Hydrogenbiler beholder fordel: – Håper dette kan inspirere

Hydrogenbiler beholder fordel: – Håper dette kan inspirere Mens elbileierne er kastet ut av kollektivfelt i Oslo og Akershus, kan hydrogenbilene fortsatt cruise forbi i trafikken. Elbiler har ikke lenger fordelen av å kjøre i kollektivfeltet. Det har derimot hydrogenbiler. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Mari Malm Marianne Stensland Publisert: Publisert: For mindre enn


Hydrogenbiler beholder fordel: – Håper dette kan inspirere

Hydrogenbiler beholder fordel: – Håper dette kan inspirere

Mens elbileierne er kastet ut av kollektivfelt i Oslo og Akershus, kan hydrogenbilene fortsatt cruise forbi i trafikken.

Publisert: Publisert:

Mandag denne uken var det slutt på et gode mange i Oslo og Akershus har benyttet seg av: å kunne kjøre elbil i kollektivfeltet. Dette har ført til mye trafikk og lange køer inn mot Oslo sentrum.

Forbudet er midlertidig og et av flere tiltak som skal begrense privatbiltrafikken inn mot Oslo sentrum når Ring 1 stenges på grunn av ombyggingen av Hammersborgtunnelen.

Men for hydrogenbilene fortsetter fordelen – de får beholde plassen i kollektivfeltet.

Les på E24+

SAS-exiten: Nå kan gullkortene regne

– Endelig en fordel

En av dem som jubler er Margrethe Wam Solvang.

– Jeg håper dette kan inspirere andre til å kjøpe hydrogenbil, sier hun til E24.

Hun ble først intervjuet av Budstikka. Til E24 utdyper hun:

– Det er en veldig fin følelse for tiden, men det er et 8–9 år langt pilotprosjekt som vi hydrogenbileiere har påtatt oss. Så dette er ikke noen ufortjent fordel.

Solvang sitter i arbeidsgruppen til Norsk hydrogenbilforening. Hun ramser opp lovnader fra politikere, stans i hydrogentilførsel og økonomisk tap.

Margrethe Wam Solvang.

– Men nå får vi endelig en fordel for å ta økonomisk risiko og for endringsvilje i det grønne skiftet, sier hun.

Selv kjøpte hun hydrogenbil i 2016 fordi hun ville kvitte seg med fossilbilen og ønsket seg noe enda mer fremoverlent enn en vanlig elektrisk bil.

– Bør ta grep

Det er ikke mange som har tatt samme valg som Solvang.

– Av en bestand på drøyt 2,8 millioner personbiler, er det 141 hydrogenbiler i Norge per dags dato (2024), opplyser Mikkel Friis i Opplysningsrådet for Veitrafikken til Budstikka.

Samtidig er hver fjerde personbil i Norge elektrisk.

I mars var mer enn 42 prosent av bilene som passerte bomringen i Oslo elektriske, ifølge Fjellinjen. Bomselskapet anslår at elbilandelen i Stor-Oslo vil nå 50 prosent i løpet av 2025.

Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen, mener det bør tas grep for å utnytte veisystemet i og rundt Oslo på en bedre måte.

Elbilforeningen har vært kritiske til det midlertidige tiltaket for å få ned privatbilismen inn til Oslo. Generalsekretær Christina Bu har kalt det «unødvendig strengt» og «uklokt».

– Hva tenker du nå, når den første uken nærmer seg slutten?

– Jeg synes den vurderingen var riktig av oss. Det har blitt kapasitetsutfordringer og mange har tatt til orde for at man bør ta grep for å utnytte veisystemet bedre.

Bu sier Elbilforeningen heller ønsket at man økte kravet til samkjøring.

– Det ville redusert antall biler i kollektivfeltet.

– Ville kommet alle til gode

Frem til denne uken var det krav om at elbiler måtte ha minimum én passasjer for å få tilgang til kollektivfeltet i rushtiden.

– Man kunne satt inn krav om flere. Det ville vært krevende for mange, men da ville man hatt en incentiv til det. Det ville kommet alle til gode, sier Bu.

At hydrogenbiler får beholde fordelen, mener Bu er uproblematisk.

– Det er så få av dem, så det har på en måte ingen betydning. Men hvis man har tilgang for hydrogenbiler i kollektivfeltet, kunne man også gitt tilgang til elektriske vare- og lastebiler, som det er svært få av.

– Det er mange elbiler på veiene. Hvor lenge skal de få fortsette å kjøre i kollektivfeltet?

– Vi har forståelse for at man må gjøre endringer fordi bussen skal ha forrang, spesielt nå når det skal gjøres arbeid. Men derfor mener vi man heller må se på et krav om å øke samkjøringen. Så får man hele tiden vurdere hvor stort dette kravet skal være, sier Bu.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *