Dømt til å tilbakebetale fakturagebyr

Dømt til å tilbakebetale fakturagebyr Royer Solheim syntes fakturagebyret var for høyt og tok innkreveren til Forliksrådet. Nå får han igjen pengene. REFUNDERT: Royer Solheim får tilbakebetalt 60 kroner. Foto: Privat Karl Biehl Publisert: For mindre enn 1 time siden Oppdatert nå nettopp Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook Del på Facebook Del med


Dømt til å tilbakebetale fakturagebyr

Dømt til å tilbakebetale fakturagebyr

Royer Solheim syntes fakturagebyret var for høyt og tok innkreveren til Forliksrådet. Nå får han igjen pengene.

Publisert:

Royer Solheim fikk en faktura fra innkrevingsselskapet Riverty på vegne av parkeringsselskapet Onepark.

Solheims samboer hadde parkert på Evenes Lufthavn mellom Harstad og Narvik i Nord-Norge.

Fakturaen kom med et fakturagebyr på 69 kroner.

Fakturagebyr har vært gjenstand for mye kritikk i media den siste tiden. Det har Solheim fått med seg. Han betalte gebyret og fakturaen, men skrev at «kravet bestrides likevel» til selskapet.

Les på E24+

Jakter bonusjegere: – Du får et gullkort kastet etter deg

Solheim tok han Riverty til Forliksrådet. Forliksrådet megler mellom partene i sivile saker og har begrenset domsmyndighet. I enklere saker kan Forliksrådet avsi en dom på lik linje med en domstol.

– Det er en prinsippsak. Grunnen til at jeg gadd å ta det helt til Forliksrådet, er at det har vært så mye snakk om fakturagebyrer og det er en prioritert sak for Forbrukertilsynet, virker det som, sier Solheim.

Forrige fredag fikk har avgjørelsen til Forliksrådet i posten.

– Jeg fikk medhold på alle punkter og de må betale for saksomkostningene, sier Solheim. E24 har fått innsyn i avgjørelsen fra Forliksrådet.

Nå skal Solheim få tilbakebetalt 60 kroner.

Les også

Reagerer på fakturagebyr på parkering: – Kommer til å følge det helt ut rettslig

– Kontakt oss direkte

Parkeringsplassen var eid av selskapet Onepark. E24 har spurt Onepark om det er Onepark som må betale for dette. Markedssjef i Onepark, Mona Elisabeth Gladhus, sier Riverty må svare på spørsmål om avgjørelsen fra Forliksrådet.

Onepark kunngjorde i forrige uke at de skal sette ned sine fakturagebyr.

Onepark brukte betalingsleverandøren Riverty. Det var derfor Solheim klaget inn Riverty til Forliksrådet.

Riverty argumenterte i Forliksrådet for at fakturagebyret skal dekke de «faktiske kostnadene» for utstedelse av fakturaen. Det står i loven.

Det fremkommer i dommen at Riverty ikke har klart å dokumentere hva som faktisk koster 69 kroner.

Dommen i Forliksrådet er enstemmig enig med Solheim.

Les også

Truet inkassoselskapet med søksmål – slipper å betale

– Kontakt oss direkte

E24 har spurt Riverty om andre som har betalt 69 kroner i fakturagebyr nå kan be om dette tilbakebetalt.

– Hvis noen er uenig oppfordrer vi dem til å kontakte oss direkte med fakturaen mottatt fra oss. Vi vil gjøre vårt beste for å støtte dette, skriver kommunikasjonsdirektør i Riverty Kristina Hunter Nilsson til E24.

– På dette punktet er det dette hva vi har å si, sier hun.

Hun svarer ikke på om de vil anke dommen, hvor mye dette kommer til å koste eller om det er Riverty eller parkeringsselskapene som skal finansiere dette.

Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet sier andre kunder kan vise til avgjørelsen som argument for at de har rett.

– Uforståelig for oss

Solheim får skryt av forbrukertilsynet. Forbrukertilsynet har engasjert seg mye i sakene om fakturagebyrer.

– Vi vil berømme forbrukerne som faktisk har risikert rundt 2000 kroner for å få tilbake 60 kroner fra selskapet. Det viser hvor sterkt slike saker engasjerer forbrukerne. Det er også et godt eksempel på hvor urimelig praksisen er, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet mener et fakturagebyr skal ligge på mellom tre til ti kroner, med mindre selskapet kan fremlegge bevis på at de faktiske kostnadene er høyere.

Les også

Teleselskaper setter ned fakturagebyr etter varsel fra Forbrukertilsynet

– At Riverty velger å stå på at de skal ha de 60 kronene er uforståelig for oss, siden Forbrukertilsynet har refset andre aktører for nettopp det samme. Vi forventer at bransjen setter seg inn i regelverket, og begynner å følge regelverket.

Instefjord mener imidlertid at denne dommen vil ha begrenset påvirkning for andre som har betalt samme gebyr.

– Rettslig sett har avgjørelsen i Forliksrådet bare betydning for en enkeltkunde. Andre kunder kan likevel vise til avgjørelsen som argument for at de har rett.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *