Bursdagsfeiring endte i kaos

Rudy Giuliani Bursdagsfeiring endte i kaos Rudy Giuliani fikk ikke bare sang og kake da han feiret 80-årsdagen sin fredag. Representanter fra justismyndighetene i Arizona dukket også opp med en tiltale. I TRØBBEL: Tidligere New York-ordfører og Trump-advokat Rudy Giuliani er tiltalt for forsøk på å omgjøre valgresultatene i både Arizona og Georgia. Foto: Kevin


Bursdagsfeiring endte i kaos
Rudy Giuliani

Bursdagsfeiring endte i kaos

Rudy Giuliani fikk ikke bare sang og kake da han feiret 80-årsdagen sin fredag. Representanter fra justismyndighetene i Arizona dukket også opp med en tiltale.

I TRØBBEL: Tidligere New York-ordfører og Trump-advokat Rudy Giuliani er tiltalt for forsøk på å omgjøre valgresultatene i både Arizona og Georgia. Foto: Kevin Dietsch/UPI/Shutterstock
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

  • Rudy Giuliani feiret sin 80-årsdag i Florida med 200 gjester.
  • Under feiringen dukket representanter fra justismyndighetene i Arizona opp med en tiltale mot ham for å ha deltatt i en ulovlig plan for å omgjøre valgresultatet i 2020.
  • Giuliani må møte i retten i Arizona tirsdag.

NEW YORK (Dagbladet): Etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001 ble Giuliani en samlende nasjonalhelt i USA.

Men fallet har vært dypt for den tidligere ordføreren i New York og tidligere advokaten til ekspresident Donald Trump. De siste åra har han opplevd en lang rekke skandaler, tiltaler og nedturer.

Den foreløpig siste i rekka kom fredag kveld. Giuliani feiret 80-årsdagen sin med 200 inviterte gjester hjemme hos den republikanske rådgiveren Caroline Wren i Palm Beach i Florida.

Det hele endte i kaos da representanter for justismyndighetene i Arizona uventet møtte opp med tiltalen mot ham.

Sang og feiring

Videoer fra kvelden viser blant annet at Trumps tidligere seniorrådgiver, Steve Bannon ankommer festen, og at Giuliani selv opptrer med en noe falsk versjon av den gamle Frank Sinatra-slageren «New York, New York».

Rundt klokka 23 lokal tid ankommer imidlertid to representanter for den demokratiske delstatsjustisministeren i Arizona, Kris Mayes. De overleverer Giuliani tiltalen mot ham.

Sammen med 17 andre er han tiltalt for å ha deltatt i en ulovlig plan for å omgjøre valgresultatet i delstaten i 2020 til Trumps fordel.

– Den siste tiltalte fikk tiltalen overlevert for få øyeblikk siden. Rudy Giuliani er ikke hevet over loven, skrev Mayes på X kort tid seinere.

– Som Normandie

Selv om en del av gjestene allerede har forlatt festen på dette tidspunktet skaper det kaotiske tilstander. Noen av festdeltakerne begynte å skrike – inkludert en kvinne som gråt da Giuliani mottok papirene, skriver New York Post.

Wren, som var vertskap for bursdagsfeiringen skal ha blitt rasende.

– Mens det er mer kriminalitet i Arizona enn noensinne, mener Arizonas justisminister at det er en god bruk av ressurser å sende flere agenter tvers over landet for å storme en 80-årsdag som om det var Normandie, sier Wren til avisa.

I HARDT VÆR: Donald Trumps advokat, Rudy Giulianie, etterforskes. Føderale agenter ransaket onsdag 28. april boligen og kontoret hans.
Vis mer

Giuliani og de andre ble tiltalt i april, og justismyndighetene i delstaten gjorde flere forsøk på å overlevere tiltalen til Giuliani – blant annet i New York – før de faktisk lyktes.

Den tidligere ordføreren brukte også kontoen sin på X til å gjøre narr av forsøkene.

– Dersom myndighetene i Arizona ikke finner meg innen i morgen tidlig må de 1) forkaste tiltalen og 2) Innrømme at de ikke kan telle stemmer, skrev Giuliani i et innlegg som nå er slettet.

Må i retten

Etter den kaotiske bursdagsfeiringen, hevder Giulianis talsperson, Ted Goodman, at eksordføreren ikke lar seg påvirke av forsøket på å «håne ham» på bursdagen hans.

– Han koste seg på en utrolig kveld med hundrevis av mennesker som elsker ham – fra alle kanter – og vi ser fram til å oppnå rettferdighet snart, sier Goodman i en uttalelse.

Etter planen må Giuliani nå møte i retten i Arizona tirsdag dersom han ikke får innvilget en utsettelse. Blant de andre tiltalte i saken er også Trumps tidligere stabssjef, Mark Meadows, Trumps nåværende juridiske rådgiver Boris Epshteyn og andre tidligere Trump-advokater som John Eastman og Jenna Ellis.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP
Vis mer

Giuliani står dessuten midt i en lang rekke andre juridiske problemer. Han har blant annet slått seg konkurs etter at han ble dømt til å betale 148 millioner dollar (om lag 1,6 milliarder kroner) i erstatning til to valgmedarbeidere i Georgia etter at han spredte usanne konspirasjonsteorier om deres rolle i presidentvalget i 2020, skriver AP.

I fjor ble han også tiltalt sammen med Trump og andre for sin rolle i forsøkene på å omgjøre valgresultatet i delstaten.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *