Derfor bruker Vedum bunad

Derfor bruker Vedum bunad I dag er Trygve Slagsvold Vedum sjefen. Jørgen Gilbrant Publisert tirsdag 14. mai 2024 - 17:31 Sist oppdatert tirsdag 14. mai 2024 - 17:38 - Jeg går med bunad i dag fordi jeg er så heldig å ha statsbesøk. Da er det spesielt hyggelig å bruke bunad, sier Vedum. - Du


Derfor bruker Vedum bunad

Derfor bruker Vedum bunad

I dag er Trygve Slagsvold Vedum sjefen.


Publisert


Sist oppdatert


– Jeg går med bunad i dag fordi jeg er så heldig å ha statsbesøk. Da er det spesielt hyggelig å bruke bunad, sier Vedum.

– Du sier at du er så heldig å ha statsbesøk?

– Nei, vi! Norge har statsbesøk.

Det er en krevende øvelse vi skal igjennom. Trygve Slagsvold Vedum skal gå fra Senterpartiets partikontor i Akersgata (ja, midt i Oslo) til Youngstorget iført bunad. Umiddelbart blir vi stoppet av en forbipasserende mann:

– Bunad! Du har jo den fineste bunaden! sier romantikeren mens Vedum ler.

Det er altså statsbesøk fra Danmark til Norge – ikke Vedum – i dag. Det ferske kongeparet Fredrik og Mary er på sitt første besøk til Norge og skal på middag på slottet. Vedum er til vanlig nummer to i regjering, men akkurat i dag er han faktisk sjefen.

Statsminister Jonas Gahr Støre leder en konferanse om matsikkerhet i Paris og har lagt inn et besøk hos Macron.

– Hvilke konsekvenser får det for vanlige folk at du er sjef?

– Det har nok ingen konsekvenser, men jeg ledet delegasjonen fra regjeringen da det var statsråd i dag og på middagen i kveld, sier Vedum stolt.

– Det er litt gøy?

– Det er min oppgave når statsministeren er ute av landet, sier Vedum.

Sigbjørn Johnsen ble et stilikon da han var finansminister for andre gang. Plutselig dukket han opp med den ene fine hatten etter den andre da han skulle legge fram statsbudsjettet.

– Kommer du til å legge fram det som kanskje er ditt siste statsbudsjett iført bunad?

– Det skal jo ikke bli siste gang, men det hadde vært veldig stilig. Men det er en litt hard arbeidsdag for bunad. Jeg tror det må bli dress, selv om det heller ikke er veldig anvendelig, sier bonden fra hedmarken.

– Du er kanskje den norske politikeren som står lengst unna Dagbladet ideologisk, særlig når det gjelder monarkiet. Hva har du å si til ditt forsvar?

– Jeg er veldig glad i det norske monarkiet, det binder oss sammen. Vi trenger fellesskapsinstitusjoner i Norge. Særlig at det er generasjon som følger generasjon, gjør det så sterkt, sier Vedum.

– Så det at man arver privilegier er selve styrken til monarkiet?

– Ja, det er faktisk noe av styrken. Tenk bare hvor viktig kong Haakon var i starten av andre verdenskrig, at det går i rekke og er kontinuitet. Det er mye omskiftelig i det norske samfunnet, kongehuset binder oss sammen, sier Vedum.

– Er du invitert til bruderferd i Geiranger?

– Nei.

– Er du lei deg for at du går glipp av et kongelig bryllup når du er på topp?

– Nei, det er mer privat regi, men jeg var så heldig å være i konfirmasjonen til Ingrid Alexandra og 18-årsdagen til Ingrid Alexandra og var til stede da prinsessen var på sitt første statsråd. Det var et stort øyeblikk.

– Når kongen en dag går bort, som jeg håper blir veldig lenge til, så skal hun gå inn i rollen som kronprinsesse.

– Blir det hjemme alene-fest i kveld på slottet når Jonas er i Paris?

– Slottet er veldig ordentlig. Den eneste gangen det har vært klassisk fest på slottet mens jeg har vært der var 18-årsdagen til Ingrid Alexandra. Da var det dans, sier Vedum.

For at det skal være fest, må det være dans. Dagbladets politiske avdeling har fortsatt klare bilder av Vedum i dans med Rødt-leder Marie Sneve Martinussen fra sist valgkamp.

– Jeg er glad i å danse swing, sier Vedum.

– Det vet vi.

– Det er overraskende få som har vokst opp i Oslo som er gode til å danse swing, nærmest filosoferer finansministeren videre.

Men så kommer han på en som er vokst opp i Oslo som er god til å danse.

– Jeg har faktisk danset swing med Ingrid Alexandra! Og så har jeg danset swing med kronprinsesses Mette-Marit. Hun danset med meg da jeg fikk nei fra Michelle Obama en gang.

HELT DRONNING: Dronning Margrethe abdiserte i vinter. Foto: Hanne Juul

HELT DRONNING: Dronning Margrethe abdiserte i vinter. Foto: Hanne Juul
Vis mer

Dronning Margrethe abdiserte som kjent ved nyttår. Nå er det Fredrik og Mary som gjelder.

– Savner du Margrethe?

Vedum svarer ikke på spørsmålet.

– Jeg har utrolig respekt for kong Harald som står i tjenesten livet ut.

– Slik Margrethe ikke ønsket?

– Jeg kan skjønne at hun velger en annen tilværelse, men jeg er jo selvfølgelig mye mer glad i det norske kongehuset enn det danske. Men det er stor stas at de er her. Det binder Norge og Danmark sammen.

– Er det ikke en liten skandale at de besøkte Sverige først?

– De ventet med det beste til slutt, sier Trygve Slagsvold Vedum, som nå må dra til slottet.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *