Fristen nærmer seg for Norwegian: – Tar direkte kontakt med passasjerer som blir berørt

Lønnsoppgjøret 2024 Fristen nærmer seg for Norwegian: – Tar direkte kontakt med passasjerer som blir berørt Lørdag morgen kan 17 piloter i Norwegian være tatt ut i streik. Fristen går ut ved midnatt. Et Norwegian-fly tar av fra Oslo lufthavn Gardermoen i 2023. Lørdag kan det bli streik i flyselskapet. Foto: Paul Kleiven / NTB


Fristen nærmer seg for Norwegian: – Tar direkte kontakt med passasjerer som blir berørt

Fristen nærmer seg for Norwegian: – Tar direkte kontakt med passasjerer som blir berørt

Lørdag morgen kan 17 piloter i Norwegian være tatt ut i streik. Fristen går ut ved midnatt.

Publisert:

Dersom det blir streik, vil den trappes opp fra mandag med ytterligere 66 piloter. Det kommer frem av Riksmeklerens oversikt over pågående meglinger.

Samtidig har Parat meldt plassoppsigelse for totalt 690 piloter, som vil si at omtrent alle selskapets piloter kan tas ut i streik på et senere tidspunkt.

I en e-post skriver kommunikasjonsdirektør Esben Tuman til E24 at målet er å komme til enighet, og at det derfor er for tidlig å si hva slags konsekvenser en eventuell streik kan få.

Les også

Kan bli pilotstreik i Norwegian: – Mange vil kunne få problemer

– Dersom det skulle bli streik, vil vi ta direkte kontakt med passasjerer som blir berørt av eventuelle forsinkelser eller kanselleringer. Deretter vil vi se på hvordan vi kan få dem frem så raskt som mulig.

Tuman understreker at Norwegian følger EUs regelverk for passasjerrettigheter, på lik linje med andre europeiske flyselskaper.

– Generelt er det slik at dersom en flyvning blir kansellert, vil kundene få tilbud om å få igjen pengene eller å bli booket om til en annen avgang om de heller ønsker det.

Ved lengre forsinkelser kan kunder få dekket hotell, mat og transport til og fra flyplassen dersom man ikke får mulighet til å komme seg hjem som planlagt, opplyser han videre.

– Generelt vil vi anbefale passasjerer å sjekke nettsidene våre hvis de er i tvil. Der finnes det blant annet en oversikt som i sanntid viser status for alle flyvningene våre, skriver Tuman.

Balanse og lønn

Meklingsmøtet mellom Parat og NHO Luftfart begynte torsdag formiddag og har frist til klokka 23.59 fredag kveld.

En eventuell streik vil begynne fra arbeidstidens start lørdag.

Fra pilotenes side handler kravene om en bedre balanse mellom arbeid og privatliv, blant annet i form av mer forutsigbarhet. I tillegg krever de en lønnsøkning på mellom 25 og 38 prosent over to år.

– Vi jobber i seks av ni helger. I tillegg har vi høyest arbeidsbelastning i periodene folk flest og familien vil ha fri. Dette gjelder sommerferie, høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie og andre høytider. Vi jobber mindre i vinterhalvåret, men vi må komme til enighet om en bedre balanse mellom arbeid og privatliv, sa leder Alf Hansen i Norwegian Pilot Union (NPU) til NTB før meklingsstart.

Tøff periode for bransjen

Han forstår samtidig at lønnsøkningen kan virke uforståelig for utenforstående.

– Vi forstår at det ser stygt ut med så høye prosenter som vi ber om, men dette handler om lik lønn for likt arbeid.

Fra NHO Luftfart og administrerende direktør Erik Lahnstein er budskapet at bransjen har vært gjennom en tøff periode, og at vanlig lønnsøkning er nærmere 5 prosent.

– Norwegian har vært gjennom en finansiell restrukturering, hvor eiere og kreditorer tok nedskrivninger på over 100 milliarder kroner.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at partene hadde 14 timer på seg på å komme til enighet. Dette stemte ikke ved publisering. Saken ble oppdatert den 31.05.2024 klokken 15.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *