I Putins fotspor: «Forferdelig»

Demonstrasjonene i Georgia: I Putins fotspor: «Forferdelig» Før Georgia vedtok «den russiske loven», ble demonstranten Guram Adamia (40) banket opp av landets sikkerhetsstyrker. Nå frykter han for framtida. BANKET OPP: Guram Adamia (40) ble mandag utsatt for vold under de massive demonstrasjonene i Tbilisi. Nå frykter han for Georgias framtid. Foto: Privat Vis mer Jesper


I Putins fotspor: «Forferdelig»
Demonstrasjonene i Georgia:

I Putins fotspor: «Forferdelig»

Før Georgia vedtok «den russiske loven», ble demonstranten Guram Adamia (40) banket opp av landets sikkerhetsstyrker. Nå frykter han for framtida.

BANKET OPP: Guram Adamia (40) ble mandag utsatt for vold under de massive demonstrasjonene i Tbilisi. Nå frykter han for Georgias framtid. Foto: Privat
Vis mer


Publisert


Kort fortalt

  • Guram Adamia (40) hevder han ble banket opp av georgiske sikkerhetsstyrker under demonstrasjoner mot en ny lov som krever at organisasjoner med utenlandsk finansiering registrerer seg som utenlandske agenter.
  • Loven sammenliknes med en russisk lov som Vladimir Putin har brukt til å undertrykke medier og organisasjoner som fremmer menneskerettigheter.
  • Adamia frykter Georgia nå vil bevege seg i en autoritær eller totalitær retning.

Da Guram Adamia (40) tok til gatene i Georgias hovedstad Tbilisi for å demonstrere mot «den russiske loven» mandag, ble han banket opp av landets sikkerhetsstyrker.

Det hevder han overfor Dagbladet.

Adamia har, i likhet med titusenvis andre georgiere, den siste tida tatt del i massive demonstrasjoner mot det omstridte lovforslaget, som ble vedtatt tirsdag denne uka.

Loven krever at alle organisasjoner som mottar mer enn 20 prosent av sin finansiering fra utlandet, må registrere seg som utenlandske agenter. En tilsvarende lov i Russland er blitt brukt av president Vladimir Putin til å slå ned på uavhengige og frie medier og organisasjoner som fremmer menneskerettigheter.

– Vedtaket er forferdelig. Det betyr at myndighetene ikke bryr seg om hva folket mener. For meg er dette spikeren i kista som kan komme til å sementere et totalitært eller et autoritært styre i Georgia, sier Adamia til Dagbladet.

SLAGSMÅL: Det bryter ut fullstendig kaos i nasjonalforsamlingen i Georgia da et omstridt lovforslag skal vedtas. Video: Daniel Wiese/Dagbladet TV
Vis mer

Flyktet fra russisk okkupasjon

40-åringen er født i byen Sokhumi i den russisk-kontrollerte regionen Abkhazia i Georgia.

Da Adamia var ung, måtte han og familien flykte fra hjemstedet da det brøt ut krig mellom Georgia på den ene sida og Abkhazia og Russland på den andre.

Det samme skjedde i Sør-Ossetia, en annen regionen nord i Georgia.

Så godt som hele FN anerkjenner Abkhazia og Sør-Ossetia som en del av Georgia, og mener at Russland i praksis okkuperer begge reionene. Bare fem land, blant andre Russland og Syria, anerkjenner Abkhazia og Sør-Ossetia som selvstendige stater.

Etter krigen mellom Georgia og Russland i 2008, har Vladimir Putins Russland befestet kontrollen over landområdene.

Lørdag la Georgias president Salome Zourabisjvili ned veto mot loven.

– Loven er russisk i sitt innhold og i sin ånd. Den strider mot vår grunnlov og alle europeiske standarder. Derfor representerer den et hinder på vår vei mot Europa, sier Zourabisjvili i en uttalelse.

Presidentens veto kan imidlertid overstyres med en enkel majoritet av nasjonalforsamlingen, som vedtok loven med 150 stemmer mot 84 stemmer.

DEMONSTRASJONER: I flere uker har titusenvis av demonstranter tatt til gatene i Tbilisi. Her fra en demonstrasjon onsdag. Foto: AFP / NTB

DEMONSTRASJONER: I flere uker har titusenvis av demonstranter tatt til gatene i Tbilisi. Her fra en demonstrasjon onsdag. Foto: AFP / NTB
Vis mer

– Brøt inn

Georgia har rundt 3,7 millioner innbyggere, ifølge Store Norske Leksikon. Målt mot innbyggertallet har demonstrasjonene i hovedstaden Tbilisi vært massive. Regelmessig har over 50 000 personer deltatt, og det antas at en stor majoritet av Georgias innbyggere er motstandere av «den russiske loven».

Adamia har ikke vært blant de mest aktive demonstrantene.

– Jeg har forsøkt å bidra når det har vært størst behov, og begynte å ta del i demonstrasjonene i forrige uke. Det har vært vanskelig å kombinere med jobb, sier han til Dagbladet.

40-åringen, som jobber i IT-bransjen, hadde derfor bare demonstrert et fåtall ganger da han mandag kveld ble utsatt for vold av det han hevder var georgiske sikkerhetsstyrker.

– Vi sto i nærheten av parlamentet, og jeg så plutselig en person uten noen uniform eller kjennetegn slå og sparke en person som var mye mindre enn seg. Jeg brøt inn for å forsvare vedkommende, sier han til Dagbladet.

– Ropte skjellsord

En større gruppe ikke-uniformerte personer som Adamia også antar var sikkerhetsstyrker, omringet deretter 40-åringen.

– Så begynte de å banke meg. Mesteparten av slåssingen ble ikke fanget opp, for jeg falt i bakken sammen med et par andre demonstranter som også ble slått, sier han.

På bakken skal volden ha fortsatt.

– Mens de slo, ropte de skjellsord mot oss. De kalte oss for amerikanske horer og brukte nedsettende skjellsord om homofile som «pederast», sier Adamia.

Etter å ha blitt banket opp, ble han ført inn i en minibuss og kjørt til politistasjonen.

– Der ble jeg mye verre, og jeg ble ført til et sykehus. Jeg hadde mistet mye blod og fikk påvist en alvorlig hjernerystelse, sier Adamia.

SMELLER TIL: 15. April brøt det ut i fullt kaos i parlamentet i Georgia.
Video: AP / Det georgianske parlamentet
Vis mer

Sammenliknes med Ukraina

Demonstrasjonene i Georgia har blitt sammenliknet med situasjonen i Ukraina i 2014, da Ukrainas daværende president, Viktor Janukovitsj, forkastet en avtale med EU og knyttet sterkere bånd til Russland.

Store demonstrasjoner brøt ut, men demonstrasjonene ble massive da Janukovitsj’ sikkerhsstyrker tok livet av flere titalls demonstranter på Majdan-palssen i Kyiv.

Adamia setter demonstrasjonene i en større sammenheng, men er også enig i Ukraina-sammenlikningen.

– Alle revolusjoner er nokså like, men sammenliknet med Janukovitsj i 2014, er apparatet rundt Bidzina Ivanisjvili i 2024 mye sterkere, også økonomisk, sier han.

– Jeg frykter dette kommer til å ende i en totalitær voldsspiral mot befolkningen, legger han til.

FØR: Dette bildet tok Adamia bare en liten halvtime før han ble utsatt for vold. Foto: Privat

FØR: Dette bildet tok Adamia bare en liten halvtime før han ble utsatt for vold. Foto: Privat
Vis mer

«Den grå eminense»

Den pro-russiske oligarken Bidzina Ivanisjvili er Georgias soleklart rikeste mann, og stiftet regjeringspartiet Georgisk drøm. I en kort periode var han statsminister, men har de siste ti åra i praksis styrt Georgia fra bakrommet.

Ivanisjvili blir kalt den grå eminensen i Georgia.

Adamia frykter at den nye loven vil gjøre det lettere for regjeringen i landet å bevege seg nærmere Russland.

– Et totalitært Russland-liknende styre er mulig. Det samme er russisk annektering av regionene Abkhazia og Sør-Ossetia, sier 40-åringen.

– Vi står overfor stor risiko, og vi bør gjøre alt i vår makt for å forhindre at de verste utfallene ikke materialiserer seg, legger han til.

Politiker banket opp

Adamias historie er langt fra unik.

Opposisjonslederen i Georgia, Levan Khabeisjvili, er bare én av mange aktivister og demonstranter som hevder at de har blitt banket opp av georgiske sikkerhetsstyrker og politi de siste ukene.

Georgia har søkt om medlemskap i både EU og Nato, og EU har advart Georgia om at det omstridte lovforslaget kan få følger for landets EU-søknad.

EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, fordømte tidligere i mai voldsbruken mot demonstrantene, og hun oppfordret landets regjering til å fortsette veien mot EU.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *