Farevarsel om is: – Ikke vent

Været: Farevarsel om is: - Ikke vent Skal du kjøre over fjellet fra Øst- til Vestlandet, har Meteorologisk institutt noen klare råd til deg. FARE FOR IS: Meteorologisk institutt har utstedt et gult farevarsel om is i fjellet i Sør-Norge. Dette vil særlig påvirke fjellovergangene. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer Jesper Nordahl Finsveen Publisert søndag


Farevarsel om is: – Ikke vent
Været:

Farevarsel om is: – Ikke vent

Skal du kjøre over fjellet fra Øst- til Vestlandet, har Meteorologisk institutt noen klare råd til deg.

FARE FOR IS: Meteorologisk institutt har utstedt et gult farevarsel om is i fjellet i Sør-Norge. Dette vil særlig påvirke fjellovergangene. Foto: Meteorologisk institutt
Vis mer


Publisert


Været i Norge nå

Oppdatert for 2 minutter siden

  Det er ingen målestasjoner som rapporterer nå.

  Is og snø i juni. Ikke akkurat en glimrende inngang på sommeren, men været får man gjort pent lite med.

  Det du imidlertid bør gjøre hvis du skal bevege deg over fjellet fra vest til øst, eller vice verca, i landet, er følgende:

  – Jeg ville ha gått inn på Vegvesenets sider og sjekket vei- og forholdene. Kjører du med sommerdekk, ville jeg ha kjørt midt på dagen når det er varmest, og i alle fall ikke vente til seint i kveld eller på nattestid, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

  Et kraftig uvær med lyn og styrtregn skapte flere utfordringer på Østlandet første uke i juni. Video: DB-tipser.
  Vis mer

  Stort lavtrykk

  For Meteorologisk institutt har i dag forlenget farevarselet om is på fjellet i Sør-Norge, og i særdeleshet fjellovergangene. Natt til søndag kom nedbøren som snø mange steder i høyden, deriblant i Sognefjellet, Valdresflya og Hemsedalsfjellet.

  Et par hundre høydemeter skiller fjellovergangene, men nedbøren, i form av snø, diskriminerte ikke.

  – Vi har et lavtrykk som ligger over hele Sør-Norge, og forårsaker dette været. I fjellet kan temperaturen komme ned mot null over natta, og i kombinasjon med nedbør, er det fare for både snø og is, sier meteorolog Moxnes.

  Også noen hundre meter lenger ned i landet, og lenger øst, nord for Dokka i Innlandet, falt det snø søndag. Der er temperaturen imidlertid høyere enn på fjellet.

  – Byger som strekker seg høyt opp i atmosfæren, der det er minusgrader, kan dra med seg både hagl og kornsnø, altså en grovere snø som ikke er like fin og lett som den man får om vinteren. Og det legger seg nok ikke, sier Moxnes.

  Fra tidlig torsdag ettermiddag har både lyn og tordenvær bredt seg over store deler av landet.
  Vis mer

  – Kan gå klar

  Farevarselet ble søndag forlenget fram til og med mandag formiddag, både på grunn av været og den potensielle overfarten en helg bringer med seg, forteller meteorologen.

  – Det har rullet og gått noen dager, og skulle egentlig gå ut i dag. Nedbøren ser ut til å gi seg først utpå dagen mandag, og de lave temperaturene og kommer stort sett på nattestid. Så blir det gradvis mildere utover dagen. Da tror jeg nok fjellovergangene kan gå klar, sier sier Moxnes.

  Farevarselet er gult, det første av i alt tre nivåer. I varselet heter det at faren ventes å være størst over cirka 1100 høydemeter, og at det kan være lokale variasjoner.

  Et godt råd kan derfor ikke gjentas for ofte:

  – Det viktigste er å holde seg oppdatert. På Yrs nettsider kan du se bilder fra de aktuelle veiene, og på Vegvesenets sider kan du lese deres vurderinger av vei- og kjøreforholdene, sier meteorolog Moxnes.


  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *