Bratt børsfall i India etter jevn valginnspurt

Bratt børsfall i India etter jevn valginnspurt Det indiske aksjemarkedet rundet av sin tyngste børsdag på fire år. Indias sittende statsminister Narendra Modi ser ut til å vinne valget knappere enn ventet. Foto: PUNIT PARANJPE / AFP / NTB Kristian Aaser Publisert: I dag 08:17 Oppdatert nå nettopp Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook


Bratt børsfall i India etter jevn valginnspurt

Bratt børsfall i India etter jevn valginnspurt

Det indiske aksjemarkedet rundet av sin tyngste børsdag på fire år.

Publisert:

– Investorer er litt nervøse, og sånn vil det være de neste timene frem til en ledelse er klar, sa investeringssjef Amit Kumar Gupta i Fintrekk Capital til nyhetsbyrået Bloomberg etter at stemmeopptellingen hadde begynt mandag morgen.

Det har lenge vært ventet at sittende statsminister Narendra Modi skulle sikre seg sin tredje strake periode som regjeringssjef.

Tirsdag begynte stemmeopptellingen, og en overraskende knapp ledelse for Modi og hans parti Bharatiya Janata har gitt bratte utfall i aksjemarkedet.

Nifty 50-indeksen på Mumbai-børsen, som består av de største børsnoterte selskapene i India, avsluttet dagen ned 5,93 prosent. Sensex-indeksen falt til slutt 5,74 prosent.

Børsfallet i India er det største siden starten av 2020.

Selskaper knyttet til Gautam Adani, som ifølge Bloombergs milliardærindeks er Asias rikeste mann, leder an i børsfallet, ifølge nyhetsbyrået.

Les på E24+

Derfor er valget i India viktig for verdens investorer

Kan bli vanskeligere å styre

Den innledende stemmeopptellingen har skapt tvil om den Modi-ledede alliansen med et svakere flertall vil kunne levere på viktige land- og arbeidslivsreformer, i tillegg til infrastrukturprosjekter.

– Markedet priser inn 400 seter for den Bharatiya Janata-ledede alliansen, og det ser definitivt ikke ut til å skje nå, sier Gupta til nyhetsbyrået.

Flere selskaper som driver innen infrastruktur har også hatt en tung dag. Bharatiya Janata-partiet har tatt initiativ til infrastrurutbygging.

Mandag var preget av stor optimisme på indiske børser, og med rekordhøye noteringer.

Verdens femte største økonomi

Under Modi er India vokst til å bli verdens femte største økonomi, og landet spiller også en økende politiske rolle som en motvekt til Kina.

Statsministeren har satt i gang flere store investeringer i moderne infrastrukturprosjekter som veier, høyhastighetstog og flyplasser. Men den økonomiske veksten er ikke kommet alle til gode.

Arbeidsledigheten er fortsatt høy, og fattigdom er utbredt. Mange sliter med å få råd til grunnleggende livsnødvendigheter.

Bruttonasjonalprodukt per innbygger i India er rundt 2000 dollar årlig, ifølge Verdensbanken.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *