– Det sprakk for ham

- Det sprakk for ham De siste ukene har flere russiske forsvarstopper blitt pågrepet og siktet for korrupsjon. Tidligere forsvarsattaché mener det skyldes at Putins tålmodighet har sprukket. ANKLAGES FOR UTRENSKNING: Russlands president Vladimir Putin anklages for å drive en utrenskning av forsvarsdepartementet. Kreml avviser påstandene. Foto: Sergei Bobylev / AP / NTB Vis mer


– Det sprakk for ham

– Det sprakk for ham

De siste ukene har flere russiske forsvarstopper blitt pågrepet og siktet for korrupsjon. Tidligere forsvarsattaché mener det skyldes at Putins tålmodighet har sprukket.

ANKLAGES FOR UTRENSKNING: Russlands president Vladimir Putin anklages for å drive en utrenskning av forsvarsdepartementet. Kreml avviser påstandene. Foto: Sergei Bobylev / AP / NTB
Vis mer


Publisert


Russlands president Vladimir Putin gjorde i midten av mai store endringer i landets politiske toppledelse. Den største av disse er utskiftningen av landets mangeårige forsvarsminister Sergej Sjojgu, som ble byttet ut med tidigere visestatsminister Andrej Belousov.

Sjojgus departementet har vært preget av et høyt korrupsjonsnivå. Belousov skal derfor ha fått i oppgave å redusere korrupsjon i forsvardepartementet – noe som har resultert i at flere forsvarstopper de siste ukene har blitt pågrepet.

Det er sjeldent at lederskikkelser blir gransket eller utsatt for reaksjoner i Russland – til tross for anklager om korrupsjon. Tidligere forsvarstjenestemenn og utenlandske observatører mener Sjojgus avgang har fjernet beskyttelsen som tidligere hindret Den russiske sikkerhetstjenesten FSB i å etterforske mektige tjenestemenn. Det skriver The Guardian.

– FSB fikk endelig klørne i forsvarsdepartementet og generalstaben, sier Storbriannias tidligere forsvarsattaché i Moskva, John Foreman, til avisa.

Foreman mener at arrestasjonene, som er en del av det mange omtaler som en «utrenskning» av forsvardepartementet, vil fortsette som følge av at «Putins tålmodighet har sprukket».

Ukrainske militærtopper hevder at erobringen av denne byen er Russlands øverste prioritet. Video. AP. Reporter: Magnus Paus
Vis mer

– Sjojgu holdt FSB i stor grad borte fra departementet gjennom hele hans periode. Det svært få arrestasjoner. Nå som FSB først har fått klørne i dem, hvem vet hvor langt de vil gå, sier han.

Kreml har imidlertid avvist påstandene om at det foregår en utrenskning.

– Kampen mot korrupsjon pågår hele tiden. Dette er ikke noen kampanje, men et fortløpende arbeid og en del av jobben til våre politi- og påtalemyndigheter, sa Kremls talsperson, Dimitrij Peskov, forrige uke.

Spørsmålet om korrupsjon ble heist på ny i kjølvannet av den russiske krigføringen i Ukraina og den uventet harde motstanden som invasjonen ble møtt med, skriver NTB.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *