Fortviler over frekt tyveri

Fortviler over frekt tyveri De siste to ukene har den prisbelønte hagen på Vålerenga i Oslo blitt rundstjålet for planter, grønnsaker og utstyr. FORTVILER: Driverne av Føflekken Byhage fortviler over gjentatte tyverier av planter og hageutstyr. Foto: Anne Rikter-Svendsen Vis mer Ingunn Dorholt Publisert fredag 24. mai 2024 - 06:20 Sist oppdatert fredag 24. mai


Fortviler over frekt tyveri

Fortviler over frekt tyveri

De siste to ukene har den prisbelønte hagen på Vålerenga i Oslo blitt rundstjålet for planter, grønnsaker og utstyr.

FORTVILER: Driverne av Føflekken Byhage fortviler over gjentatte tyverier av planter og hageutstyr. Foto: Anne Rikter-Svendsen
FORTVILER: Driverne av Føflekken Byhage fortviler over gjentatte tyverier av planter og hageutstyr. Foto: Anne Rikter-Svendsen
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


– Jeg ble veldig opprørt over dette. En ting er ungdom som gjør hærverk, men dette ser ut som målrettede tyver, sier Anne Rikter-Svendsen til Dagbladet.

De siste to ukene har Føflekken Byhage på Vålerenga i Oslo opplevd gjentatte tyverier.

Rikter-Svendsen bor i området, og er en av dem som gleder seg over det grønne tilskuddet i nabolaget.

Byhagen driftes av beboere i nærområdet som en del av et byøkologisk prosjekt med Oslo kommune. Men de siste ukene har den frodige hagen slett ikke fått stå i fred.

– Mer omfattende

Føflekken Byhage var tidligere en dumpeplass, men som i de seinere åra ble besluttet utviklet som hage.

I 2021 vant hagen Oslo kommunes hagepris for den hagen med mest fokus på miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft. Hagen har et stort, selvbygget drivhus og er omringet av en skigard. Byhagen er åpen, og er tilgjengelig fra gangstier rundt.

FRODIG: Det bugner av planter og grønnsaker i byhagen på Vålrenga. Foto: Anne Rikter-Svendsen

FRODIG: Det bugner av planter og grønnsaker i byhagen på Vålrenga. Foto: Anne Rikter-Svendsen
Vis mer

Men engasjementet i hagen koster, med alt tyveriet den utsettes for.

Tyveriene de siste ukene er altså langt fra de første, men nå stjeles det i et omfang som vanskelig kan gjøres uten skikkelig planlegging, skriver driverne på Byhagens Facebookside.

Tyvene har gravd opp og stjålet hele planter, og tatt med seg store, dyre potter, flere av dem med forkultiverte grønnsaker som kål, squash, tomater og salat. Til dette har tyvene benyttet hagens eget hageutstyr. Til og med munnstykket til hageslangen er borte, skriver de på Facebook.

– Vi er dessverre vant med at folk stjeler og ødelegger, men i år har det begynt tidligere enn vanlig og det er mer omfattende.

De mener det virker som om tyvene er blitt mer bekvemme, ettersom de bruker hagens egen jord, potter, spader, hansker og annet hageutstyr for å potte plantene om.


DRIVHUS: Byhagen har et stort drivhus og er omringet av en skigard. Foto: Anne Rikter-Svendsen
Vis mer

Tyveriene skjer også på dagtid, og det mistenkes at de bruker bil for å frakte med seg så store og tunge potter.

– Noen ganger virker det som om de holder følge med oss og de timene vi er der i løpet av dagen, og venter til vi har gått, skriver de på Facebook.

Ber om hjelp

Driverne av hagebyen fortviler, men vet ikke hva de skal gjøre for å få bukt med utviklingen. De ber folk om å ha øynene åpne for mistenkelig aktivitet, slik at de kan få informasjon om hvem som stjeler og når dette skjer.

– Man mister lysten til å jobbe videre med prosjektet når dette skjer, skriver de.

– Frekkheten kjenner ingen grenser, skriver Rikter-Svendsen på Facebook om tyveriene.

Hun går ofte forbi hagen, og vet inderlig godt hvor mye tid som legges ned i hagen. Tyverier av blomster og andre hageplanter er også vanlig foran hus og i bakhager andre steder i nærområdet, forteller hun til Dagbladet.

Nå håper hun kanskje Bymiljøetaten kan bidra med en løsning på problemet i Føflekken Byhage.

– Kanskje de kan bidra med milder til sensorbelysning eller kameraer? spør den fortvilte naboen.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *