Her er det verst

Her er det verst Porsgrunn er blant stedene som har landets høyeste forekomst av den potensielt alvorlige flåttsykdommen TBE. FHI ber utsatte vaksinere seg. KAN SMITTE: Blodsugende flått i Norge kan overføre smitte til dyr og mennesker - og enkelte sykdommer kan være svært alvorlige. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten / NTB Vis mer


Her er det verst

Her er det verst

Porsgrunn er blant stedene som har landets høyeste forekomst av den potensielt alvorlige flåttsykdommen TBE. FHI ber utsatte vaksinere seg.

KAN SMITTE: Blodsugende flått i Norge kan overføre smitte til dyr og mennesker - og enkelte sykdommer kan være svært alvorlige. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten / NTB
KAN SMITTE: Blodsugende flått i Norge kan overføre smitte til dyr og mennesker – og enkelte sykdommer kan være svært alvorlige. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten / NTB
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Skogflåtten er regnet som den verste smittesprederen blant blodsugerne i Nord-Europa og kan, ved bitt, føre over viktige sykdommer som skogflåttencefalitt (TBE), som bekymrer mest og kan forårsake infeksjon i sentralnervesystemet, og Lyme borrelioses, som kan behandles med antibiotika.

Sørlandet, rettere sagt Arendal, er det området med høyest forekomst av TBE, ifølge Agderposten. Porsgrunn, langs kysten, stikker seg også ut, viser Folkehelseinstituttet (FHI)s siste oversikt.

«TBE-viruset forekommer mange steder i Europa, og har i de seinere år etablert seg i kystdistriktene i Sør-Norge. I Norge finner vi bestander av skogflått langs kysten fra svenskegrensen i Østfold og nord til Bodø i Nordland», skriver FHI.

«(…) Der det er påvist TBE-virus i flått, kan man ikke utelukke smitteoverføring til menneske, men det er kun i Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Akershus og Østfold at det er påvist smitte hos mennesker», fortsetter instituttet.

FLÅTT: Varmt vær, sommer og sol betyr gode dager og høysesong for flåtten. Video: Privat. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV
Vis mer

– Ingen behandling, kun vaksine

Det kan være store lokale forskjeller på forekomsten av flått innen en kommune, men det er størst risiko for å bli bitt og få overført sykdom om sommeren og høsten.

Små barn har vanligvis et mildere sykdomsforløp enn voksne.

FHI har, som følge av sykdomsbildet, anbefalt stadig flere voksne å vaksinere seg mot TBE – i år har de utvidet anbefalingen til nye områder på Østlandet.


RØDT: De mørkerøde områdene peker seg ut for flåtten.
Vis mer

– TBE kan gi svært alvorlig sykdom, og vi har ingen behandling, kun vaksine. I fjor ble TBE-infisert flått registrert på steder den ikke har vært funnet før, og antall smittede har økt de siste to årene, sa leder ved Flåttsenteret, Randi Eikeland, til NTB nylig.

– Sørlandet har en liten økning nå. I løpet av 2024 venter vi rundt 100 smittetilfeller nasjonalt, sier hun til NRK onsdag.

Flåttsenteret har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

EFFEKTIVT: Etter en tur i skogen er det veldig lurt å sjekke seg for flått når man har kommet hjem. I tillegg til det kan og være lurt å finne fram en klesrulle. Video: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet TV
Vis mer

Bør komme i gang

FHI anbefaler følgende:

  • Vaksine til barn og voksne som blir bitt av flått mer enn to ganger i året og ferdes langs kysten i områder der det er registrert at mennesker har fått TBE. Per nå er det Sørlandet og vestkysten av Oslofjorden fra Flekkefjord til Drammen, og østkysten av Oslofjorden fra Vestby til svenskegrensen.
  • Om man skal vaksineres, anbefales det å ta første av to eller tre doser på senvinteren, i god tid før flåttsesongen, som i Norge begynner for alvor i april – altså at man bør komme i gang nå.

Ellers kommer FHI-overlege ved avdeling for smittevern og beredskap, Silje Bruland Lavoll, med følgende tips overfor Dagbladet:

  • Ved ferdsel i områder med mye flått anbefales det å bruke lange bukser og være godt tildekket ved anklene når man ferdes på områder med mye flått.
  • Det anbefales å gå på stier i stedet for på steder med høyt gress, lyng og kratt.
  • Bruk av insektmidler med dietyltoluamid på hud og klær reduserer antall flått som fester seg.

– Etter ferdsel i områder med mye flått bør man også inspisere huden, spesielt hos barn. Likeledes bør man lete etter flått på tøyet, også på vrangen. Det anbefales å dusje for å skylle bort flått som ikke har festet seg. Flått fjernes best ved å trekke den rett ut ved hjelp av pinsett eller fingre. Smøring med fett eller bruk av eter anbefales ikke, legger Lavoll til.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *