– Har ensidig flyttet grensene

Russlands maritime grenser - Har ensidig flyttet grensene Går det fram av regjeringsdokument, ifølge russisk avis. FINSKEBUKTA: Bading innerst i Finskebukta, i St. Petersburg. Foto: Sergej Nikolajev / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer Ralf Lofstad Publisert tirsdag 21. mai 2024 - 23:37 Sist oppdatert tirsdag 21. mai 2024 - 23:46 i Sammendraget er


– Har ensidig flyttet grensene
Russlands maritime grenser

– Har ensidig flyttet grensene

Går det fram av regjeringsdokument, ifølge russisk avis.

FINSKEBUKTA: Bading innerst i Finskebukta, i St. Petersburg. Foto: Sergej Nikolajev / NurPhoto / Shutterstock / NTB
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

 • Russland har ensidig besluttet å endre sine maritime grenser mot Finland og Litauen, ifølge et utkast til en regjeringsresolusjon funnet av Moscow Times.
 • Endringene gjelder Finskebukta og Østersjøen, og er basert på justeringer av grunnlinjene.
 • Finske og litauiske myndigheter har ikke kommentert saken.
 • Russland har ensidig besluttet å endre landets maritime grenser mot nabolandene Finland og Litauen, går det fram av et utkast til en regjeringsresolusjon som den uavhengige avisa Moscow Times har funnet på en offentlig portal. Tirsdag kveld fører imidlertid lenken ingen steder.

  «Den russiske føderasjonens statsgrense til sjøs vil endre seg på grunn av en endring i posisjonen til territorialhavets ytre grense», forklarer dokumentets forfattere.

  40 år gamle

  Russland grenser mot de to landene til sjøs går i henholdsvis Finskebukta utenfor St. Petersburg og ute i Østersjøen utenfor den russiske eksklaven Kaliningrad og den litauiske kysten.

  «GRENSEBY»: Farvannet utenfor den russiske badebyen Zelenogradsk i Kaliningrad er blant havområdene som ifølge russiske myndigheter er modent for grensejustering. Foto: Aleksandr Zemljatsjenko / AP / NTB

  «GRENSEBY»: Farvannet utenfor den russiske badebyen Zelenogradsk i Kaliningrad er blant havområdene som ifølge russiske myndigheter er modent for grensejustering. Foto: Aleksandr Zemljatsjenko / AP / NTB
  Vis mer

  Grensene ble fastslått ved en resolusjon i 1985, av daværende Sovjetunionens ministerråd (nivået under politibyrået). Denne foreslås nå å bli delvis «anerkjent som inoperativ».

  Ifølge FNs havrettskonvensjon av 1982 strekker et lands sjøterritorium seg opptil 12 nautiske mil (22 224 meter) ut fra de såkalte grunnlinjene (landets formelle avgrensning mot havet), som trekkes etter faste kriterier. I tilfeller med svært ujevn kystlinje kan landet i henhold til folkeretten å trekke såkalte rette grunnlinjer.

  Ifølge det russiske dokumentet, utarbeidet av forsvarsdepartementet, akter Russland å erklære en del av vannområdet øst i Finskebukta, samt nær kystbyene Baltijsk og Zelenogradsk i Kaliningrad, som sitt indre hav.

  Justering

  For å oppnå dette vil departementet justere koordinatene for hvor grunnlinjene går. Moscow Times lister opp en rekke steder hvor dette skal skje i de aktuelle havområdene.

  VILNIUS: Tidligere stabssjef for Navalnyj, Leonid Volkov, ble natt til 13. mars angrepet utenfor eget hjem i Litauen. Reporter: Ivar Østebø. Bilder/video: NTB/AP.
  Vis mer

  Forfatterne av resolusjonen mener grensene av 1985 «tilsvarer ikke fullt ut den nåværende geografiske situasjonen», ettersom de ifølge dem ble registrert «ved bruk av småskala marine navigasjonskart», som igjen var basert på arbeid fra midten av 1900-tallet.

  «Dette tillater oss ikke å bestemme den ytre grensen til Russlands indre farvann», heter det i dokumentet.

  Den varslede justeringen vil medføre et system med rette grunnlinjer på den sørlige delen av de russiske øyene i den østlige delen av Finskebukta, og også i Baltijsk-Zelenogradsk-området.

  Grenserevisjonen er så langt ikke kommentert av finske og litauiske myndigheter. Moscow Times bemerker at resolusjonen kommer samtidig som oppstarten av øvelser med missiler som kan frakte taktiske atomvåpen, som Kinzjal.


  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *