Gjør endringer: – Store problemer

Russland: Gjør endringer: - Store problemer Vladimir Putin gjør endringer i sin øverste ledelse. - Skal ikke tro det blir endringer i Kremls politikk, sier norsk ekspert. BYTTES UT: Russlands president ønsker ikke lenger Sergej Sjojgu som forsvarsminister. Foto: NTB Vis mer Emma Sofie Sørli Irene Dafinceska Naustdal Bendik Hansen Publisert søndag 12. mai 2024


Gjør endringer: – Store problemer
Russland:

Gjør endringer: – Store problemer

Vladimir Putin gjør endringer i sin øverste ledelse. – Skal ikke tro det blir endringer i Kremls politikk, sier norsk ekspert.

BYTTES UT: Russlands president ønsker ikke lenger Sergej Sjojgu som forsvarsminister. Foto: NTB
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Russlands president Vladimir Putin gjør store endringer blant sine egne ministre, og foreslår blant annet å utnevne ny forsvarsminister.

Det opplyser nyhetsbyrået Reuters.

Putin ønsker å erstatte Sergej Sjojgu, som nå er forsvarsminister, med Andrej Belousov.

Også Nikolaj Patrusjev blir fjernet fra sin stilling som leder for det russiske sikkerhetsrådet.

Tirsdag 7. mai ble Vladimir Putin ble tatt i ed som president for femte gang. På innsettelsesseremonien deltok blant andre den tsjetsjenske diktatoren Ramzan Kadyrov, etter flere måneder med sykdomsrykter. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet
Vis mer

De to får begge nye roller ifølge Kreml, og Sjojgu vil etter å ha sittet som forsvarsminister i tolv år, angivelig utnevnes til ny leder for landets sikkerhetsråd.

Det kommer fram i en melding fra overhuset i Russlands nasjonalforsamling søndag. Det skjer etter at hele regjeringen gikk av tirsdag, da Putin begynte på sin femte presidentperiode.

EKSPERT: Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvarets høgskole

EKSPERT: Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvarets høgskole
Vis mer

Norsk ekspert: – Har latt ting flyte ut

Hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, mener det kan være gode nyheter at Patrusjev er ute av sikkerhetsrådet.

– Han har vært en mentor for Putin i å komme i konflikt med Vesten. Det er ikke sikkert det blir noen endring i landets politikk, men det minker makten hans, sier Røseth.

Han sier det rent formelt er vanskelig å finne en tyngre posisjon enn den Patrusjev satt i.

Røseth tror Andrej Belousov plasseres i forsvarsministerstolen på grunn av hans sosioøkonomiske kompetanse. Belousov har vært visestatsminister i landet.

– Han syns å være en som kan komme med perspektiver som kan bedre den vanskelige økonomiske situasjonen som Russland står i. Alt er relativt, men sanksjonene begynner å bite mer nå.

Hovedlæreren peker dessuten på at tiden er moden for flere reformer, og at dette er et ømt tema.

– Da er det nok tiltenkt at Belousov kan ta en forsvarsreform. Ikke bare pusse opp det gamle, men få leveransene til å øke.

SE NÅ: Siste nytt fra krigen i Ukraina. Oberstløytnant Palle Ydstebø kommenterer Russlands angrep i Kharkiv 10. mai.
Vis mer

– Store problemer

Sergej Lavrov foreslås å forbli utenriksminister.

– Putin vil at forsvarsdepartementet skal være fullstendig åpent for innovasjon og nye idéer, det er derfor han har valgt Belousov, uttaler Kreml i en melding søndag.

I forkant av meldingen var det spekulert i om Putin kom til å bytte ut Sjojgu.

Ryktene skjøt fart etter at russiske sikkerhetstjenester pågrep Timur Ivanov, en av viseforsvarsministrene under Sjojgu. Han ble anklaget for å ha mottatt bestikkelser «i særlig stort omfang» og risikerer nå opptil 15 års fengsel.

Røseth ser det som sannsynlig at Sjojgu har måttet stå til ansvar for det.

– Ineffektiviteten som Sjojgu har blitt anklaget for, og den korrupsjonen som arrestasjonen demonstrerte, viser at forsvaret i Russland har store problemer, sier etteretningslæreren.

Heller ikke i produksjonen av forsvarsmateriell – særlig landmateriell – har Sjojgu lykkes særlig med. Til tross for gjentatte ordre om å øke produksjonen av blant annet stridsvogner, har de ikke klart å produsere mange nok.

– Hva har omrokkeringene å si for Russlands politikk, vil man se noen endringer?

– Vi skal nok ikke tro at dette er noen endring i Kremls politikk og prioriteringer i krigen. Det her gjøres for å bedre krigsevnen, ikke for å tekkes vestlig politikk eller regjeringer. Det skal vi vokte oss for å tro.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *