Faren er ikke over: – Pilotene vil selvfølgelig ha en del av kaken

Faren er ikke over: – Pilotene vil selvfølgelig ha en del av kaken Flyplass-streiken er avverget, etter mekling på overtid siden midnatt. PUUUH: Det blir ikke streik blant bakkepersonalet på flyplassene. Foto: Lise Åserud / NTB Sven Arne Buggeland Stella Bugge Publisert: Publisert: For mindre enn 30 minutter siden Kopier lenke Kopier lenke Del på


Faren er ikke over: – Pilotene vil selvfølgelig ha en del av kaken

Faren er ikke over: – Pilotene vil selvfølgelig ha en del av kaken

Flyplass-streiken er avverget, etter mekling på overtid siden midnatt.

Publisert: Publisert:

Fellesforbundet kom til enighet med NHO Luftfart om ny tariffavtale for over 2000 inspektører og flyteknikere, stuere og rengjøringspersonell.

Fellesforbundet hadde varslet at 447 medlemmer som jobber i Aviator og Menzies ved lufthavnene i Oslo og Bergen, kunne blitt tatt ut i streik.

Men streikefaren i luftfarten er ikke over: Torsdag og fredag skal lønnsoppgjøret for de norske Norwegian-pilotene til riksmekleren. Det kan tidligst bli streik fra 1. juni.

Norwegian har forhandlet på overtid med pilotene organisert i Parat siden november fjor. 13. mai ble det brudd i forhandlingene.

– Norwegian har tjent fryktelig mye penger og pilotene vil selvfølgelig ha en del av kaken, sier professor ved Norges handelshøyskole (NHH) Frode Steen til VG.

Ved utgangen av mars hadde flyselskapet 10,4 milliarder kroner på bok. Norwegian hadde også solgt flere hundre tusen billetter mer enn på samme tid i fjor.

FLYR HØYT: Norwegian tjener gode penger igjen.

Steen tror Norwegian forstår at pilotene har et godt utgangspunkt for å forhandle.

– Om det betyr at selskapet er villig til å imøtekomme pilotenes siste krav, blir veldig spennende. Spørsmålet er om vi må via en streik for å finne en løsning.

– Har de som har bestilt feriebilletter med Norwegian, grunn til uro?

– Jeg kan ikke forestille meg en veldig lang streik. Partene vet at selskapet vil tape veldig mye, hvis konflikten varer langt inn i sommerferien.

Steen påpeker at en eventuell pilotstreik først og fremst rammer innenlands.

– Det er ikke gitt at sydenturen går i vasken. Ruter med Norwegians spanske og skandinaviske besetninger vil fremdeles gå som normalt, sier Steen.

Luftfart-eksperten ved NHH minne om at selv om partene tilsynelatende står langt fra hverandre, har det lenge vært fred om lønnsutviklingen i Norwegian.

Luftfart-ekspert

Professor ved Norges Handelshøyskole Frode Steen

Partene i Norwegian er uenige både om lønn og arbeidstidsbestemmelser.

Ifølge Dagens Næringsliv krever Norwegian-pilotene en toårig avtale som vil gi medlemmene en lønnsøkning omkring 25 prosent totalt over to år.

I tillegg er det krav om et nytt lønnstrinn for kapteiner. Samlet kan de mest erfarne kapteinene få inntil 500.000 kroner i lønnsvekst over to år, ifølge DN.

Fagforeningen NPU vil ikke kommentere krav, men er opptatt av balanse mellom arbeid og fritid og at deres medlemmer skal nærme seg bransjelønn i Europa.

Ved forhandlingsbruddet skrev kommunikasjonsdirektør i Norwegian Esben Tuman til E24 at de hadde lagt frem gode tilbud som «dessverre er avslått» av pilotene.

– Pilotforeningen (…) krever i stedet lønnsøkninger som ligger svært langt utenfor det vi har mulighet til å kunne møte og veldig langt over frontfaget, skrev Tuman.

Det er brudd også i forhandlingene for flyteknikerne og i Avinor. Det betyr at disse oppgjørene ender hos Riksmekleren i løpet av juni.

Skal du ut å fly i nærmeste framtid? Da må du se etter terapihunden «River»:


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *