Høyre og SV vil forby kryptoutvinning: – Bør få solid flertall

Høyre og SV vil forby kryptoutvinning: – Bør få solid flertall Det sitter langt inne å forby næringer, sier Høyres Nikolai Astrup. Men kryptoutvinningen trenger vi ikke i Norge, mener han. Lars Haltbrekken (SV) og Nikolai Astrup (H), her på besøk ved Mauranger vannkraftverk i Kvinnherad tirsdag denne uken. Foto: Privat David Bach Publisert: Publisert:


Høyre og SV vil forby kryptoutvinning: – Bør få solid flertall

Høyre og SV vil forby kryptoutvinning: – Bør få solid flertall

Det sitter langt inne å forby næringer, sier Høyres Nikolai Astrup. Men kryptoutvinningen trenger vi ikke i Norge, mener han.

Publisert: Publisert:

– Vi bør få et solid flertall. Om ikke enstemmig, sier Lars Haltbrekken.

Sammen med kollega Nikolai Astrup (H) i energi- og miljøkomiteen møter han E24 for å fronte et forslag han strengt tatt har stilt før:

Regjeringen må utrede konsekvensene av et forbud mot utvinning av kryptovaluta, mener de to. Konklusjonen må være klar innen statsbudsjettet til høsten.

Og troen på det solide flertallet kommer av at regjeringen allerede har hevdet at det er på vei.

Les på E24+

SAS-exiten: Nå kan gullkortene regne

– Regjeringsforslag for dårlig

Energiminister Terje Aasland (Ap) og digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) gikk i april ut og sa at den nye Ekom-loven, som regulerer tjenester knyttet til digital kommunikasjon, også innebar muligheten for et forbud.

– Forslaget som regjeringen kom med til denne nye e-kommunikasjonsloven, hvor de gikk veldig offensivt ut og sa at nå skulle de få satt en stopper for kryptovaluta – det var for dårlig, rett og slett, sier Haltbrekken.

Det var nemlig ingenting å lese i statsrådenes forslag om et faktisk forbud – kun en mulighet til bruksbegrensning av hensyn til nasjonal sikkerhet.

– Hverken Aasland eller Tung hadde grunnlag for det utsagnet om at forslagene de nå har fremmet bidrar til å regulere eller avvise kryptonæringen, sier Astrup.

– I ferd med å kortslutte klimaomstillingen

De to kaller den kraftkrevende kryptoutvinningen for meningsløs.

– Den enkleste, mest ubyråkratiske måten å si nei til kryptovaluta på, det er å forby det, sier Astrup.

Og for Høyre sitter det langt inne å foreslå et næringsforbud. Derfor stemte de imot da Rødt foreslo det samme i 2022.

– Det sitter langt inne. Det bør det også gjøre. Men når vi ber regjeringen utrede det, så er det fordi vi ser det som en mulig farbar vei for å si nei til kryptovaluta, som vil bli et kraftsluk i en tid hvor Norge styrer mot et kraftunderskudd.

– Vi trenger kraften til andre og bedre formål. Mangelen på kraft er i ferd med å kortslutte hele klimaomstillingen, det er knapt gitt konsesjoner til ny kraftproduksjon siden regjeringen tiltrådte.

Les også

Regjeringen vurderer strømtiltak i krypto-mining: – Vanskelig å forsvare den omfattende bruken

Astrup understreker samtidig at Norge kommer til å trenger flere datasentre fremover.

– Datasentre er en i stadig større grad integrert del av norsk økonomi, som alle virksomheter kommer til å være avhengig av. Alle næringer vil ha behov for å lagre mer data, prosessere mer data, og når de skal ta i bruk kunstig intelligens, så blir den veksten eksponentiell.

– Hvis vi da på toppen av det skal drive med utvinning av kryptovaluta, så er det et regnestykke som ikke går opp, sier Astrup.

– Jeg er enig i det, vi kommer til å trenge mer datalagring. Men vi må også se på hvordan vi kan begrense behovet for mer datalagring. Det bør ikke vokse inn i himmelen. Og én viktig del av det er å forby de tingene vi ikke mener er nødvendig, sier Haltbrekken.

– Blind høne finner korn

Stortingsforslag fra SV og Høyre i fellesskap begynner så smått å bli en vane.

I april gikk SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes og Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland sammen om skattepolitikk.

– Så hadde jeg et utspill sammen med Tina Bru om å stanse innføring av skatt på solstrøm, og vi hadde også et felles forslag om denne avfallsforbrenningsavgiften, sier Haltbrekken.

– Det er felles for begge parti at det som er viktig er å få gjennomslag for viktige saker, og om det er med Høyre eller andre så er det 85 stemmer inne i den salen som er avgjørende.

Nikolai Astrup lener seg mot stortingskollegaen:

– Selv blind høne kan finne korn, og det er SV et eksempel på, sier Astrup og vekker latter fra SV-politikeren.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *