Etterforskningen snart i mål

Rune Cato Liljebakk (36) funnet skutt: Etterforskningen snart i mål Politiet har ennå ikke avhørt potensielt sentralt vitne. FUNNET DØD: Rune Cato Liljebakk (36) ble funnet død med skuddskader i en parkert bil natt til 15. desember. Foto: Privat Vis mer Ralf Lofstad Publisert fredag 07. juni 2024 - 19:13 Sist oppdatert fredag 07. juni


Etterforskningen snart i mål
Rune Cato Liljebakk (36) funnet skutt:

Etterforskningen snart i mål

Politiet har ennå ikke avhørt potensielt sentralt vitne.

FUNNET DØD: Rune Cato Liljebakk (36) ble funnet død med skuddskader i en parkert bil natt til 15. desember. Foto: Privat
FUNNET DØD: Rune Cato Liljebakk (36) ble funnet død med skuddskader i en parkert bil natt til 15. desember. Foto: Privat
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

  • Politiet har ennå ikke avhørt et potensielt viktig vitne i etterforskningen av dødsfallet til Rune Cato Liljebakk (36), som ble funnet skutt i en bil på Lørenskog i desember.
  • Etterforskningen har blitt forsinket, men politiet håper å avslutte før sommeren.
  • Fire menn er siktet, men nekter straffskyld.

Etterforskningen av saken der Rune Cato Liljebakk (36) ble funnet skutt i en bil på Lørenskog utenfor Oslo, går mot slutten, nærmere et halvt år etter dødsfallet. Prosessen har av ulike årsaker blitt forsinket, og politiet har tidligere opplyst at de håpet å være i mål før sommeren, etter først å ha hatt påske som egen tidsfrist.

– Saken er fremdeles på etterforskningsstadiet, og nærmer seg ferdigstillelse. Vi er fremdeles bedt om å bli ferdige før sommeren, og tilbakemeldingen er at vi skal få den ferdigstilt før dette. Det vil si i løpet av juni, før fellesferien, sier Marit Aurdal, politiadvokat i Øst politidistrikt, til Dagbladet.

ÅSTEDET: Politiets kriminalteknikere undersøker bilen (tildekket) hvor Liljebakk ble funnet død. Foto: Privat

ÅSTEDET: Politiets kriminalteknikere undersøker bilen (tildekket) hvor Liljebakk ble funnet død. Foto: Privat
Vis mer

Hun understreker at politiets innstilling etter endt etterforskning skal oversendes påtalemakten ved Riksadvokaten, som bestemmer hvorvidt det blir tiltale mot de fire siktede i saken eller ei, såkalt påtalebeslutning. Det kan fort bety at denne ikke vil foreligge før etter sommerferien.

Fikk ikke kontakt

Blant etterforskningsskrittene som gjenstår, er å få avhørt en mann som ifølge Dagbladets opplysninger hadde kontakt med avdøde Liljebakk samme dag som skytingen skjedde, og dermed kan sitte på viktige opplysninger.

– Vi vet ikke helt hvor sentral han er, og har bedt om å få snakke med ham. Dette er også en person vi hadde på blokka tidlig, sier Aurdal.

Å få tak i vitnet har imidlertid vist seg vanskelig.

– Vi har tidligere ikke lyktes i å få kontakt med ham på telefon og andre måter. Nå er vi nærmere, og har planlagt et avhør, sier politiadvokaten.

Liljebakks søster Elisabeth Knutsen og den øvrige familien har vært kritiske til at etterforskningen har tatt lang tid.

– For vår del er tre og en halv måned veldig lang tid å vente på svar, sa Knutsen til Dagbladet i begynnelsen av april.

Politiadvokat Aurdal forklarer at en del kriminaltekniske undersøkelser har ligget på vent.

– Det meste av dem er nå gjennomført, så nå venter vi på at kriminalteknikeren samler funnene litt. Det er ikke mye igjen, sier hun.

PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Marit Aurdal er påtaleansvarlig i den omfattende saken. Foto: Annika Byrde / NTB

PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Marit Aurdal er påtaleansvarlig i den omfattende saken. Foto: Annika Byrde / NTB
Vis mer

Dagbladet har tidligere fått bekreftet at det har vært kø hos Kripos og de rettsmedisinske sykehusavdelingene som gjennomfører obduksjoner, delvis på grunn av de mange drapene i Norge i år.

– Vi føler vi kronisk er litt på hæla kapasitetsmessig, fortalte Truls Simensen, leder for Avdeling for rettsmedisinske fag ved Oslo universitetssykehus (tidligere Rettsmedisinsk institutt), i april.

Hevder russisk rulett

Saken har vakt stor oppsikt, ikke minst på grunn av de svært spesielle omstendighetene rundt skyteepisoden:

Politiet ble oppringt midt på natta natt til 15. desember. Da de rykket ut til åstedet, en parkeringsplass sentralt på Lørenskog, fant de Liljebakk død i en bil, med en revolver.

Ved kjøretøyet befant fire menn seg, deriblant innringeren. Alle har kriminelt rulleblad, i likhet med Liljebakk, som var profilert medarbeider i «Røverradion», et NRK-sendt radioprogram produsert av fengselsinnsatte. Han har også fartstid som fremmedkriger i Ukraina.

De fire mennene ble først siktet for å ha unnlatt å hjelpe 36-åringen, men siktelsen ble raskt utvidet til drap eller medvirkning til dette.

Alle de siktede nekter straffskyld, og har forklart seg sammenfallende om at Liljebakk skjøt seg selv i bilen, under en form for russisk rulett.

De siktede satt fengslet i to uker, og ble sluppet fri da fengslingsperioden gikk ut like over nyttår. Politiet mente det da ikke lenger forelå fare for bevisforspillelse.

– Stemmer bare ikke

Liljebakks familie stiller seg helt avvisende til at han skal ha tatt livet av seg.

Flere politibiler, brannbiler og ambulanser rykket torsdag kveld ut til en adresse på Rodeløkka i Oslo.
Vis mer

– Det stemmer bare ikke. Han kan ikke ha lekt med eget liv på den måten – ikke i en bil med fire andre. Det tror jeg ikke noe på. Aldri, sa søsteren Elisabeth Knutsen til Dagbladet i april.

Hun har til VG fortalt at lillebroren var i «stjerneform» og hadde mange framtidsplaner da hun møtte ham kort tid før dødsfallet. Blant annet hadde han fått et podkasttilbud, og snakket om en planlagt dokumentar og et hus han holdt på å pusse opp.

Annette Myrhaug, forsvarer for en av de siktede, en mann i 20-åra, fortalte Dagbladet i samme tidsrom at også klienten hennes syntes etterforskningen tok lang tid.

– Det er synd at det tar tid. Ventingen er en stor påkjenning for klienten, som ønsker saken ute av verden så fort som mulig, sa advokaten.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *