Equinor vil investere 12 milliarder på Troll

Ressursene på norsk sokkel Equinor vil investere 12 milliarder på Troll Oljekjempen tar grep for å opprettholde høye gassleveranser fra det viktige Troll-feltet. Dette bildet er fra Troll A, under et besøk i 2023 der EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen besøkte feltet sammen med Nato-sjef Jens Stoltenberg og Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Foto:


Equinor vil investere 12 milliarder på Troll

Equinor vil investere 12 milliarder på Troll

Oljekjempen tar grep for å opprettholde høye gassleveranser fra det viktige Troll-feltet.

Publisert:

Sammen med partnerne sine blar Equinor nå opp over 12 milliarder kroner for å videreutvikle gassinfrastrukturen i gassprovinsen Troll Vest, ifølge en melding.

Grepet vil fremskynde produksjonen og bidra til å opprettholde gasseksporten frem mot 2030, opplyser selskapet.

– Dette er et svært lønnsomt prosjekt som vil sikre høy gassproduksjon fra Troll-feltet, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor.

– Partnerskapets beslutning er viktig for at vi fullt ut kan utnytte kapasiteten i eksisterende infrastruktur, sier han.

Partnerne på Troll er operatør Equinor med om lag 30,6 prosent eierskap, Petoro med 56 prosent, Shell med 8,1 prosent, TotalEnergies med 3,7 prosent og ConocoPhillips med om lag 1,6 prosent.

Les også

Slik vil han sikre maksimal gasseksport: – Ethvert lite bidrag er nok velkomment

Ti prosent av Europas behov

Troll er et gigantisk felt. Opprinnelig inneholdt det om lag 11 milliarder fat oljeekvivalenter, hvorav det aller meste var naturgass. De gjenværende reservene i feltet er om lag 3,9 milliarder fat oljeekvivalenter, ifølge nettsiden Norsk Petroleum.

Feltet er en sentral gassleverandør til Europa. Statsminister Jonas Gahr Støre tok i fjor med seg EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen og Nato-sjef Jens Stoltenberg på besøk til Troll.

Von der Leyen takket da Norge for å ha trappet opp sine gassleveranser.

– Med dette prosjektet fortsetter Troll og Kollsnes å bidra vesentlig til norsk sokkels rolle som stabil og sikker energileverandør til Europa i en krevende tid. Gassen fra Troll utgjør alene rundt 10 prosent av Europas behov, sier Kjetil Hove, konserndirektør for norsk sokkel i Equinor.

Ifølge selskapet produserer Troll-feltet hvert år energi som tilsvarer om lag tre ganger den norske produksjonen av vannkraft.

Geir Tungesvik, konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor

Les også

Equinor får levere mer gass: – Uvanlig stramt

Nye brønner fra 2026

I det som omtales som andre steg av fase 3 for Troll-feltet skal det bores åtte nye brønner. Det skal legges et nytt gassrør til Troll A-plattformen, som også skal modifiseres.

De første brønnene skal begynne å produsere mot slutten av 2026, ifølge Equinor. Prosjektet vil fremskynde produksjonen tilsvarende 55 milliarder kubikkmeter gass, og det årlige bidraget fra den nye utbyggingen vil toppe seg på rundt syv milliarder kubikkmeter.

Selskapet skal bruke flere leverandører som er velkjente, og som Equinor allerede har rammeavtaler med.

– Det er en fordel at flere av disse har erfaring fra forrige steg i Troll fase tre-utviklingen, sier Tungesvik.

I 2021 tok partnerne første steg for gassproduksjonen fra provinsen Troll Vest, blant annet med åtte brønner og et nytt rør til Troll A. Dette bidro ifølge Equinor til å forlenge platåproduksjonen med fem til syv år.

Det neste steget vil forlenge platåproduksjonen med om lag fire år. Det påfølgende fallet i produksjon i de neste 10–12 årene skal også bli mindre enn det ellers ville ha vært, skriver selskapet.

Oppgraderinger på Kollsnes på land har også gjort at landanlegget kan ta mot mer gass enn før fra Troll.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Nato-sjef Jens Stoltenberg og statsminister Jonas Gahr Støre (t.h.) besøkte Troll A-plattformen i mars 2023. Til venstre Equinor-sjef Anders Opedal.

Les også

Ekstraordinært Equinor-grep: Lar olje ligge for å selge mer gass

Har delt ut kontrakter

Equinor har delt ut flere kontrakter i forbindelse med steg to av Troll-feltets tredje fase:

  • OneSubsea fikk kontrakt på tidligfaseprosjektering (FEED) knyttet til prosjektet som anslås å være verdt rundt to milliarder kroner
  • Allseas fikk en rørleggingskontrakt for et gassrør på 36 tommer
  • Odfjell Drilling og riggen Deepsea Aberdeen skal bore åtte produksjonsbrønner fra sent i 2025 eller tidlig 2026 i en kontrakt som skal være verdt om lag 1,3 milliarder kroner
  • Equinor skal også dele ut ytterligere kontrakter knyttet til fabrikasjon og installasjon av endestrukturer for røret, kontrollkabler, tilkoblingsrør med mer, til en verdi av litt over én milliard kroner
  • Tidligere har Aker Solutions fått kontrakt på ingenørstudier (FEED) for modifikasjoner på Troll A-plattformen. Kontrakten for detaljprosjektering, anskaffelser og konstruksjonsarbeid skal etter planen tildeles mot slutten av sommeren

0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *