Disse skal styre nytt milliardfond

Disse skal styre nytt milliardfond Tidligere Argentum-sjef Joachim Høegh-Krohn leder laget for Sparebank1 Nord-Norges investeringsfond. Bak f.v. Håkon H. Jensen, Erlend Sundstrøm og Joachim Høegh-Krohn. Foran f.v. Line Ellingsen, Cilia Holmes Indahl, Caroline B. Kjeksli og Christina P. Hagen. Foto: Håkon Steinmo / SpareBank 1 Nord-Norge Fredrick Chr. Ekeseth Publisert: Publisert: I går 12:26 Kopier


Disse skal styre nytt milliardfond

Disse skal styre nytt milliardfond

Tidligere Argentum-sjef Joachim Høegh-Krohn leder laget for Sparebank1 Nord-Norges investeringsfond.

Publisert: Publisert:

Sparebank1 Nord-Norges varslede milliardsatsing, Stiftelsen for Nord-Norge, har utpekt et fulltallig styre som skal overse investeringene i nordnorske bedrifter.

Tidligere Argentum-sjef, i dag leder for Turnstone Private Equity, Joachim Høegh-Krohn, har tidligere blitt annonsert som styreleder.

Kvinneflertall

Ifølge en pressemelding får han nå følge av disse styremedlemmene:

  • Administrerende direktør Line Ellingsen i Ellingsen Seafood
  • Tidligere Investinor-sjef og i dag leder for Bertel O. Steen kapital, Håkon H. Jensen
  • Økonomisjef Christina P. Hagen i Klare Finans
  • Konsernsjef Erlend Sundstrøm i Odd Berg As
  • Associate partner Caroline B. Kjeksli i McKinsey
  • Cilia Holmes Indahl i EQT Foundation

– Jeg er utrolig fornøyd med det styret vi nå har fått på plass. Dette er svært kompetente mennesker, og tikker også av på parametere som kjønnsbalanse og geografi, sier SpareBank 1 Nord-Norges konsernsjef Hanne Karoline Kræmer i meldingen.

Konsernsjef Hanne Karoline Kræmer (t.v.) og styrelederen i den nye Stiftelsen for Nord-Norge, Joachim Høegh-Krohn.

Sikter mot fem milliarder

Sparebank1 Nord-Norge lanserte Stiftelsen for Nord-Norge i mars, med planlagt etablering i Tromsø i løpet av høsten 2024.

Det er satt av 400 millioner kroner til prosjektfasen og de første investeringene, med mål om nå én milliard kroner i løpet av 3–5 år.

På sikt ventes investeringene å nå et nivå på mellom tre og fem milliarder kroner, ifølge banken.

– Dette er ikke et såkornfond. Heller ikke et PE-fond. Det finnes alt andre instrument for disse. Vi sikter oss inn mot modne bedrifter med vekstpotensial- og ambisjoner. Det er disse som ofte opplever kapitaltørke, i alle fall med hensyn til lokal kapital. Noe som resulterer i at de for ofte selges ut av landsdelen. Det ønsker vi å demme opp for, sa representantskapsleder Roar Dons i Sparebank1 Nord-Norge ved lansering.

Selv om pengene som skal investeres kommer fra SpareBank 1 Nord-Norge, vil banken ikke ha noe med driften å gjøre.

Minoritetsinvestor

Stiftelsen skal være en tilgjengelig kapitalkilde for den allmenne bedrift i landsdelen, der både bredde og diversifisering som samsvarer med bedriftspopulasjonen i Nord-Norge vil vektlegges, ifølge banken.

Stiftelsen skal videre være en minoritetsinvestor, og eierpostene skal være under nivået for negativ kontroll; mellom 5 og 33 prosent.

«Investeringshorisonten er evigvarende, men man skal kunne realisere eierposter sammen med øvrige aksjonærer når det er ønskelig», heter det.

Folketrygdfond i nord

Nylig ble det også kjent at regjeringen foreslår å etablere en mindre versjon av Folketrygdfondet i Nord-Norge.

Det såkalte «Statens fond i Tromsø» skal bygge opp nordnorsk kapitalforvaltning, og tilhøre Folketrygdfondet.

– Nå blir det nye statlige fondet i Tromsø lovfestet. Det er viktig for å nå regjeringens mål om å etablere viktige arbeidsplasser og sterke miljøer i hele Norge, med alle ringvirkningene det kan gi, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum da planene ble offentliggjort i forrige måned.

Regjeringen har fortsatt ikke bestemt hva det nye fondet skal eie.

Les også

Vil ikke la Oljefondet investere i unoterte aksjer

Les også

Tromsø-fond skal forvalte 15 mrd.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *