– Fengsel funker

- Fengsel funker Fremskrittspartiet mener fengsel har et ufortjent dårlig rykte i rehabilitering av kriminelle. - Det er en myte at fengsel er en forbryterskole, sier Helge André Njåstad. FENGSLENDE FORSKNING: Leder i justiskomiteen, Helge André Njåstad (Frp) mener fengsel gir den beste rehabiliteringen av kriminelle, og mener å ha forskningen på sin side. Foto:


– Fengsel funker

– Fengsel funker

Fremskrittspartiet mener fengsel har et ufortjent dårlig rykte i rehabilitering av kriminelle. – Det er en myte at fengsel er en forbryterskole, sier Helge André Njåstad.

FENGSLENDE FORSKNING: Leder i justiskomiteen, Helge André Njåstad (Frp) mener fengsel gir den beste rehabiliteringen av kriminelle, og mener å ha forskningen på sin side. Foto: Lise Åserud / NTB

Vis mer


Publisert


Kort fortalt

 • Fremskrittspartiet mener fengsel har et ufortjent dårlig rykte i rehabilitering av kriminelle.
 • Helge André Njåstad hevder at milde reaksjoner virker dårligere enn fengsel.
 • Forskning viser at norske fengsler reduserer tilbakefall og øker sysselsettingen.
 • Frp ønsker en strengere justispolitikk.
 • STORTINGET (Dagbladet): Alle vil være tøffe mot kriminaliteten om dagen. Regjeringen har bevilget mer penger til politiarbeid, gitt flere virkemidler, og skjerper straffene.

  Også Høyre vil vise muskler i kampen mot den økende kriminaliteten.

  For Fremskrittspartiet er det viktig å holde på statusen som «tough on crime»-partiet.

  – Arbeiderpartiet er for «soft on crime» fremdeles, sier leder i justiskomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp).

  – Har ikke egentlig regjeringen levert mye av det dere etterlyser?

  – Jo, men dette er ting de har stemt imot, og så kommer de med det selv et halvt år etterpå. Det må følges opp med verktøy i kassen også. Når Hadia Tajik sier at de skal «knekke ryggen på gjengene», er det forslag til programarbeidet i Arbeiderpartiet hun snakker om. De sitter med makt og burde kunne gjøre dette med en gang.

  Oppklarer mindre

  Statistisk sentralbyrås statistikk for etterforskede lovbrudd viser en stor nedgang i oppklaringsprosent på hele 5,5 prosentpoeng fra 2021 til 2022. Fra 2016 til 2022 er nedgangen på 9 prosentpoeng, fra 52 til 43 prosent.

  Oppklaringsprosenten har gått ned i alle landets politidistrikt i perioden fra 2016, og innenfor alle lovbruddskategorier, med unntak av seksuallovbrudd.

  – Dersom man vil at gjengene ikke skal få fotfeste, kan vi ikke være et land med lav risiko for å bli tatt, eller med mildest soningsforhold eller straffenivå. Vi kan ikke være det mest attraktive landet å drive krim innenfor, da ender vi der Sverige er, sier Njåstad.

  – Vi har vel fortsatt en høyere oppklaringsprosent på alvorlig kriminalitet enn Sverige?

  – Jo, men det er for lav risiko for de som driver organisert kriminalitet og for få ressurser i politiet. Andre land har et mål om tre politifolk per tusen innbyggere, i Norge har vi mål om to, sier Njåstad.

  – En myte

  Og justiskomiteens leder vil gjerne slå et slag for fengsel, som han mener har et ufortjent dårlig rykte i Norge.

  – Det virker som at i Norge skal man være milde og få folk på bedre tanker med å bruke softe virkemidler mer enn å være tøff og si at man blir tatt ut av samfunnet for en periode, sier Njåstad.

  Frp mener at milde reaksjoner virker dårligere enn fengsel – også i et rehabiliteringsperspektiv. Og dermed er mindre tjenlig, også for den som straffes.

  De viser til forskning gjort på norske innsatte, utført av Magne Mogstad, Kathrine V. Løken og Manudeep Bhuller:

  Forskningen viser at opphold i norske fengsler fører til 43 prosent lavere tilbakefall og hele 18 færre straffbare forhold, 5 år etter domsavsigelse for personer som ikke var i arbeid.

  I tillegg hadde de som ble dømt til norsk fengselsstraff 36 prosentpoeng høyere sysselsetting, enn de som ikke ble dømt til norsk fengselsstraff.

  Dette skyldes ifølge forskerne at norske fengsler er veldig gode på rusprogrammer, utdanning, arbeidstrening og oppfølging i forhold til utdanning og arbeid etter fengselsoppholdet.

  – Det er en myte at fengsel er en forbryterskole. Forskningen sier ikke det. Støre er opptatt av å lytte til forskningen og ekspertisen, og det bør han gjøre her, sier Njåstad.

  Varsler justisvalg

  – Vi foretrekker «old school-fengsel». Vi vil trygge samfunnet og la den kriminelle ta belastningen, sier Njåstad.

  – Blir det et justisvalg om ett år?

  – Det tror jeg. Det er større utrygghet, og landene rundt oss har våknet. Kriminaliteten flytter dit risikoen er minst, og mange har sett at nå er det Norge. Det er nå vi må definere hvordan ting blir framover, og det passer oss godt at justispolitikk er på agendaen, sier Njåstad.


  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *