Flytter «Putins gullgutter»

Russland: Flytter «Putins gullgutter» De skal begge ha hatt nøkkelroller i kulissene da Putin ble sviktet av Wagner-sjefen. Nå er de ansatt som Putins personlige rådgivere. NY JOBB: Nikolaj Patrusjev (t.v.) er utnevnt til personlig rådgiver for president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentjev / Kreml Vis mer Ivar Benjamin Østebø Marthe Småkasin Lien Ingunn Dorholt


Flytter «Putins gullgutter»
Russland:

Flytter «Putins gullgutter»

De skal begge ha hatt nøkkelroller i kulissene da Putin ble sviktet av Wagner-sjefen. Nå er de ansatt som Putins personlige rådgivere.

NY JOBB: Nikolaj Patrusjev (t.v.) er utnevnt til personlig rådgiver for president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentjev / Kreml
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

  • Sergej Sjojgu er avsatt som Russlands forsvarsminister og innsatt som leder for landets nasjonale sikkerhetsråd.
  • Nikolaj Patrusjev, tidligere leder for sikkerhetsrådet, er nå personlig rådgiver for president Putin.
  • Det samme gjelder Aleksej Djumin, tidligere livvakt for Putin.
  • Begge er ansett å ha hatt nøkkelroller i håndteringen av mytteriet til Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin, og er blant presidentens nærmeste betrodde.

Flere eksperter klødde seg i hodet da Sergej Sjojgu søndag ble avsatt som Russlands forsvarsminister, og innsatt som leder for landets nasjonale sikkerhetsråd.

Den rollen var da besatt av Nikolaj Patrusjev, en av Putins aller nærmeste betrodde og den mektigste personen i Russlands sikkerhetsstyrker.

Patrusjev har av en rekke eksperter blitt fremmet som en mulig arvtaker for den russiske presidenten, og omtales som «Putins nummer to». Det var derfor flere som ble overrasket da han ble fjernet fra den prestisjetunge stillingen som leder for landets sikkerhetsråd.

Ny jobb

Tirsdag ble det klart at Putin hadde en annen, høytstående rolle planlagt for Patrusjev.

Reuters melder at han er innsatt som personlig rådgiver for den russiske presidenten.

Kreml sier i en uttalelse tirsdag at Patrusjev blant annet skal ha ansvaret for skipsbyggingssektoren – en sektor som omtales som både strategisk, stor og vanskelig, skriver Reuters.

Jørn Holm-Hansen, Russland-ekspert og seniorforsker ved NIBR-Oslomet, er ikke blant dem som anser dette som et opprykk for Patrusjev.

– Han er overhodet ikke skjøvet ut i kulda. Han er fortsatt midt i smørøyet, men man kunne nok ha tenkt seg en enda viktigere rolle for ham enn skipsbygging, sier Holm-Hansen.

Også Aleksej Djumin, Putins tidligere livvakt og nå guvernør i Tula fylke, er presidentens nye rådgiver. Djumin har i lengre tid vært en av favorittene til å ta over etter Sergej Sjojgu, hvis skjebne det lenge har vært spekulert rundt.

Holm-Hansen mener Djumin har fått en viktigere rolle enn Patrusjev, når han nå skal jobbe med militærindusrikomplekset.

– Samspillet mellom militærmakten og industrien, er et kjernetema i Russland nå. Målet er at de enorme investeringene i militært utstyr skal få positiv effekt på den sivile industrien, og dermed skape velstand for folk flest. Det var det de ikke fikk til i sovjettida og som til slutt gjorde at Sovjet kollapset.

Putins gullgutt

Djumin er også ansett som en av Putins nære betrodde, og er av dem anerkjente tenketanken Carnegie Endowment for Peace omtalt som «Putins gullgutt».

Også Holm-Hansen mener Djumin er en mann det er verdt å følge med på, dersom man prøver å forstå hva som skjer ut fra persongalleriet i Kreml.

Både Djumin og Patrusjev er ansett å ha hatt nøkkelroller i Putin-regimets håndtering av mytteriet til Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin.

GULLGUTT: Aleksej Djumin har tidligere vært livvakt for Vladimir Putin, og har vært en av favorittene til å ta over som forsvarsminister i landet. Nå blir han en av Putins personlige rådgivere. Foto: Gavriil Grigorov / Kreml

GULLGUTT: Aleksej Djumin har tidligere vært livvakt for Vladimir Putin, og har vært en av favorittene til å ta over som forsvarsminister i landet. Nå blir han en av Putins personlige rådgivere. Foto: Gavriil Grigorov / Kreml
Vis mer

Ifølge tenketanken er en av teoriene at det var Djumin som fikk Prigozjin til forhandlingsbordet under hans mytteri sommeren 2023.

Da Prigozjin utførte sitt mytteri mot Moskva, var ett av kravene hans Sergej Sjojgus avgang som forsvarsminister. Den gang var Djumin, som har kjent Prigozjin i ei årrekke, en av favorittene til rollen som forsvarsminister.

Hjernen bak angivelig attentat

Nikolaj Patrusjev trekkes på sin side fram i forbindelse med flystyrten som kostet Jevgenij Prigozjin livet i august 2023.

Den amerikanske storavisa Wall Street Journal kunne 22. desember i fjor melde at det var han som tok beslutningen om å ta Prigozjin av dage. Ifølge amerikansk etterretning, såvel som WSJs kilder, var Prigozjins dødsfall et attentat.

Tirsdag 7. mai ble Vladimir Putin ble tatt i ed som president for femte gang. På innsettelsesseremonien deltok blant andre den tsjetsjenske diktatoren Ramzan Kadyrov, etter flere måneder med sykdomsrykter. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet
Vis mer

Avisa skriver videre at Patrusjev i lang tid advarte Putin om at Wagner-gruppa og Prigozjins rolle i krigen i Ukraina, deriblant det svært blodige slaget i Bakhmut, ga ham så mye innflytelse at det var i ferd med å bli en trussel for Putin.

WSJ har, ut fra en rekke intervjuer med tjenestepersoner både i det russiske maktapparatet og amerikansk og russisk etterretning, avdekket at det var Patrusjev som sto bak spakene i håndteringen av, og det angivelige drapet på, Prigozjin.

Holm-Hansen forklarer at det langt ifra er noen liberalere som nå er plassert i Putins nærmeste krets. De to nevnte er også begge lik Putin: Anti-Vestlige og nærmest manisk opptatt av at det er en ytre fare som truer Russland.

Hva gjelder ryktene om at Patrusjev var involvert i det angivelige drapet på Prigozjin, sier Holm-Hansen følgende:

– Det kan godt tenkes at det er sannhet i dette, uten at jeg vet det. Han er kynisk og brutal, så det er i alle fall ikke usannsynlig.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *