Dette skjer denne uken: Britisk prisvekst, Nvidia-resultater og hva sa USAs mektige sentralbank?

Dette skjer denne uken Dette skjer denne uken: Britisk prisvekst, Nvidia-resultater og hva sa USAs mektige sentralbank? Ferske tall kan avgjøre om Bank of England blir neste sentralbank til å kutte renten. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Siv Dolmen / Foto: Siv Dolmen Marianne Stensland Publisert: For mindre enn 30 minutter siden Oppdatert


Dette skjer denne uken: Britisk prisvekst, Nvidia-resultater og hva sa USAs mektige sentralbank?

Dette skjer denne uken: Britisk prisvekst, Nvidia-resultater og hva sa USAs mektige sentralbank?

Ferske tall kan avgjøre om Bank of England blir neste sentralbank til å kutte renten.

Publisert:

– Det er tre ting som skiller seg ut i uken som kommer. Det første er referatet fra rentemøtet i FOMCFOMCrentekomiteen i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

På forrige rentemøte valgte den amerikanske sentralbanken å holde renten uendret i intervallet 5,25 til 5,50 prosent.

Sentralbanksjef Jerome Powell fikk mye oppmerksomhet for utsagn om at han trodde det var usannsynlig med en ny renteheving, påpeker Haugland.

– Det var kanskje det som var mest interessant. Referatet kan si noe om i hvor stor grad den uttalelsen reflekterer komiteens syn, og hva flertallet i komiteen tenker om en heving.

Referatet kommer onsdag. Da har det gått mer enn tre uker siden rentemøtet, som fant sted 1. mai.

– Tiden går jo, og det har kommet tall som gir inntrykk av en litt større nedkjøling av økonomien enn i forkant av møtet. Det kan ha endret vurderingene, men det vil likevel være interessant, sier Haugland.

Venter kraftig prisvekstfall

I morgentimene onsdag kommer det også ferske tall på britisk inflasjon.

– Det ligger an til et kraftig fall i årsveksten på inflasjonen, sier Haugland.

Hun forklarer at det var sterk prisvekst i enkelte kategorier i Storbritannia på samme tidspunkt i fjor.

– Når dette ikke gjentar seg, så vil årsveksten gå kraftig ned. Vi venter en nedgang i årsveksten i kjerneinflasjonen til 3,5 prosent i april, fra 4,2 prosent i mars, sier sjeføkonomen.

Konsensus blant økonomene er 3,6 prosent, ifølge en Bloomberg-undersøkelse.

– Det er ventet at Bank of England nå er neste sentralbank som kommer til å kutte renten, etter Sverige og Sveits. Inflasjonstallene som kommer onsdag vil sammen med tall for lønnsveksten være avgjørende for timingen, sier Haugland.

Det står mellom juni og august.

– Vi holder fortsatt en knapp på august hvis inflasjonen kommer inn som ventet. Det er «close call», for de hinter om snarlige rentekutt, men vi tenker at de avventer litt, sier Haugland.

– Stort sprik

I tillegg kommer det PMIPMIPurchasing Managers’ Index-tall fra eurosonen og USA torsdag. De måler vareflyt og stemning blant innkjøpssjefene og regnes som en viktig pekepinn for den økonomiske utviklingen.

Haugland trekker frem tallene fra eurosonen, som er ventet å vise at økonomien her er på bedringens vei. Særlig er det ventet at tjenestesektoren vil vise tydelige tegn til bedring.

– Men det er fortsatt et stort sprik mellom tjeneste- og industrisektoren. Det er tjenestesektoren som drar økonomien. Vi tror også at industrisektoren vil ta seg opp litt, og indikere et mindre fall enn tidligere. Altså at den kommer nærmere 50-tallet enn sist, sier hun.

Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Særlig industrien i Tyskland har slitt. Folk har kjøpte mindre varer etter pandemien. I tillegg har energikrisen og problemer med konkurranseevnen bidratt til nedgang, sier Haugland.

– Men det vil nok ta seg opp etter en lengre periode med fall.

– Har knust estimatene

På Oslo Børs begynner resultatsesongen å nærme seg slutten.

Blant selskapene som legger frem tall denne uken, er det John Fredriksen-dominerte tørrlastrederiet Golden Ocean og riggselskapet Borr Drilling.

På den andre siden av Atlanteren kommer AI-yndling Nvidia med kvartalsresultater onsdag. Selskapet produserer blant annet databrikkene som AI-selskaper trenger.

– De siste kvartalene har Nvidia knust estimatene, så markedet forventer nok at de kommer til å gjøre det bedre enn ventet igjen, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea til E24.

Omsetningen er ventet å landet på 24,655 milliarder dollar, ifølge Bloomberg-estimater.

Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea.

Næss sier at poenget i AI-racet enn så lenge er å være tidligst ute med det nye.

– Akkurat nå er det et konkurransefortrinn å være først ute. Men etter hvert vil nok de som kjøpe databrikker avvente situasjonen litt dersom de kan få et litt mindre bra produkt til en bedre pris, sier investeringsdirektøren.

Så langt i år er Nvidia-aksjen opp 91,99 prosent.

– Veksten vil på et eller annet tidspunkt dabbe av. Men enn så lenge har Nvidia både det beste fysiske produktet og den beste softwaren, sier Næss.

– Er det noen utfordringer for selskapet?

– De har vært flinke til å bygge opp produksjonskapasiteten. De får ikke selge til Kina, men det er mer et luksusproblem siden alle andre vil kjøpe fra dem. Det som kanskje har gått litt tregt, er å få selskapene til å ta i bruk AI. Jeg tror det vil komme, det tar bare litt tid.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *