Falt 54 meter

Singapore Airlines: Falt 54 meter Ekstrem turbulens gjorde at ruteflyet fra Singapore Airlines falt 54 meter. Passasjerer ble kastet ut av setene sine. SKADER: Slik så det ut inne i Singapore Airlines-flyet som ble rammet av kraftig turbulens på vei fra Storbritannia. Foto: Reuters / NTB Vis mer Jørn Normann Pedersen Publisert onsdag 29. mai


Falt 54 meter
Singapore Airlines:

Falt 54 meter

Ekstrem turbulens gjorde at ruteflyet fra Singapore Airlines falt 54 meter. Passasjerer ble kastet ut av setene sine.

SKADER: Slik så det ut inne i Singapore Airlines-flyet som ble rammet av kraftig turbulens på vei fra Storbritannia. Foto: Reuters / NTB
Vis mer


Publisert


Mer enn 30 personer ble skadd og britiske Geoffrey Kitchen (73) omkom, da et rutefly fløy inn i ekstrem turbulens på vei fra Storbritannia til Singapore 21. mai.

Bilder tatt etter at flyet måtte nødlande i Bangkok i Thailand, viser inventar, bagasje, mat og drikke som ligger strødd i kabinen, mens oksygenmaskene henger ned fra taket.

Store endringer

Nå har en foreløpig undersøkelse gitt noen svar på hva som skjedde under den dramatiske flyturen, skriver blant annet Channel News Asia (CNA):

  • Klokka 07.49 standardtid – eller klokka 15.49 på singaporeansk tid – passerte flyet over den sørlige delen av Myanmar.
  • Da svingte G-kraften mellom positiv 0,44G og negativ 1,57G over en periode på 19 sekunder. Da resulterte i svak vibrasjon i flyet.
  • Elleve sekunder etter den første vibrasjonen, ga piloten beskjed om at skiltet med «fest setebelte» var på.
  • Flyet opplevde deretter en rask endring i G-kraften, fra positiv 1,35G til negativ 1,5G i løpet av 0,6 sekunder.

Én person er drept og flere skadd etter kraftig turbulens på et Singapore Airlines-fly fra Heathrow til Singapore 21. mai. Video: AP / Reuters
Vis mer

«Dette resulterte sannsynligvis i at de passasjerene som ikke var fastbeltet, ble luftbårne», heter det i den foreløpige konklusjonen, som er avgitt av et team bestående av personell fra havarikommisjonen for luftfart i både Singapore og USA, samt representanter fra flyprodusenten Boeing.

Falt ned igjen

Bare ett sekund etter den dramatiske endringen i G-kraften, skjedde det på nytt: I løpet av fire sekunder endret den seg fra negativ 1,5G til positiv 1,5G. Det tilsvarer en forskjell på tre ganger jordens gravitasjonskraft.

«Dette førte sannsynligvis til at passasjerene som var i luften, falt ned igjen».

Samtidig falt flyet 54 meter, konkluderer havarikommisjonen.

«Dette hendelsesforløpet forårsaket sannsynligvis skadene på mannskapet og passasjerene», slår den foreløpige rappoten fast.

NØDLANDET: Her er Singapore Airlines-flyet avbildet på Suvarnabhumi lufthavn i Bangkok. Foto: Reuters / NTB

NØDLANDET: Her er Singapore Airlines-flyet avbildet på Suvarnabhumi lufthavn i Bangkok. Foto: Reuters / NTB
Vis mer

Berg-og-dal-bane

Havarikommisjonen har også intervjuet personer som var om bord på flyet, der enkelte av dem beskrev opplevelsen som å kjøre berg-og-dal-bane.

Singapore Airlines har gitt følgende kommentar til funnene i rapporten, ifølge CNA:

– Vi samarbeider fullt ut med relevante myndigheter i de pågående undersøkelsene av denne hendelsen.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *