nasa har siden konkludert med at mannskapet er trygt, og ba dem gå og legge seg, skriver CNN.

Hvert sitt oppdrag

Boeings romprogram har støtt på flere problemer også før, blant annet på en ubemannet oppskyting i 2019 der fartøyet ikke nådde fram til ISS.

I mai 2022 klarte Boeing endelig å sende en ubemannet Starliner-kapsel til romstasjonen. En bemannet test var først planlagt tidlig i 2023.

Boeing og SpaceX har fått i oppdrag å utvikle hvert sitt fartøy til dette bruket. I 2014 ble Boeing tildelt 4 milliarder dollar til utviklingen, mens SpaceX fikk 2,6 milliarder.

Sistnevntes Crew Dragon-kapsel ble testet i verdensrommet allerede i mars, men en test av et nødsystem den 20. april gikk alvorlig galt og endte med eksplosjon, brann og totalhavari.

Dermed er utviklingen blitt forsinket, og Boeing har fått en sjanse til å igjen noe av forspranget.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *