Gjorde sjokkfunn i vinkjelleren

Østerrike: Gjorde sjokkfunn i vinkjelleren Mannen var i full gang med å renovere da han gjorde en oppdagelse av riktig god, gammel årgang. UTROLIG FUNN: Det som er blitt avdekket i den østerrikske vinkjelleren, har fått forskerne til å juble. Foto: ÖAW-ÖAI/H. Parow-Souchon Vis mer Roger Grosvold Publisert onsdag 29. mai 2024 - 18:19 Funnet


Gjorde sjokkfunn i vinkjelleren
Østerrike:

Gjorde sjokkfunn i vinkjelleren

Mannen var i full gang med å renovere da han gjorde en oppdagelse av riktig god, gammel årgang.

UTROLIG FUNN: Det som er blitt avdekket i den østerrikske vinkjelleren, har fått forskerne til å juble. Foto: ÖAW-ÖAI/H. Parow-Souchon
Vis mer


Publisert


Funnet ble gjort i Gobelsburg nordvest for den østerrikske hovedstaden Wien. Forskere beskriver det som det mest betydningsfulle av sitt slag som er gjort på over et århundre.

Det hele startet da Andreas Pernerstorfer var i full gang med å renovere vinkjelleren sin. Plutselig kom han over noe som minnet om et trestykke.

Han skjønte imidlertid raskt at det dreide seg om noe helt annet.

Pernerstorfer husket bestefarens historier om funn som tidligere var gjort samme sted. Han meldte fra om funnet og i mai ankom forskere fra det østerrikske vitenskapsakademiet (ÖAW) vinkjelleren.

Der gjorde de en helt utrolig oppdagelse.

Sjeldent funn

Det forskerne fant, viste seg å være skjeletter etter tre forhistoriske mammuter. Kort forklart er mammut en forhistorisk slektning av elefanten, som døde ut ved slutten av siste istid.

– Et så tett beinlag av mammuter er sjeldent, sier utgravningsleder Hannah Parow-Souchon i en uttalelse.

– Det er første gang vi har vært i stand til å undersøke noe slikt i Østerrike ved hjelp av moderne metoder, fortsetter hun.

UTDØDD: Det er funnet fossiler etter mammuter over store deler av verden, blant annet i Norge. Foto: Shutterstock/NTB

UTDØDD: Det er funnet fossiler etter mammuter over store deler av verden, blant annet i Norge. Foto: Shutterstock/NTB
Vis mer

Forskerne skriver på vitenskapsakademiets nettside at beina sannsynligvis er 30 000 til 40 000 år gamle. Funnet gir «ny, utrolig innsikt» i hvordan datidas mennesker kan ha jaktet på de utdødde kjempene.

Eldgammel massakre

Funnene som Pernerstorfers bestefar hadde fortalt om, ble gjort for omkring 150 år siden. Det hadde dreid seg om forhistoriske steinalderrelikvier, flintgjenstander, smykker og trekull som var blitt avdekket i kjelleren ved siden av.

I sin uttalelse mener forskerne at «vinkjellermammutene» sannsynligvis skriver seg fra samme tidsperiode.

MASSAKRE: Forskerne tror mammutene kan ha blitt drept i en felle lagt av forhistoriske jegere. Foto: ÖAW-ÖAI/H. Parow-Souchon

MASSAKRE: Forskerne tror mammutene kan ha blitt drept i en felle lagt av forhistoriske jegere. Foto: ÖAW-ÖAI/H. Parow-Souchon
Vis mer

– Vi vet at mennesker jaktet mammuter. Men vi vet fortsatt veldig lite om hvordan de gjorde det, sier Parow-Souchon.

Forskerne spekulerer i at de enorme, ullhårede elefantene kan ha blitt drept på stedet etter å ha blitt jaget dit av jegere som hadde lagt en felle for dem. Etter hvert som utgravningen fortsetter, håper de å avdekke flere detaljer rundt den eldgamle massakren.

Så gjenstår det å se om vi noen gang får vite hvilken rødvin oldtidens østerrikere foretrakk å nyte til mammutsteika.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *