Disco-krangel etter nazi-sjokk

Disco-krangel etter nazi-sjokk Oktoberfest vil forby 24 år gammel italiensk danseklassiker etter hatefull allsangvideo - men møter motstand fra Tysklands kulturminister. ETTERFORSKES: Politiet er i gang med å undersøke hvem personene på videoen er. Foto: Privat / X Vis mer Johannes Fjeld Publisert torsdag 30. mai 2024 - 07:55 Sist oppdatert torsdag 30. mai 2024


Disco-krangel etter nazi-sjokk

Disco-krangel etter nazi-sjokk

Oktoberfest vil forby 24 år gammel italiensk danseklassiker etter hatefull allsangvideo – men møter motstand fra Tysklands kulturminister.

ETTERFORSKES: Politiet er i gang med å undersøke hvem personene på videoen er. Foto: Privat / X
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Du, du, du-du,

Du, du, du-du,

Du, du-du-du, du-du-du-du-du-du du.

For mange som var unge på det tidlige totusentall er nok disse liflige tonene ensbetydende med kjærlighet, samhold, dans og rusmidler med empatogen-entaktogen virkning.

REICH: I en video publisert på Donald Trumps platform ble det gjort en referanse til «skapelsen av et samlet Reich». Innlegget er slettet, men reaksjonene hagler. Video: Daniel Wiese/Dagbladet TV
Vis mer

En skandale på ferieøya Sylt, nord i Tyskland, har imidlertid ført til at sangen nå hyppig omtales i sammenheng med noe helt annet:

Høyreekstreme, innvandringsfiendtlige og beint fram nazistiske strømninger i det tyske samfunnet.

Bakgrunnen er en video fanget på et utested i byen Kampen på Sylt. Videoen viser en gruppe unge mennesker i sommerlige omgivelser.

Til tonene av DJ Gigi D’Agostino Italo dance-klassiker «L’amour toujours» (2000) synger de:

– Utlendinger ut! Tyskland for tyskere!

En mann i hvit skjorte legger to fingre på overleppa – tilsynelatende en henvisning til Hitlers karakteristiske bart – samtidig som han løfter den ene armen i det som kan se ut som en nazi-hilsen.

Mannen har seinere beklaget hendelsen offentlig, og vist til at han var sterkt alkoholpåvirket da opptaket ble gjort.

– Motbydelig og uakseptabelt

Videoen har ført til fordømmelse og sterke reaksjoner i Tyskland, ifølge blant andre avisa Bild.

Den er imidlertid ikke den første av sitt slag, ifølge den britiske avisa The Guardian.

Den fremmedfiendtlige varianten av låten skal først ha dukket opp i en video fra sist høst, fra den tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

RASER: Fotballverden raser av bildene som kom frem under den østerrikske cupen. Video: X. Reporter: Bård Sørø Olsen / Dagbladet TV-sporten
Vis mer

Siden den gang har flere hundre liknende videoer dukket opp på videodelingsplattformen TikTok, ifølge The Guardian.

– Enhver som roper nazistiske slagord – som «utlendinger ut! Tyskland for tyskere!» – er en skam for Tyskand, sier Tysklands innenriksminister Nancy Faeser (SPD) til den tyske mediagruppa Funke Medien.

Forbundskansler Olaf Scholz reagerer også, ifølge The Guardian, og kaller videoene «motbydelige og uakseptable».

Forbudt på Oktoberfest

Også den tradisjonelle ølfestivalen Oktoberfest markerer tydelig avstandtagen fra den fascistoide disco-trenden.

Oktoberfest-sjef Clemens Baumgärtner sier en uttalelse gjengitt av The Guardian at arrangørene har til hensikt å forby låten under den tradisjonsrike folkefesten.

– Det er ingen plass den høyrevridde dritten på Oktoberfest, sier han videre.

Flere offentlige arrangementer forventes å følge i Oktoberfests fotspor, følge The Guardian.

Det er Tysklands kulturminister Claudia Roth skeptisk til, skriver Der Spiegel.

– Kjærlighet

I en uttalelse gjengitt av avisa framholder Roth at verken låten eller DJ Gigi D’Agostino kan holdes ansvarlig for «hvordan denne sangen misbrukes og vris på verst tenkelig måte i landet vårt, av folk med høyreekstreme og antidemokratiske holdninger».

Snarere enn å forby sangen, bør arrangører trene sine ansatte i hvordan de håndterer uønskede hendelser, og i å komunisere nulltoleranse for alle «rasistiske, menneskefiendtlige og nazi-forherligende uttalelser».

Låtens opphavsmann, Italo dance-nestor DJ Gigi D’Agostino, framholder overfor Der Spiegel at «L’amour toujours» handler om «en fantatsisk, stor og intens følelse som binder mennesker sammen».

– Det er kjærlighet, slår han fast overfor avisa, som skriver at han ikke har noen kommentar til den innvandringsfiendtlige appropriasjonen av låten.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *