Hundrevis i kø

Mount Everest Hundrevis i kø En video som nå går viralt viser klatrere stående i flere hundre meter kø på rundt 7000 meters høyde. En video som nå går viralt viser klatrere stående i flere hundre meter kø på rundt 7000 meter over havet. Video: X/Everest Today. Reporter: Magnus Paus Vis mer Thea Rosef Publisert


Hundrevis i kø
Mount Everest

Hundrevis i kø

En video som nå går viralt viser klatrere stående i flere hundre meter kø på rundt 7000 meters høyde.

En video som nå går viralt viser klatrere stående i flere hundre meter kø på rundt 7000 meter over havet. Video: X/Everest Today. Reporter: Magnus Paus
Vis mer

Publisert


Det er svært populært å bestige verdens høyeste fjell. Men du får ikke gå alene om du skal bestige Mount Everest med sine 8849 meter over havet.

En video som nå sprer seg i sosiale medier viser hundrevis av klatrere stående i en lang kø på Lhotse-flanken rundt 7000 moh, skriver sveitsiske 20 Minuten.

Den flere hundre meter lange køen blir til en trafikkork i de bratteste partiene, og klatrerne må vente i kulda før de kan fortsette videre.

Det nepalske turistdepartementet har innvilget 419 klatretillatelser for Mount Everest i år. Den siste bølgen av klatrere forventes å resultere i lange køer i den såkalte dødssonen.

Farlig tur

Sesongen på Mount Everest har vært åpen i rundt to uker, etter at farlige forhold ved det utfordrende partiet på Khumbu-isbreen først utsatte oppstarten.

Men også i år ønsker svært mange å bestige det farlige fjellet, som ligger i Øst-Himalaya på grensa mellom Nepal og Kina.

Det antas at rundt 310 mennesker har mistet livet på Mount Everest siden 1922, og svært mange av disse ligger fortsatt igjen i fjellet.

Årets første dødsfall kom da to mongolske klatrere ble funnet døde etter å ha nådd toppen 13. mai.

Da de mongolske klatrerne Usukhjargal Tsedendamba (53) og Purevsuren Lkhagvajav (31) ikke ga lyd fra seg, ble to sherpaer sendt ut for å lete etter dem.

De ble funnet døde på over 8000 meters høyde. På mobiltelefonene deres ble det funnet bilder av dem på toppen.

Frank Løke måtte gi opp på rekordforsøket på siste campen på Mount Everest. Video: Nora Bakketun
Vis mer

Den kenyanske klatreren Cheruiyot Kirui, som ble meldt savnet på over 8000 meters høyde, er også funnet død, meldte The Himalayan Times torsdag.

Kirui forsøkte å bestige fjellet uten oksygen, og ble funnet noen få meter fra toppen. Sherpaen hans skal fortsatt være savnet.

En britisk klatrer og sherpaen hans skal tirsdag morgen ha falt ned fra berømte «Hillary Step» rett under toppen av Mount Everest. Håpet om å finne dem i live begynner nå å svinne hen, skriver Everest Chronicle.

Løke til topps

Onsdag kom Frank Løke (44) tilbake til Base Camp etter å ha besteget Mount Everest sammen med sherpaene Tsering og Tashi. Det er andre gang Løke bestiger fjellet.

– Jeg er solbrent, har vodt i halsen og har dårlig stemme. Men jeg klarte det, så alt er verdt det, sa Løke på telefon til Dagbladet fra teltet på Base Camp onsdag.

NORSKE FLAGG PÅ TOPPEN: Frank Løke og sherpaene Tsering og Tashi nådde toppen tirsdag.

NORSKE FLAGG PÅ TOPPEN: Frank Løke og sherpaene Tsering og Tashi nådde toppen tirsdag.
Vis mer

Løke ga mandag opp forsøket på å nå toppen uten ekstra oksygen, etter råd fra sherpaene og datteren Ada Løke.

– Nå gjør jeg det som er smart. Fjellet vil alltid stå der, og rekorden ligger og venter, sa han om valget.

44-åringen gleder seg til å komme hjem til døtrene sine.

– Jeg er veldig stolt av det jeg fikk til, selv om det ikke ble akkurat slik jeg hadde håpet. Men jeg sto på toppen av verdens høyeste fjell for andre gang og følte meg helt kanon.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *