Delta i gjenoppbyggingen av Ukraina

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) Foto: Vidar Ruud / NTB Delta i gjenoppbyggingen av Ukraina Gjenoppbyggingen av Ukraina er svært krevende. Norsk næringsliv kan bli en avgjørende støttespiller. Cecilie Myrseth Næringsminister (Ap) Publisert: Publisert: For mindre enn 10 minutter siden Dette er en kronikk Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Hva har selskapene Itera, Yara, DNV


Delta i gjenoppbyggingen av Ukraina

Delta i gjenoppbyggingen av Ukraina

Gjenoppbyggingen av Ukraina er svært krevende. Norsk næringsliv kan bli en avgjørende støttespiller.

  • Cecilie Myrseth
    Cecilie Myrseth

    Næringsminister (Ap)
Publisert: Publisert:

Dette er en kronikk

Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Hva har selskapene Itera, Yara, DNV, Scatec, Emergy, TietoEvry og Pelagia til felles? Tilstedeværelse i Ukraina.

Jeg vil berømme norske selskaper som går foran og viser at norsk næringsliv har både mot, vilje og evne til å skape næringsaktivitet i Ukraina. Jeg håper flere norske selskaper vil følge etter. Ukraina trenger arbeidsplasser, verdiskaping og inntekter for å holde hjulene i gang og for å finansiere gjenoppbyggingen.

Det er næringslivet i Ukraina som må lede an i gjenoppbyggingen av næringslivet i Ukraina. Men når utenlandske selskaper velger å være til stede i Ukraina, har det dobbel verdi: ikke bare i kroner og øre for Ukrainas folk, men også symbolsk – ukrainerne står ikke alene. Vi står sammen med Ukrainas folk. Vi står sammen om et fritt Europa. Ukrainas sak er også vår sak. Russlands krig mot Ukraina truer også våre nasjonale interesser og våre verdier.

Les også

Vedum om oljepengebruken: – Ansvarlig

Gjenoppbyggingen pågår nå, samtidig som kampene raser ved fronten. Vi vet at sikkerhetsutfordringer påvirker private investeringer. Derfor støtter Norge blant annet krigsforsikring og garantiordninger for å få fart i investeringene.

Et næringssamarbeid med Norge er høyt ønsket fra ukrainsk side. Det kom tydelig fram da president Zelenskyj besøkte Norge i desember 2023. Vi ser også at det er stor interesse i norsk næringsliv for å bistå Ukraina gjennom NHOs Ukraina-nettverk og det norsk-ukrainske handelskammeret (NUUC).

I revidert nasjonalbudsjett vil vi derfor styrke Innovasjon Norge med en særskilt bevilgning, som skal benyttes til å legge til rette for at norsk næringsliv kan delta i gjenoppbyggingen av Ukraina. Vi er allerede i gang med å oppdatere frihandelsavtalen mellom Ukraina og EFTA.

Les også

Regjeringen venter høyere økonomisk vekst

Tenk hva norsk næringsliv kan bidra med når det gjelder omstillingen til fornybar energi? Dette er bare et eksempel.

Ukrainas tapre folk står tilsynelatende foran en håpløs oppgave: Hvor skal man starte når hjembyen er forvandlet til en ruinhaug, og utstyr og penger mangler? Det kan ta motet fra noen og enhver. Håpet ligger i at det alltid er noe igjen som man kan bygge videre på. Alle som besøker Kirkenes, Narvik, Hiroshima, Dresden eller Warszawa, vet det.

Jeg oppfordrer alle bedrifter som vil delta i gjenoppbyggingen av Ukraina, enten som direkte eller indirekte støttespillere, med små eller store bidrag: Ta kontakt med Innovasjon Norge nå. Det haster.

Lys og aktivitet i haller og kontorer kan bokstavelig talt endre historiens gang.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *