Finanskjemper vil etablere børs i Texas

Finanskjemper vil etablere børs i Texas En gruppe investorer anført av Blackrock vil konkurrere med Wall Street allerede neste år. Larry Fink, konsernsjef og styreleder i Blackrock, et av verdens største investeringsselskaper, ønsker seg en ny børs i Texas. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Fredrick Chr. Ekeseth Publisert: For mindre enn 30 minutter


Finanskjemper vil etablere børs i Texas

Finanskjemper vil etablere børs i Texas

En gruppe investorer anført av Blackrock vil konkurrere med Wall Street allerede neste år.

Publisert:

Investeringskjempen Blackrock og Citadel Securities er blant investorene som i første runde spytter inn rundt 120 millioner dollar, rundt 1,3 milliarder kroner, i The Texas Stock Exchange (TXSE), melder The Wall Street Journal.

Målet er å åpne for handel på Texas-børsen 2025, og de første nynoteringene i 2026, fremgår det.

Bakteppet for etableringen er en voksende misnøye med kostnader knyttet til dokumentasjon og regeletterlevelse (compliance) ved teknologibørsen Nasdaq og New-York børsen (NYSE) blant flere selskaper.

Flytter

Det pekes også på nyere regler, som Nasdaqs krav til mangfold blant styrer.

TXSEs støttespillere ønsker også et bedre klima for toppledere.

Etableringen anses være en del av utviklingen der flere selskaper flytter til delstater med mer fordelaktige rammebetingelser og skattepolitikk.

Tesla

Tidligere i år avholdt blant annet Tesla-sjef Elon Musk en avstemning på «X» om å flytte selskapsadresse fra Delaware til Texas, hjem for selskapets fysiske hovedkvarter og «Gigafactory 1».

Det skjedde etter at en domstol i Delaware spente ben på Musks tidligere tildelte lønnspakke på 55 milliarder dollar.

I forveien hadde Musk flyttet selskapsadresse for både romfartsselskapet SpaceX og hjerneimplant-selskapet Neuralink fra Delaware til Nevada.

Tesla-aksjonærene, inkludert det norske oljefondet, skal også ta stilling til flyttespørsmålet på Teslas generalforsamling 13. juni.

Texas etablerte også tidligere i år en forretningsdomstol, Texas Business Courts, for å konkurrere med Delaware, som har bygget opp rettspraksis siden 1792.

Tesla-sjef Elon Musk, her med ett av sine barn på Formel 1-banen i Austin, Texas, i oktober, 2023.

Les også

Tesla-aksjonærer vil nekte Elon Musk milliardlønn

Topptungt

Texas er allerede hjemstat for flere av Wall Streets største selskaper.

Texas er også den delstaten med flest Fortune 500-selskaper i USA, inkludert oljegigantene ExxonMobil og ConocoPhilips, telekomselskapet AT & T, datamaskinkjempen Dell, IT-selskapet Oracle, og flyselskapene American Airlines og Southwest.

Selv meglerkjempen Goldman Sachs, en av Wall Streets største pilarer, er i ferd med å etablere en egen base i Dallas, og sikter mot 5000 ansatte i delstaten, ifølge WSJ.

– Dallas har blitt ett av de, om ikke det mest, dominerende finansielle sentrene i landet, om ikke i verden, sier TXSE-sjef James Lee til avisen.

Eiervolum

Dallas er planlagt som sete for TXSE, mens børsen vil operere fullstendig elektronisk.

Ambisjonen er å tiltrekke seg både primær – og sekundærnoteringer av selskaper, samt notering av børshandlede produkter.

Det er ventet at Blackrock, verdens største kapitalforvalter, og Citadel SecuritiesCitadel SecuritiesEn ledende global market maker som utnytter avansert teknologi og kvantitative strategier for å legge til rette for handel og tilby likviditet i flere aktivaklasser for store finansinstitusjoner over hele verden, den største «market makerenmarket makerenEn market maker er et firma eller en person som tilfører likviditet og dybde til finansmarkedene ved aktivt å stille tosidige markedskurser (kjøps- og salgskurser) for verdipapirer. De legger til rette for handel ved å stå klare til å kjøpe eller selge et bestemt verdipapir til de noterte prisene» på Wall Street, vil bidra til å skape handelsvolum på den nye børsen.

Etableringen av TXSE er en reversering av utviklingen de siste tiårene, der flere regionale børser enten har stengt ned eller blitt kjøpt opp av større aktører.

Eksempelvis har både Boston-børsen, Chicago-børsen og Philadelphia-børsen blitt del av New York-børsen og Nasdaq de siste 20 årene, påpeker WSJ.

Les på E24+

Børsene surfer inn i sommeren

Les på E24+

Derfor er valget i India viktig for verdens investorer


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *