– Hvor er du, Erna?

- Hvor er du, Erna? Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener å ha avslørt Erna Solbergs plan: Å flyte inn til valget uten å stille til debatt. MØTER JONAS: Erna Solberg møtte opp i april da Jonas Gahr Støre var i spørretimen. Men hver gang finansminister Trygve Slagsvold Vedum er i spørretimen, er hun ikke å


– Hvor er du, Erna?

– Hvor er du, Erna?

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener å ha avslørt Erna Solbergs plan: Å flyte inn til valget uten å stille til debatt.

MØTER JONAS: Erna Solberg møtte opp i april da Jonas Gahr Støre var i spørretimen. Men hver gang finansminister Trygve Slagsvold Vedum er i spørretimen, er hun ikke å se. Foto: Javad Parsa / NTB
Vis mer


Publisert


Kort fortalt

 • Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kritiserer Erna Solberg for å unngå debatter i Stortinget, og mener det er en bevisst strategi fra Høyre.
 • Vedum ønsker flere debatter med Solberg om viktige politiske temaer.
 • Solberg avviser kritikken og sier Høyre følger vanlig praksis.
 • Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum har nok en gang tatt veien fra Finansdepartementet til Stortinget for å møte de folkevalgte, der all makt liksom skal være.

  Men heller ikke forrige onsdag, da han med stor forventning kom inn i stortingssalen, var Høyre-leder Erna Solberg der.

  Slukøret måtte han igjen møte Høyres finanspolitisk talsperson Tina Bru (H). Det har nå gått så langt at Vedum nå velger å sende ut en etterlysning i selveste Dagbladet.

  – Jeg liker å gå i debatter med Erna Solberg, gjerne om narkotikapolitikk, EU og hva vi vil med Norge. Det er synd hun nesten ikke deltar i stortingssalen, som jeg mener er norsk demokratis hovedscene, sier en vonbroten Vedum.

  – Savner du Erna Solberg?

  – Savn er kanskje et sterkt ord, men jeg legger merke til at hun ikke virker å mene at det er så viktig å møte i Stortinget.

  BEDRE TIDER: I 2019 var Erna Solberg statsminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kunne møte henne i debatt støtt og stadig. Her fra den gangen Vedum hadde blitt med i bunadsgeriljaen. Foto: Vidar Ruud / NTB

  BEDRE TIDER: I 2019 var Erna Solberg statsminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kunne møte henne i debatt støtt og stadig. Her fra den gangen Vedum hadde blitt med i bunadsgeriljaen. Foto: Vidar Ruud / NTB
  Vis mer

  Vedum: – Bevisst strategi

  Men kan det virkelig stemme at Erna Solberg nesten ikke deltar på Stortinget? Dagbladet dykker ned i stortingsarkivet og starter å lete etter «Erna Solberg» siden Trontaledebatten i fjor høst. Det var starten på høstsesjonen og få uker etter valgkampen og Sindre Finnes-skandalen.

  Her følger en fullstendig oversikt over Erna Solbergs innlegg og hovedspørsmål i spørretimen:

  • 4.-5. oktober: Tre innlegg i Trontaledebatten
  • 11. oktober: Ett innlegg i debatt om Midtøsten
  • 18. oktober: Muntlig spørsmål til statsminister Jonas Gahr Støre
  • 29. november: Muntlig spørsmål til Støre
  • 18. desember: Innlegg i budsjettdebatten om Forsvaret
  • 4. januar: Innlegg i debatt om endringer i Smittevernloven
  • 7. februar: Muntlig spørsmål til Støre
  • 15. februar: Innlegg i WTO-debatt
  • 5. mars: Innlegg i debatt om regjeringsapparatets håndtering av habilitet
  • 17. april: Muntlig spørsmål til Støre

  Trontaledebatten er en debatt alle partiledere deltar i. Utover den, har Erna Solberg stilt fire spørsmål til Jonas Gahr Støre og hatt innlegg i fem debatter, som inkluderer en debatt om habilitet der Høyre-lederen var et av temaene på grunn av ektemannens akskjehandling.

  – Det virker å være en bevisst strategi fra Erna å ikke møte meg i debatt. Kanskje hun syns det er slitsomt? Det har jo vært mye støy og uro rundt henne den siste tida, undrer Vedum, som går videre i en lengre utgreining om at folk flest er mer enig med Senterpartiet enn Høyre når det gjelder både EU, narkotika og sentralisering.

  – Men hun møter ikke opp til debatt for å forsvare at Høyre vil ha Norge inn i EU eller at de vil liberalisere narkotikapolitikken.

  Erna: – Helt vanlig

  Erna Solberg starter med å berolige Vedum. Hun er faktisk ikke noe mindre på Stortinget nå enn tidligere. Det siste året er helt normalt.

  – At det er vår finanspolitiske talsperson som møter finansministeren i de fleste debatter på Stortinget er helt vanlig praksis i alle partier, sier Erna Solberg, som altså er grunnen til at Vedum stadig møter Tina Bru.

  For ytterligere å forklare Vedum at hans nesten-savn etter henne er ubegrunnet, slår bergenseren over til engelsk.

  – Høyre er ikke et «one woman show», og vi har mange dyktige talspersoner i stortingsgruppen vår, som møter regjeringens statsråder når det skal være.

  Men Vedum er ikke ferdig. Han mener å ha avslørt hvorfor Erna Solberg ikke er så aktiv om dagen.

  – Jeg tror taktikken til Erna Solberg og Høyre nå er å flyte inn til valget og ikke svare på spørsmål der det er politiske uenigheter, sier Vedum.

  Vedum kaster hansken

  Vedum savner nå mer støtte fra opposisjonen til regjeringen i krevende tider.

  – Det har vært to krevende år med prisvekst der Jonas og jeg har stått i alle debatter. Erna vet det er internasjonale trender som har slått inn og at Norge har klart seg godt, selv om det har vært krevende for mange. I stedet for å støtte at vi skal ta grep, har hun giret opp under misnøyen, sier Vedum, og får følgende svar fra Erna:

  – Jeg har stor tillit til at folk gjennomskuer enkle angrep som dette. Høyre har utfordret Vedum til debatt etter debatt om regjeringens næringsfiendtlige politikk, men det vi oftest ser er at Vedum unngår å svare på vanskelige spørsmål, slik vi så senest i Stortingets spørretime sist onsdag, sier Erna, som altså ikke var til stede under spørretimen.

  Nå kaster Vedum hansken:

  – Jeg håper virkelig Høyre-lederen i større grad vil møte meg til offentlig debatt. Jeg stiller hvor som helst, når som helst. Jeg tar gjerne en debatt om hvorfor vi bør skjerpe kampen mot narkotika og gjengene i Groruddalen for eksempel, sier Vedum.

  Dagbladet har sendt utfordringen videre og håper i løpet av kort tid å arrangere en debatt mellom Vedum og kvinnen han nesten savner.


  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *