Disse skal stå bak

Nordmann skadd: Disse skal stå bak Det er uklart hvem som står bak angrepet i Afghanistan der en nordmann ble skadd, men mistanken retter seg mot IS' fryktede gruppe i Sentral-Asia. SELVMORDSBOMBE: En selvmordsbomber fra IS-K skal ha stått bak terrorangrepet mot Hamid Karzai-flyplassen i Kabul i august 2021, der amerikanske soldater og afghanske sivile


Disse skal stå bak
Nordmann skadd:

Disse skal stå bak

Det er uklart hvem som står bak angrepet i Afghanistan der en nordmann ble skadd, men mistanken retter seg mot IS’ fryktede gruppe i Sentral-Asia.

SELVMORDSBOMBE: En selvmordsbomber fra IS-K skal ha stått bak terrorangrepet mot Hamid Karzai-flyplassen i Kabul i august 2021, der amerikanske soldater og afghanske sivile ble drept. Foto: US Department of Defense / AP / NTB
Vis mer


Publisert


Kort fortalt

 • En nordmann ble skadet i et angrep i Afghanistan, der seks personer ble drept, inkludert tre spanske turister.
 • Mistanken retter seg mot IS-K, en IS-gruppe i Sentral-Asia.
 • Taliban fordømmer angrepet og har pågrepet sju personer.
 • IS-K har tidligere utført flere store angrep i regionen.
 • Ifølge afghanske myndigheter ble seks mennesker drept i det de omtaler som et terrorangrep i byen Bamiyan i Aghanistan fredag.

  Tre av de drepte skal være spanske turister.

  I tillegg ble flere personer skadd – blant dem en norsk statsborger, har Utenriksdepartementet (UD) bekreftet.

  Ifølge Abdul Mateen Qani, talsperson for det Taliban-styrte innenriksdepartementet, er sju personer pågrepet lørdag ettermiddag.

  – Det islamske emiratet Afghanistan fordømmer sterkt hendelsen og uttrykker vår dypeste medfølelse til ofrenes familier, og forsikrer at de kriminelle vil bli funnet og straffet, forhåpentlig, skriver Qani på X.

  Aktiv IS-fløy

  Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet, men ifølge lokale journalister retter mistanken seg mot Den islamske statens gruppe i Sentral-Asia – kjent som IS-K, eller Den islamske staten – Khorasan-provinsen.

  Dersom det viser seg å stemme, er det neppe tilfeldig at IS-K forsøker å ramme utenlandsk turisme i Afghanistan, tror terrorekspert Lars Gule.

  – Taliban er opptatt av å gi inntrykk av at de har kontroll og at turister er velkomne i Afghanistan. Dette sier de fordi det har økonomisk betydning for dem. Det er dette IS-K angriper, sier Gule, tidligere førsteamanuensis ved Oslomet, til Dagbladet.

  EKSPERT: Lars Gule avbildet i Oslo tingrett tidligere i vår, der han fulgte straffesaken mot Zaniar Matapour, som er tiltalt for grov terror etter masseskytingen i Oslo sommeren 2022. Foto: Terje Pedersen / NTB

  EKSPERT: Lars Gule avbildet i Oslo tingrett tidligere i vår, der han fulgte straffesaken mot Zaniar Matapour, som er tiltalt for grov terror etter masseskytingen i Oslo sommeren 2022. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Vis mer

  Vil undergrave Taliban

  Der IS har opplevd tilbakegang etter at de mistet det såkalte kalifatet i Irak og Syria i perioden 2017-2019, har IS-K vært på frammarsj de siste åra. Ikke minst i Afghanistan, der de har markert seg som motstandere av det rådende Taliban-regimet.

  Gruppas navn stammer fra den historiske Khorasan-provinsen, som omfatter de sentralasiatiske landene Iran, Pakistan, Turkmenistan og Afghanistan. Siden de ble opprettet i 2015 har IS-K markert seg som en svært aktiv fløy av IS, ifølge BBC.

  Taliban hevder at de i stor grad har nedkjempet IS-K i Afghanistan, men den amerikanske tankesmia International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) er det ikke nødvendigvis så enkelt.

  Ifølge Gule er IS-K opptatt av å undergrave Talibans legitimet.

  – IS-Ks overordnede ideologiske posisjon er at «vantro» turister er legitime mål, men de er også «vettuge» folk i den forstand at de evner å tenke strategisk og taktisk langsiktig. Da er det et mål å angripe en mulig inntektskilde for Taliban gjennom turisme, sier han.

  ÅSTED: Dette skal være åstedet for angrepet i Bamiyan fredag, ifølge afghanske medier. Foto: AMU TV

  ÅSTED: Dette skal være åstedet for angrepet i Bamiyan fredag, ifølge afghanske medier. Foto: AMU TV
  Vis mer

  Selvmordsbomber og terror

  Selv om fredagens angrep tilsynelatende var rettet mot utenlandske turister, er det på ingen måte første gang at IS-K gjennomfører angrep i regionen.

  Iføle Reuters har de stått bak flere store aksjoner de siste åra:

  • 13. juli 2018 ble 154 mennesker drept i to selvmordsbombinger i forbindelse med valgkampmøter i byene Bannu og Mastung i Pakistan.
  • 26. august 2021 ble minst 183 mennesker drept i en selvmordsbombing på Hamid Karzai-flyplassen i den afghanske hovedstaden Kabul. 13 av ofrene tjenestegjorde i det amerikanske forsvaret; 170 av dem var afghanske sivile.
  • 30. juli 2023 ble 63 mennesker drept av en selvmordsbomber i Khar i Pakistan – også det i forbindelse med et valgkampmøte.
  • 3. januar i år ble minst 103 mennesker drept av selvmordsbombere i Kerman i Iran, i forbindelse med fireårsmarkeringen for attentatet mot den iranske generalen Qasem Soleimani.

  Det mest omtalte angrepet som IS-K skal ha gjennomført, er imidlertid mot konsertarenaen Crocus City Hall i Moskva 22. mars i år.

  I FLAMMER: Angriperne satte fyr på Crocus City Hall i Moskva etter først å ha gjennomført en masseskyting. Foto: Moscow News Agency / AP / NTB

  I FLAMMER: Angriperne satte fyr på Crocus City Hall i Moskva etter først å ha gjennomført en masseskyting. Foto: Moscow News Agency / AP / NTB
  Vis mer

  Da ble 145 mennesker drept og over 500 skadd da fire tadjikiske medlemmer av IS-K gikk til angrep, bevæpnet med automatvåpen, kniver og brannbomber.

  De er også bevisste på at et angrep som det som ble gjennomført fredag, vekker oppmerksomhet i vesten, tror Gule.

  – Det sender et signal om at IS, ved Khorasan-avdelingen, fortsatt eksisterer, sier han.

  Jaktet av USA

  IS-K har hatt flere ledere – eller «emirer» – etter at de ble opprettet i 2015, men siden 2022 har gruppa blitt ledet av den afghanske statsborgeren Sanaullah Ghafari, kjent under dekknavnet Shahab al-Muhajir.

  Al-Muhajir har bakgrunn fra det beryktede Haqqani-nettverket, en ytterliggående fløy av Taliban som samarbeidet med al-Qaida og Osama bin Laden fram til han ble drept i 2011.

  Amerikanske Director of National Intelligence (DNI) har hatt al-Muhajir på sin terrorliste Specially Designated Global Terrorist siden november 2021.

  ETTERLYST: IS-K skal være ledet av Sanaullah Ghafari, også kjent som Shahab al-Mujahir. Foto: US Department of State

  ETTERLYST: IS-K skal være ledet av Sanaullah Ghafari, også kjent som Shahab al-Mujahir. Foto: US Department of State
  Vis mer

  – De fokuserer mesteparten av sine angrep mot Taliban-personell, men angriper også regelmessig utenlandske hjelpearbeidere, religiøse og etniske minoritetsdgruppe og sivile, som de oppfatter som fiender som motsetter seg deres tolkning av islamsk lov. Avdelingen angrep også amerikansk militært personell før tilbaketrekningen fra Afghanistan (i august 2021, journ.anm.), skriver DNI om IS-K på sine nettsider.

  USA satte en dusør på al-Muhajir på ti millioner dollar etter flyplassangrepet i Kabul i 2021.


  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *