Eviny-sjefen inn i Norges Bank-styret

Eviny-sjefen inn i Norges Bank-styret Eviny-sjef Ragnhild Janbu Fresvik blir ett av to nye medlemmer i Norges Banks hovedstyre, som har ansvaret for at sentralbanken og Oljefondet drives etter boken. Eviny-sjef Ragnhild Janbu Fresvik. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24 Kjetil Malkenes Hovland Publisert: I går 11:57 Oppdatert i går 12:46 Kopier lenke Kopier lenke


Eviny-sjefen inn i Norges Bank-styret

Eviny-sjefen inn i Norges Bank-styret

Eviny-sjef Ragnhild Janbu Fresvik blir ett av to nye medlemmer i Norges Banks hovedstyre, som har ansvaret for at sentralbanken og Oljefondet drives etter boken.

Publisert:

Det kommer frem i en melding fra Finansdepartementet fredag.

De to nye medlemmene i Norges Banks styre er samfunnsøkonom Thomas Ekeli og konsernsjef Ragnhild Janbu Fresvik i kraftselskapet Eviny (tidligere BKK).

De to ble utnevnt i statsråd fredag, og skal sitte i fire år. I tillegg er selvstendig næringsdrivende Hans Aasnæs gjenoppnevnt som styremedlem for fire år.

Samtidig går Karen Helene Ulltveit-Moe og Egil Herman Sjursen ut av hovedstyret i Norges Bank.

Ulltveit-Moe er professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, mens Sjursen blant annet er tidligere administrerende direktør i Holberg Fondsforvaltning.

Hovedstyret består av sentralbanksjefen, de to visesentralbanksjefene og seks eksterne styremedlemmer.

De seks eksterne medlemmene fikk i fjor en godtgjørelse på mellom 471.650 kroner og 517.400 kroner hver, ifølge Norges Banks årsrapport.

De siste fem årene har hovedstyret hatt mellom 13 og 20 møter i året. Toppen ble nådd i 2020, da det var svært turbulent i markedene etter coronakrisen. Styret behandler over 200 saker per år.

Slik blir styret

Fra 16. mai 2024 har hovedstyret i Norges Bank disse medlemmene:

  • Sentralbanksjef Ida Wolden Bache, Bærum
  • Visesentralbanksjef Pål Longva, Oslo
  • Visesentralbanksjef Øystein Børsum, Oslo
  • Selvstendig næringsdrivende Hans Aasnæs, Sande
  • Selvstendig næringsdrivende Thomas Ekeli, Asker
  • Konsernsjef Ragnhild Janbu Fresvik, Bergen
  • Pensjonist Arne Hyttnes, Gjøvik
  • Juridisk direktør Kristine Ryssdal, Oslo
  • Styremedlem Nina Udnes Tronstad, Inderøy

Bakgrunnen til de nye medlemmene

Finansdepartementet opplyser at Thomas Ekeli er selvstendig næringsdrivende. Han har tidligere vært sjeføkonom i Folketrygdfondet og Pareto Securities og har jobbet som direktør i Finansdepartementet og porteføljeforvalter i Oljefondet (NBIM). Han er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo.

Ragnhild Janbu Fresvik er konsernsjef i Eviny og tidligere investeringsdirektør i Grieg Gruppen og dagleg leder i morselskapet Grieg Mauritas, og har jobbet for Sparebanken Vest, Borea og Boston Consulting Group. Hun er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole.

Hans Aasnæs er selvstendig næringsdrivende. Han er tidligere administrerende direktør i Western Bulk ASA og har jobbet for Storebrand Kapitalforvaltning og Umoe. Han er sivilagronom og autorisert finansanalytiker.

En tidligere versjon av saken omtalte Thomas Ekeli feilaktig som sivilagronom. Det riktige er samfunnsøkonom. Saken er korrigert 3. mai kl. 12.47.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *