Gigantbot til Freia-eier Mondelez

Gigantbot til Freia-eier Mondelez Boten ble redusert etter at sjokoladegiganten samarbeidet med EU-kommisjonen. EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / NTB Jonas Hagmansen Kristian Aaser Publisert: For mindre enn 3 timer siden Oppdatert nå nettopp Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook Del på Facebook Del med e-post Del med e-post Selskapet


Gigantbot til Freia-eier Mondelez

Gigantbot til Freia-eier Mondelez

Boten ble redusert etter at sjokoladegiganten samarbeidet med EU-kommisjonen.

Publisert:

Selskapet Mondelez blir ilagt en gigantbot av EUs konkurransemyndigheter på 337,5 millioner euro. Det tilsvarer 3,7 milliarder norske kroner.

Selskapet som står bak en rekke internasjonale merkevarer, blant annet Freia.

Det amerikanske selskapet hindret grenseoverskridende salg av sine sjokolader, kjeks og kaffe på ulovlig vis, skriver EU-kommisjonen i en uttalelse.

Mondelez skal ha inngått konkurransebegrensende avtaler med distributører for å dele opp markeder og holde prisene høyere.

– Handel over grensene mellom medlemslandene i det indre marked kan senke prisene og øke tilgjengeligheten av produkter for forbrukerne. Dette er spesielt viktig i tider med høy inflasjon, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager i en uttalelse.

Reguleringsmyndighetene har etterforsket det Chicago-baserte selskapet siden 2021.

Les på E24+

Maktmisbruk mot småaksjonærer

Nektet tilførsel

EU-kommisjonen har også konkludert med at Mondelez, som er blant verdens største produsenter av sjokolade og kjeks, i flere tilfeller utnyttet sin markedsposisjon mellom 2015 og 2019:

  • Nektet tilførsel til en trader i Tyskland for å forhindre videresalg av enkelte sjokoladeprodukter i Østerrike, Belgia, Bulgaria og Romania, der prisene var høyere.
  • Stanset tilførselen av enkelte sjokoladeprodukter i Nederland for å forhindre at de ble importert inn i Belgia, der Mondelez solgte produktene til høyere priser.

Boten ble redusert med 15 prosent etter at selskapet samarbeidet med kommisjonen og erkjente feil, ifølge EU-kommisjonen.

Mondelez eier blant annet Freia.

– Ikke representativt

E24 har tatt kontakt med Erik Lødding i Mondelez kommunikasjonsavdeling i Norden og blant annet spurt om saken har noe med det norske markedet å gjøre.

I en e-post viser han til Mondelez Internationals offisielle uttalelse. Selskapet bekrefter at dette setter et punktum for saken, og at de i regnskapet for 2023 tok høyde for boten på 337,5 millioner euro.

– Avgjørelsen går på historiske, isolerte tilfeller, og de fleste har opphørt eller blitt løst i god tid før kommisjonens etterforskning, heter det blant annet i uttalelsen.

Mondelez skriver at mange av tilfellene var relatert til tradere og det som ofte var sporadiske engangssalg, i tillegg til småskala-distributører.

– Denne saken er ikke representativ for hvem vi er og den sterke kulturen vi har for etterlevelse, skriver selskapet.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *