– Hva faen driver vi med?Tips bobilpatruljen om saker

Bobilpatruljen: - Hva faen driver vi med? - De kan ikke forvente at folk skal ta mer tog når det faen dansemeg aldri går noen, sier Jan Erik Husom. RASER: I januar snakket vi med Jan Erik Husom som var rammet av innstilte tog på Oslo S. Vi har snakket med han igjen om hva


– Hva faen driver vi med?Tips bobilpatruljen om saker
Bobilpatruljen:

– Hva faen driver vi med?

– De kan ikke forvente at folk skal ta mer tog når det faen dansemeg aldri går noen, sier Jan Erik Husom.

RASER: I januar snakket vi med Jan Erik Husom som var rammet av innstilte tog på Oslo S. Vi har snakket med han igjen om hva han tenker om situasjonen. Reporter: Sondre Nodland. Video: Kaja G. Tvetene
Vis mer

Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

 • Jan Erik Husom kritiserer Vy og Bane Nor for hyppige togforsinkelser og avlysninger.
 • Han mener at folk ikke kan stole på togtransporten.
 • Vy innrømmer vedlikeholdsproblemer, mens Bane Nor peker på værutfordringer og økt trafikk.
 • Begge jobber med tiltak for å forbedre situasjonen.
 • ØYER (Dagbladet): Tirsdag denne uka møtte Dagbladets bobilpatrulje gudbrandsdølen Jan Erik Husom til en prat utenfor Hafjell Scandic-hotellet.

  Da ga han klar beskjed om hvordan han synes «hyttefolket» i området tar seg til rette. Men det var ikke det eneste som terget Husom for tida.

  Dagbladet har møtt ham flere ganger, da Husom er kjent for å snakke rett fra levra. Han ble et kjent ansikt for leserne da han i januar gikk hardt ut mot Vy, Bane Nord og togkaoset han havnet i.

  Nå går han hardt til verks mot transporttjenesten igjen.

  – Ikke én eneste dag

  – Da vi møtte deg sist gang, var du forbanna på Vy. Synes du Vy har forbedret seg?

  – Det har de ikke gjort. Det er ikke snakk i verden om at de har gjort det, sier Husom til Dagbladet.

  – Det er ikke én eneste, én fordømt dag at du kan ha opp avisa og se at alle toga går. Enten er det sporfeil, signalfeil, et eller annet. Det er et eller annet støtt!! Støtt, gjentar han.

  VÆRFAST: Jan Erik Husom var en de som irriterte seg over innstilte tog og manglende kommunikasjonsflyt på Oslo S onsdag 17. januar. Dagbladets reporter Bendik Hansen møtte ham påfølgende dag for å se hvordan det gikk. Video: Marie Myklebostad / Dagbladet TV.
  Vis mer

  Husom mener Vy ikke kan regne med at folk tar mer tog og kollektivt om ikke situasjonen bedrer seg.

  – De kan ikke forvente at folk skal kjøre mer tog når det faen dansemeg aldri går noen. Da kan du ikke planlegge noe. Om jeg skal til Oslo på torsdag, og reise klokka ti om morgenen, men så går det ikke noe tog … På grunn av en jævla sporfeil, eller et og annet.

  – Samfunnet stopper opp

  – I januar venta du lenge på et tog hjemover fra Oslo S. Var det sist gang du tok tog?

  – I alle fall frivillig, sier Husom, før han fortsetter:

  – Som jeg sa den gang, Oslo S er jo Norges knutepunkt på togtrafikken, og så kommer det noen centimeter med nysnø, og så stopper hele samfunnet opp. Hva faen er det vi driver med? Hæ?

  IMPONERER: En person ble vitne til tusenvis av hærmaur danne en bro.
  Vis mer

  Vy: – Synes det er like frustrerende

  – Vi forstår at det er utrolig kjedelig med forsinkelser, og vårt ønske for kundene våre er at de har et godt og forutsigbart tilbud, sier Vys pressevakt, Kaja Rynning Moen, til Dagbladet.

  Hun sier at eksemplene kunden drar fram handler om problemer med infrastruktur, og dette er ingenting Vy kan påvirke direkte.

  Bane Nor svarer på Husoms kritikk lenger ned i artikkelen.

  Tips bobilpatruljen om saker

  Tips bobilpatruljen om saker

  Har du et tips til oss om et sted vi burde besøke, et arrangement som burde dekkes, eller en herlig karakter vi burde kontakte – send oss en mail.

  – Vi syns det er like frustrerende som kundene når tog står på grunn av signalfeil, strømbrudd og annet. Det er Bane Nor som har ansvar for infrastruktur, og vi vet de jobber godt for å bedre dette, sier Rynning Moen.

  De innrømmer at Vy ikke har hatt nok tog tilgjengelige på grunn av et etterslep av vedlikehold, som har ført til at de kjører med færre vogner og mindre plass.

  – Så skal vi være ærlige og si at det også har vært ustabilt innen det vi i Vy har ansvaret for. Det er vi veldig lei oss for.

  Nye tiltak

  Rynning Moen sier at vedlikehold og reparasjon av tog tar tid, og sammen med deres leverandører av vedlikehold, gjør Vy alt de kan for å få alle tog ut i trafikk.

  – Samtidig forbereder vi oss slik at vi ikke havner i samme situasjon neste vinter. Vi har blant annet flere tog inne til ombygning slik at vi er bedre rustet før neste vinter, og verkstedet vårt har flydd inn ekstra mannskap fra Sveits, for å bistå med vedlikehold av togene, sier hun.

  TRONDHEIM: Bobilpatruljen tok turen innom dagsfestivalen Trondheim Rocks for å sjekke stemninga som var på topp!
  Vis mer

  Rynning Moen forteller også at det er bestilt nye tog gjennom Norske tog.

  – Det vil ta tid før disse er på plass, men vi gleder oss til de kommer, og tror kundene også vil bli veldig fornøyde med dette.

  Bane Nor: – Samensatt

  – Det er sammensatte årsaker til forsinkelsene og innstillingene. Det siste året har utfordrende vær, som ekstremværet «Hans» og kraftig snøfall, kombinert med sterk vind i januar ført til forsinkelser og innstillinger mange steder, sier Bane Nors presseansvarlig, Anna Kirkhusmo, til Dagbladet.

  Hun påpeker videre at snøkaoset i januar rammet ikke bare jernbanen, men også fly, vei, og annen kollektivtrafikk.

  – Vi har god værberedskap, og har alle ressurser ute når snøen faller, men vi kan ikke rydde vekk store mengder snø før den har falt og alle steder på en gang, sier Kirkhusmo.

  – Sprengt kapasiteten

  – Antall togavganger har økt betydelig over tid. Det har ført til at det er sprengt kapasitet på flere strekninger, og særlig i Oslo- området. Det betyr dessverre at mange tog blir rammet når det oppstår feil. Men det har heller aldri gått så mange tog i rute som i 2023, sier hun.

  Hun forklarer også at den store trafikkmengden har ført til at gammel og utdatert jernbane slites ned raskere enn Bane Nor klarer å reparere. Det har resultert i at vedlikeholdsetterslepet har økt hvert eneste år – og vil også gjøre det i 2024.

  Når skrudde du av telefonen din sist? Det bør du gjøre én gang i uken, ifølge NSA (National Security Agency).
  Vis mer

  – Derfor er vi glade for at politikerne nå har signalisert at de vil bruke langt mer til vedlikehold og fornyelse av vår gamle jernbane de nærmeste åra, sier Kirkhusmo.

  Dette gjør de for å løse problemene

  Hun forteller også at Bane Nor er i gang med flere tiltak for å bedre punktligheten.

  Noen av prosjektene har pågått over flere år og blir ferdige i 2024. Andre tiltak starter nå og skal bidra til en forbedring av jernbanen i framtida.

  – Vi digitaliserer hele signalsystemet, vi bygger ut flere dobbeltspor som vil bedre punktligheten, og vi vedlikeholder og fornyer gamle anlegg. I samarbeid med resten av sektoren skal vi gradvis styrke togtilbudet. Det er viktig slik at flere kan reise utslippsfritt, og for å flytte mer godstrafikk over fra veiene til klimavennlige spor.


  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *