– Har allerede forberedt seg

Etterretningssjef advarer: - Har allerede forberedt seg Lederen for Polens kontraetterretningstjeneste advarer om at Vladimir Putin kan være klar til å angripe Nato-land. ADVARER: Vladimir Putin er klar til å angripe Nato-land for å teste den vestlige reaksjonen, mener lederen for Polens kontraetterretningstjeneste. Her avbildet i Moskva i Russland 7. mai. Foto: Sputnik / Sofia


– Har allerede forberedt seg
Etterretningssjef advarer:

– Har allerede forberedt seg

Lederen for Polens kontraetterretningstjeneste advarer om at Vladimir Putin kan være klar til å angripe Nato-land.

ADVARER: Vladimir Putin er klar til å angripe Nato-land for å teste den vestlige reaksjonen, mener lederen for Polens kontraetterretningstjeneste. Her avbildet i Moskva i Russland 7. mai. Foto: Sputnik / Sofia Sandurskaya / Pool
ADVARER: Vladimir Putin er klar til å angripe Nato-land for å teste den vestlige reaksjonen, mener lederen for Polens kontraetterretningstjeneste. Her avbildet i Moskva i Russland 7. mai. Foto: Sputnik / Sofia Sandurskaya / Pool
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

  • Lederen for Polens kontraetterretningstjeneste, Jarosław Stróżyk, advarer om at Russlands president Vladimir Putin kan være klar til å angripe Nato-land for å teste vestlig respons.
  • Han mener Russland kan okkupere deler av Estland eller Sverige.
  • Europeiske etterretningstjenester har advart om at Russland planlegger sabotasjeaksjoner, inkludert angrep mot infrastruktur.
  • Nato-land uttrykker også bekymring for økende russisk aktivitet på alliert territorium.

Russlands president Vladimir Putin er klar til å angripe Nato-land for å teste den vestlige reaksjonen, advarer Jarosław Stróżyk, leder av Polens kontraetterretningstjeneste.

Han mener at Russland kan okkupere deler av Estland eller Sverige.

– Putin har helt sikkert allerede forberedt seg på en minioperasjon mot et av de baltiske landene, for eksempel for å komme til Narva, eller for å okkupere en av de svenske øyene, sier Stróżyk til den polske avisa Dziennik Gazeta Prawna.

– Det Vesten gjør sammen, for å støtte Ukraina, viser ham at dersom Nato skulle bli angrepet, ville responsen vært enda større, legger han til.

Han understreker at spådommen om Russlands beredskap er basert på antakelser fra etterretningstjenestene uten det fulle helhetsbildet.

– Risikoen har økt

Forrige uke meldte Financial Times at europeiske etterretningstjenester har advart europeiske regjeringer om at Russland planlegger ulike former for sabotasjeaksjoner, som for eksempel angrep mot infrastruktur.

Russland skal ha forberedt seg på å gjennomføre bombeangrep og brannstiftelser, samt å gjøre skade på europeisk infrastruktur, hevder etterretningstjenestene.

– Vi vurderer at risikoen for statlige kontrollerte sabotasjeaksjoner ser ut til å ha økt betydelig, sa sjefen for den tyske sikkerhetstjenesten, Thomas Haldenwang.

Han hevdet også at Russland ser ut til å være mer komfortable med å gjennomføre operasjoner på europeisk jord «med stort skadepotensial».

Tirsdag 7. mai ble Vladimir Putin ble tatt i ed som president for femte gang. På innsettelsesseremonien deltok blant andre den tsjetsjenske diktatoren Ramzan Kadyrov, etter flere måneder med sykdomsrykter. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet
Vis mer

Nato bekymret

Også Nato-landene er dypt bekymret over den økende russiske aktiviteten på alliert territorium, sa alliansen i en uttalelse forrige uke.

– Disse hendelsene er en del av en intensiverende kampanje som Russland fortsetter å utføre over hele det euroatlantiske området, inkludert på alliansens territorium, heter det i uttalelsen.

Nato trekker spesielt fram Tsjekkia, Estland, Tyskland, Latvia, Litauen, Polen og Storbritannia, og peker på sabotasje, voldshandlinger, cyberangrep og desinformasjonskampanjer som eksempler.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *