Dukker opp i Oslo

Dukker opp i Oslo I helga kan du få sett ubåten KNM «Utvær» i hovedstaden. PÅ BESØK: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) går om bord i ubåten KNM Utvær utenfor marinebasen i Horten fredag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer NTB . Publisert fredag 24. mai 2024 - 13:38 i Sammendraget er laget av


Dukker opp i Oslo

Dukker opp i Oslo

I helga kan du få sett ubåten KNM «Utvær» i hovedstaden.

PÅ BESØK: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) går om bord i ubåten KNM Utvær utenfor marinebasen i Horten fredag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Vis mer


Publisert


Kort fortalt

 • I helga kan du se ubåten KNM «Utvær» i Oslo.
 • Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte ubåten fredag.
 • Besøket er del av en patruljering i norske farvann.
 • Norge planlegger å erstatte sine gamle ubåter med nye fra Tyskland, med første levering i 2029.
 • Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gikk fredag ettermiddag om bord på Forsvarets ubåt KNM Utvær på sitt første tokt under vann.

  I helga vil ubåten dukke opp i Oslo og du kan få det med deg.

  Besøket til Oslo er en del av ubåtens kontinuerlige patruljering i norske farvann.

  Ubåter er en av få militære kapasiteter som kan operere skjult over lengre tid. Dette kombinert med en enorm slagkraft gjør ubåtene til et viktig verktøy for å avskrekke en fiende fra å angripe Norge, sier kommandør Jim Robertsen, sjef ubåttjenesten.

  I OVERFLATEN: Ubåten KNM Utvær (S303) i overflatestilling på Vestlandet. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

  I OVERFLATEN: Ubåten KNM Utvær (S303) i overflatestilling på Vestlandet. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
  Vis mer

  – Bakgrunn for ubåtbesøket er at den største satsingen i den nye langtidsplanen er utviklingen av fremtidens sjøforsvar. Og regjeringen foreslår blant annet anskaffelse av minst fem nye ubåter, som er en av de viktige militære kapasitetene for Norge, skriver Statsministerens kontor om besøket i KNM Utvær fredag ettermiddag.

  På tokt

  Statsministeren, som selv oppnådde graden som fenrik i Sjøforsvaret, da han gjennomførte førstegangstjeneste og befalsskole. Støre var befal på minesveiper og kom aldri under vann med ubåt i løpet av tjenesten.

  Fredag fikk han derimot selv oppleve hvordan et av Norges viktigste avskrekkingsvåpen opererer under et tokt ut i Oslofjorden. Statsministeren gikk om bord i den 59 meter lange KNM Utvær i Horten.

  Under mottoet «til stede og usynlig» opererer Sjøforsvaret i dag seks ubåter av ULA-klassen. De er i kontinuerlig drift langs kysten, og beskrives som en strategisk viktig kapasitet for å trygge norske farvann.

  Byttes ut

  Men de norske ubåtene begynner å bli gamle. Samtlige av dagens fartøyer er anskaffet rundt 1990. De skal etter planen byttes ut, og Norge har bestilt fire nye ubåter av 212-klassen fra det tyske ThyssenKrupp Marine Systems (tkMS). Bestillingen er del av et strategisk samarbeid med Tyskland, som har bestilt like ubåter, og som alle skal operere ut fra en nybygget base ved Haakonsvern i Bergen. Leveransen av den første av de fire skal etter planen skje i 2029.

  Prisen for de fire ubåtene som er bestilt er av Forsvarsmateriell anslått koste 48 milliarder kroner.

  Byggingen av de nye ubåtene ved verftet i Kiel startet i september i fjor og ble markert ved at forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) var til stede hvor han også undertegnet på vegne av Norge også en ny forsvars- og sikkerhetsavtale med Tyskland.


  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *