Full forvirring: Møtte ikke

Dagbladet erfarer: Full forvirring: Møtte ikke Rødt og de borgerlige partiene skulle finpusse talepunkter og planlegge pressekonferanse sammen med SV. Men de dukket aldri opp. NYE VENNER: KrF ved Kjell Ingolf Ropstad, Høyre ved Trond Helleland, SVs Mona Fagerås, Vestre ved André Skjelstad , Frp's Frank Sve og Rødts Geir Jørgensen sikret et overraskende flertall


Full forvirring: Møtte ikke
Dagbladet erfarer:

Full forvirring: Møtte ikke

Rødt og de borgerlige partiene skulle finpusse talepunkter og planlegge pressekonferanse sammen med SV. Men de dukket aldri opp.

NYE VENNER: KrF ved Kjell Ingolf Ropstad, Høyre ved Trond Helleland, SVs Mona Fagerås, Vestre ved André Skjelstad , Frp’s Frank Sve og Rødts Geir Jørgensen sikret et overraskende flertall for NTP for perioden 2025 – 2036. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Vis mer


Publisert


Kort fortalt

 • SV dannet et overraskende flertall på Stortinget om Nasjonal transportplan sammen med Rødt og de borgerlige partiene, og overkjørte dermed regjeringens plan.
 • Dette skjedde etter at SV ikke dukket opp til et planlagt møte med de andre partiene.
 • Arbeiderpartiet forsøkte å få SV tilbake, men uten hell.
 • SV dannet onsdag et overraskende flertall på Stortinget om Nasjonal transportplan. I stedet for å gå sammen med regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet, er dette de nye transportkameratene:

  Rødt, SV, KrF, Venstre, Høyre og Frp.

  Disse seks partiene overkjører dermed regjeringens egen transportplan og fikk blant annet gjennom Ringeriksbanen, Vestfoldbanen og økt støtte til Majorstuen t-banestasjon.

  – Vi synes det er veldig synd at regjeringspartiene gjorde seg selv forhandlingsudyktig. De ville ikke rikke seg på noe som helst. Vi laget et alternativ med samme kostnad, men de var ikke interessert. «Take it or leave it», var det vi hørte, sier SVs forhandlingsleder Torgeir Knag Fylkesnes til Dagbladet.

  Ekstra forankring

  Men det uvanlige flertallet skjedde ikke uten forvirring og dramatikk. Etter det Dagbladet erfarer var det planlagt et møte mellom partiene klokka 10 torsdag for å gå gjennom talepunkter og fordele skrytelisten mellom seg.

  SV dukket imidlertid ikke opp på møtet, til stor overraskelse og forvirring for de andre partiene. Var SV med eller ikke?

  Årsaken var at enigheten SV hadde forhandlet fram med Rødt og de borgerlige partiene måtte gjennom en ytterligere forankring i partiets gruppemøte på Stortinget kl 13.30.

  Arbeiderpartiet var også svært aktive for å få SV til å danne flertall sammen med regjeringspartiene. Det skal både ha kommet et forslag til SV kvelden før og samme morgen for å lokke SV tilbake til et rødgrønt flertall.

  Pressekonferansen ble derfor seinere enn opprinnelig planlagt, så SV kunne få summet seg.

  Fylkesnes omtaler Arbeiderpartiets forslag på følgende måte:

  – De ga oss i praksis ingenting.

  Åpne for nye erfaringer

  SVs utroskap med høyresiden kommer ikke uten forspill. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har i løpet av de siste ukene gått til høyre på to nøkkelområder, fisk og landbruk, uten at SV har fått være med.

  Nå er det SVs tur til å være utro.

  – Det med fisk og jordbruk er fortsatt helt uforståelig og veldig provoserende for oss. Spesielt med tanke på hva Ap og Sp har gått til valg på. Vi trodde vi hadde en allianse, så velger de å gå til høyresiden i fundamentale retningssaker, sier Fylkesnes.

  – Var det takk for sist fra SV?

  – Nei, du kan ikke være langsur i politikken.

  – Er dere nå i et åpent forhold med regjeringspartiene?

  – Vi har ingen samarbeidsavtale. Vi er i opposisjon som alle andre, og har et veldig avslappet forhold til det hele. Vi er overrasket over at Ap og Sp trekker politikken til Høyre på flere områder, sier Fylkesnes.

  – Slik dere gjorde ved å danne flertall med høyresiden?

  – Nei, vi tok det i grønn retning.


  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *