Euroen svekkes etter at Macron varslet nyvalg

Euroen svekkes etter at Macron varslet nyvalg Euroen faller til sitt laveste nivå på en måned etter at Frankrikes president Emmanuel Macron har varslet nyvalg senere denne måneden. Frankrikes president Emmanuel Macron avla stemme i EU-valget søndag. Søndag kveld varslet han nyvalg. Foto: Hannah McKay / AP / NTB NTB-Reuters Publisert: For mindre enn 2


Euroen svekkes etter at Macron varslet nyvalg

Euroen svekkes etter at Macron varslet nyvalg

Euroen faller til sitt laveste nivå på en måned etter at Frankrikes president Emmanuel Macron har varslet nyvalg senere denne måneden.

  • NTB-Reuters
Publisert:

– Jeg kan ikke late som om ingenting har skjedd, sa Macron søndag kveld etter at Nasjonal Samling ble klart største parti i det franske EU-valget.

Han sa at nasjonalistenes fremgang er en fare for landet og for Europa.

Macrons kunngjøring satte deretter preg på valutamarkedene. Euroen faller 0,4 prosent til sitt laveste nivå på én måned, målt mot amerikansk dollar, til 1,0753 dollar.

Samtidig styrkes kronen mot euroen. Én euro koster nå 11,54 kroner.

Macron har satt 30. juni som dato for første runde av valget på ny nasjonalforsamling, og runde nummer to 7. juli.

– Det vil trolig til en viss grad være dårlige nyheter for markedene. Det tilfører et uventet usikkerhetsmoment, sier sjeføkonom Holger Schmieding i Berenberg.

– Utsiktene for en ytre høyre-seier i Frankrikes nyvalg kan legge kortsiktig press på euroen, sier sjeføkonom Mansoor Mohi-Uddin i Bank of Singapore.

– Det er åpenbart at nyvalget er en ny kilde til usikkerhet, og at det kan føre til en viss grad av negativ innvirkning på den økonomiske og markedsmessige tilliten, i hvert fall i Frankrike, sier sjefmarkedsanalytiker Jan von Gerich i Nordea.

Han peker samtidig på at EU-valgresultater ikke alltid lar seg overføre til nasjonale valgresultater, ettersom det dreier seg om ulike valgsystemer og at EU-valg i større grad pleier å tiltrekke seg proteststemmer.

I en tidligere versjon av denne saken var eurokursen i norske kroner, sammenblandet med dollarkursen. Dette ble rettet opp klokken 08.19 mandag 10. juni.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *