«Djevelkometen» nærmer seg jorda

Verdensrommet: «Djevelkometen» nærmer seg jorda Kometen har blitt kjent for sine utbrudd, men holdt seg i det skjulte. Søndag er den på sitt nærmeste til jorda. PÅ VEI: 12P/Pons-Brooks-kometen, ofte kalt «Djevelkometen», er på vei mot jorda. Søndag vil den være på sitt nærmeste til jorda. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer Bendik Hansen Publisert søndag 02.


«Djevelkometen» nærmer seg jorda
Verdensrommet:

«Djevelkometen» nærmer seg jorda

Kometen har blitt kjent for sine utbrudd, men holdt seg i det skjulte. Søndag er den på sitt nærmeste til jorda.

PÅ VEI: 12P/Pons-Brooks-kometen, ofte kalt «Djevelkometen», er på vei mot jorda. Søndag vil den være på sitt nærmeste til jorda. Foto: Shutterstock/NTB
Vis mer


Publisert


Kometen har fått navnet på grunn av sitt karakteristiske utseende. Med flere «horn», er den blitt sammenlignet med Millennium Falcon-romskipet fra Star Wars.

12P/Pons-Brooks, som den egentlig heter, har ikke vært synlig på den nordre hemisfæren siden begynnelsen av mai, mens den har blitt kunnet sett på den sydlige gjennom teleskop.

Søndag vil imidlertid kometen være på sitt nærmeste til jorda – «bare» 230 millioner kilometer unna – uten at det er noen risiko forbundet med det.

SVÆRT NÆR: Den 17. november passerte jorda halen til en komet, noe som resulterte i en meteorsverm. Video: Twitter/Norsk meteornettverk/YouTube
Vis mer

Det er enda et hakk lenger vekk fra jordkloden enn sola, som er 149 millioner kilometer unna, skriver CNN, som omtaler kometens visuelle visitt.

Romobjektet bruker omlag 71 år på en runde rundt sola. Avisa beskriver derfor det å få en nærmere titt på den som en unik mulighet – som man trolig bare får opplevd en gang.

Siden den passerer så sjeldent, kan felles observasjoner gjort av astronomer gi verdifull innsikt om kometen. For mennesker under ekvator, vil dette første gode mulighet til å se djevelkometen siden 1950-tallet.

Kometen ble først observert av Jean-Louis Pons og William Robert Brooks i henholdsvis 1812 og 1883. Astronomer regner med at den er mellom ti og 20 kilometer i diameter.

Djevelen har hatt en rekke utbrudd de siste åtte månedene, skriver CNN.

Under disse har den sluppet gasser og støv – noe som er vanlig. Kometen har et grønnskjær i fargen, som er typisk da disse inneholder diatomiske karbonmolekyler, som lyser opp i ultrafiolett lys.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *