Frykter Ringnes-grep: – Kjedenes makt er for stor

Frykter Ringnes-grep: – Kjedenes makt er for stor Stortingspolitikere frykter maktkonsentrasjon dersom Ringnes gir fra seg distribusjonen: – Går feil vei. Senterparti-politikerne Sigbjørn Gjelsvik, Per Olaf Lundteigen og Tor Inge Eidersen. Foto: Javad Parsa / NTB Kristian Aaser Publisert: Publisert: For mindre enn 20 minutter siden Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook Del på


Frykter Ringnes-grep: – Kjedenes makt er for stor

Frykter Ringnes-grep: – Kjedenes makt er for stor

Stortingspolitikere frykter maktkonsentrasjon dersom Ringnes gir fra seg distribusjonen: – Går feil vei.

Publisert: Publisert:

Tidligere i år ble det kjent at Ringnes ser på muligheten for å la dagligvarekjedene ta over distribusjon av øl og brus til norske butikker og utesteder.

Det er ventet at en avgjørelse er rett rundt hjørnet.

Torsdag samlet hovedtillitsvalgt Erik Torkelsen i Ringnes stortingspolitikere fra Senterpartiet, SV og Rødt på produksjonsanlegget i Nittedal utenfor Oslo for å få frem et budskap om at politikere følger med på saken.

– For det første er det 250–300 arbeidsplasser som står i fare. Folk mister jobben. Samtidig vil det få en effekt på hvem som styrer hva av makten når det gjelder dagligvare. Norgesgruppen blir større av dette, sier Torkelsen til E24.

Etter en langvarig innsats for å beholde distribusjonsleddet feiret de tillitsvalgte i 2021 at Ringnes’ forhandlinger med kjedene ble avsluttet. I februar meldte FriFagbevegelse at Ringnes hadde snudd og ville «sondere» å la grossistene overta distribusjonen.

Erik Torkelsen er hovedtillitsvalgt i Ringnes og bekymret for jobbene til 250–300 ansatte.

– Utrolig viktig

Senterparti-veteran Per Olaf Lundteigen var blant dem som møtte opp på produksjonsanlegget til Ringnes, sammen med partikollegaene Sigbjørn Gjelsvik og Tor Inge Eidersen.

– Det er et utrolig viktig spørsmål hvem som skal stå for distribusjonen i dagligvaresektoren. Kjedenes makt er for stor allerede. Det går feil vei hvis de får distribusjon av Ringnes også, sier Lundteigen.

– Hva ser dere for dere kan gjøres? Regjeringen kan vel ikke gripe inn og nekte Ringnes?

– Det er tilsynenes rolle å gjøre det, men vi opplever at bestemmelsene både i konkurranseloven og loven om god handelsskikk ikke i tilstrekkelig grad fanger opp akkurat hvor stor betydning dette med distribusjonsleddet faktisk har. Dette initiativet går i retning av at vi må se på hvordan vi kan forsterke regelverket, sier Eidesen.

Konkurransetilsynet uttalte i april at det at Ringnes overlater distribusjon av varer til en kjede, ikke er en type transaksjon der de eventuelt vil gripe inn og stanse den.

– Dere kommer ikke fra regjeringen, men fra et av regjeringspartiene. Ser dere for dere at dere får gehør i regjeringen?

– Jeg mener at dette er en veldig naturlig videreføring av det arbeidet som regjeringen allerede holder på med angående kjedemakt. Distribusjon er et område man så langt ikke har hatt konkrete forslag på, men som det er helt nødvendig å nå rette fokus på. Dette er virkelig noe som vil forsterke kjedenes posisjon, sier Gjelsvik.

Tillitsvalgte ved Ringnes hadde samlet sammen stortingspolitikere på produksjonsanlegget utenfor Oslo torsdag.

– Gjør store investeringer

Kommunikasjonsdirektør Johanna Ellefsen Rostad i Ringnes skriver i en e-post at de vet at mange av de ansatte helst så at de ikke gikk inn i denne prosessen.

Hun sier det handler om å rigge Ringnes for fremtiden for å møte veksten i etterspørsel.

– Før vi gjør større investeringer i egen logistikk, må vi være trygge på at vi velger den distribusjonsmodellen som gir oss mest mulig konkurransekraft fremover, sier Rostad.

Det er fortsatt ikke konkludert i saken, og de jobber fortsatt med grunnlaget for beslutningen, opplyser kommunikasjonsdirektøren.

Næringsdepartementet og næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) har foreløpig ikke svart på E24s spørsmål om saken.

I et skriftlig spørsmål i Stortinget om saken i mars svarte daværende næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) at Ringnes «står fritt til å organisere sin drift slik de mener er hensiktsmessig, under forutsetning av at det er innenfor gjeldende lovgivning».

Han sa samtidig at konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen er utfordrende.

«Regjeringen har iverksatt historisk mange tiltak for å bedre konkurranseforholdene, noe som kommer til uttrykk i regjeringens tipunktsplan for bedre konkurranse i dagligvarebransje», skrev han.

I fjor la regjeringen frem en plan på ti punkter for å bedre konkurranseforholdene i bransjen og bidra til bedre utvalg og lavere priser.

– Går i feil retning

Rødt-politiker Geir Jørgensen sier at distribusjonsavtalen er et eksempel på en dagligvarebransje som eser ut, med mer makt på færre hender.

– Regjeringen vil selvfølgelig si at de ikke kan gripe inn i enkeltsaker. Det er standardsvaret de kommer med. Men her er det åpenbart at det går i feil retning. Det vi kan gjøre fra Stortinget, er egne forslag der vi begrenser makten, sier han.

Marian Hussein fra SV sier at politikerne må gjøre mer for å holde prisene nede.

– Vi står her i fare for at grossistene får enda mer makt og kan danne prisgrunnlaget enda mer, i tillegg til at det er fare for arbeidsplasser i Ringnes, sier hun.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *