Høyesterettsdommer sjokkerer:- Utenkelig

Flaggstunt Høyesterettsdommer sjokkerer: - Utenkelig Den amerikanske høyesterettsdommeren Samuel Alito hadde et flagg til støtte for Donald Trump hengende utenfor hjemmet sitt like etter stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Nå skal han og resten av domstolen vurdere spørsmål knyttet til straffesakene mot ekspresidenten. I HARDT VÆR: Den konservative høyesterettsdommeren Samuel Alito hadde et flagg


Høyesterettsdommer sjokkerer:- Utenkelig
Flaggstunt

Høyesterettsdommer sjokkerer:
– Utenkelig

Den amerikanske høyesterettsdommeren Samuel Alito hadde et flagg til støtte for Donald Trump hengende utenfor hjemmet sitt like etter stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Nå skal han og resten av domstolen vurdere spørsmål knyttet til straffesakene mot ekspresidenten.

I HARDT VÆR: Den konservative høyesterettsdommeren Samuel Alito hadde et flagg til støtte for Donald Trump hengende utenfor huset sitt like etter det voldelige angrepet på Kongressen 6. januar 2021. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, File
Vis mer


Publisert


Kort fortalt

  • Høyesterettsdommer Samuel Alito hadde et flagg til støtte for Trump utenfor hjemmet sitt etter stormingen av Kongressen 6. januar 2021.
  • Selv hevder han at kona hang opp flagget som en respons til en nabo, som satte opp et «Fuck Trump»-skilt.
  • Avsløringen har skapt reaksjoner, spesielt siden amerikansk høyesterett nå vurderer saker knyttet til Trump, og mange kritikere mener han burde si seg inhabil.

NEW YORK (Dagbladet): 17. januar kunne forbipasserende se et amerikansk flagg hengende opp ned i flaggstanga i hagen til Alito, ifølge bilder og naboer New York Times har snakket med.

Å heise flagget opp ned er blitt et populært symbol blant Trump-tilhengere for å signalisere at de mener at valget i 2020 ble stjålet fra ham. Flagget utenfor boligen til Alito, skal ha hengt der bare en drøy uke etter det voldelige angrepet på Kongressen 6. januar 2021, og tre dager før Joe Biden ble innsatt som president.

Høyesteretten i USA starter torsdag behandling av saken om hvorvidt ekspresident Donald Trump har immunitet mot straffeforfølgelse for valgpåvirkning.
Vis mer

Vurderte

Mens flagget hang der, vurderte også den amerikanske høyesteretten om de skulle ta en beslutning i en sak knyttet til presidentvalget i Pennsylvania.

Amerikansk høyesterett, som nå har en klart konservativ slagside, er allerede under voldsom kritikk de siste åra blant annet for å ha fjernet retten til selvbestemt abort. I tillegg er det kommet hard kritikk mot domstolen for ikke å ha et tydelig etisk regelverk. Både Alito og en annen dommer, Clarence Thomas, skal begge ha mottatt luksusturer og andre goder fra rike og mektige republikanske bakspillere uten å oppgi dette offentlig.

Kona til Thomas, Ginni Thomas, var dessuten engasjert som aktivist i forsøkene på å omgjøre valgresultatet i 2020 til støtte for Trump.

Alito, som ble utnevnt til domstolen av den daværende republikanske presidenten George W. Bush, skylder nå på kona for flaggskandalen.

– Jeg var ikke involvert på noen måte i heisingen av flagget. Det ble plassert der kortvarig av fru Alito som et svar til en nabo, som brukte et tvilsomt og personlig fornærmende språk på et hageskilt, hevder Alito i en skriftlig uttalelse til New York Times.

Naboer sier til avisa at de oppfattet flagget som et klart politisk budskap, og at det hang der i flere dager. Ifølge naboer kom skiltet opp etter at en nabo satte opp et «Fuck Trump»-skilt.

– Motbydelig

Mange reagerer ikke uventet sterkt på at en høyesterettsdommer tilsynelatende signaliserer politisk tilhørighet. De tror også lite på ham når han skylder på kona, og mener han burde si seg inhabil i alle saker som involverer Donald Trump.

ABORT: I en tale fredag kveld raste USAs president Joe Biden mot høyesteretts avgjørelse om å fjerne den føderale retten til selvbestemt abort. I talen peker han på spesielt én hendelse som rystet ham. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV
Vis mer

– At en fyr, som er høyesterettsdommer, lar dette skje i sitt eget hjem i noen av de mest anspente dagene i amerikansk historie siden borgerkrigen, er bare trist. Det viser hvor liten respekt han har for institusjonen. Det viser hvor liten respekt han har for loven. Det er bare motbydelig, sier den tidligere republikanske politikeren og programlederen på MSNBC, Joe Scarborough.

Han får støtte av den demokratiske senatoren Richard Blumenthal.

– Jeg er mer enn opprørt. Jeg var advokatfullmektig for høyesterettsdommer Harry Blackmun da denne oppførselen ville vært utenkelig, sier senatoren til MSNBC, ifølge The Guardian.

Høyesterett er nå blant annet midt i en vurdering av hvorvidt Trump, som president, hadde absolutt immunitet. Deres beslutning kan få stor betydning straffesakene mot Trump hvor han blant annet er tiltalt for sin rolle i 6. januar-angrepet og for ulovlig å ha tatt med seg graderte fra Det hvite hus til Mar-a-Lago.

– Inhabil

– Dommer Alito burde ikke delta i noen av disse sakene som involverer Donald Trump. Han burde si seg inhabil, sier Blumenthal.

Han får støtte fra flere demokrater i Kongressen, deriblant lederen for justiskomiteen i Senatet, Dick Durbin, og minoritetslederen i Representantenes Hus, Hakeem Jeffries. Høyesterettsdommeren kan si seg inhabile, men det er ingen som kan pålegge dem å gjøre det. Det er heller ingenting som tyder på at Alito har noen planer om dette, skriver AP.

Flere juridiske eksperter New York Times har snakket med, mener at flagget i hagen til Alito kan være et brudd på etiske retningslinjer for upartiskhet.

– Det kan ha vært ektefellen hans eller noen som bor hjemme hos ham, men han burde ikke ha hatt dette i hagen som et budskap til verden, sier jusprofessor Amanda Frost ved University of Virginia til avisa.

– Dette er er det samme som å sette opp et «Stop the Steal»-skilt i hagen – noe som er et problem hvis du skal ta beslutninger i valgrelaterte saker, legger hun til.

Amerikansk høyesterett strammet nylig inn på det etiske regelverket for de ni dommerne etter at Thomas og Alito tok imot luksusreiser fra republikanske milliardærer. Imidlertid er det ikke noe apparat for å håndheve dette regelverket, og meningsmålinger viser at tilliten til høyesterett er på et lavmål i befolkningen.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *