Finanstilsynet advarer om geopolitisk uro: – Kriser kan komme brått

Finanstilsynet advarer om geopolitisk uro: – Kriser kan komme brått Nordmenn har mye gjeld, og boligprisene er høye. Det er fortsatt de viktigste sårbarhetene i det norske finansielle systemet, ifølge tilsynet. Finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Eivind Bøe Publisert: For mindre enn 20 minutter siden Oppdatert nå nettopp Kopier lenke


Finanstilsynet advarer om geopolitisk uro: – Kriser kan komme brått

Finanstilsynet advarer om geopolitisk uro: – Kriser kan komme brått

Nordmenn har mye gjeld, og boligprisene er høye. Det er fortsatt de viktigste sårbarhetene i det norske finansielle systemet, ifølge tilsynet.

Publisert:

Finanstilsynet har lagt frem sin halvårlige rapport om finansielt utsyn.

Tilsynet trekker frem at geopolitisk uro og spenninger skaper usikkerhet, også om den økonomiske utviklingen.

En eskalering av geopolitiske spenninger kan føre til forstyrrelser i internasjonal handel, brå utslag i råvarepriser, økt inflasjon og rente og uro i finansmarkeder internasjonalt, ifølge tilsynet.

– Erfaringer viser at kriser kan komme brått, spre seg raskt og forsterkes gjennom det finansielle systemet. Bankene må ha tilstrekkelig egenkapital til å kunne bære risiko og yte lån, også i nedgangstider, sier finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud i en uttalelse.

Norske banker og det øvrige finansielle systemet må være forberedt på å kunne håndtere urolige tider og et fremtidig tilbakeslag i norsk og internasjonal økonomi, maner tilsynet.

Les på E24+

De pynter boligene før salg: – Like vanlig som å ha megler

Frykter boligsmell

Tilsynet påpeker at norske banker samlet sett er lønnsomme, solide og har lave utlånstap. Samtidig er det sårbarheter og risiko i norsk og internasjonal økonomi, ifølge tilsynet.

– De viktigste sårbarhetene i det norske finansielle systemet er fremdeles høy husholdningsgjeld og høye bolig- og næringseiendomspriser, sier Kongsrud.

Tilsynet har tidligere advart om nordmenns rentebelastning. Ved forrige korsvei påpekte tilsynet at rentebelastningen hadde økt betydelig.

Norges Bank har i flere runder satt opp styringsrenten, og bankene har fulgt etter ved å øke boliglånsrenten. Det har skjedd etter at styringsrenten for første gang var nede i null prosent under pandemien.

Nordmenn har høy gjeld i forhold til inntekt, gjentar tilsynet. Gjeldsbelastningen er samtidig noe redusert de siste to årene. Dette kan tilsi at den finansielle sårbarheten ikke bygger seg videre opp, ifølge tilsynet.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *