– Ikke lest historien godt nok

Kong Frederik i Oslo - Ikke lest historien godt nok Talebrøler fra danskekongen under gallamiddagen. TAR FEIL: Én av kongene tar feil om en historisk markering som de begge nevner under talene sine under gallamiddagen på Slottet 14. mai. Video: NRK. Reporter: Anabelle Bruun / Dagbladet TV Vis mer Ralf Lofstad Anabelle Bruun (video) Publisert


– Ikke lest historien godt nok
Kong Frederik i Oslo

– Ikke lest historien godt nok

Talebrøler fra danskekongen under gallamiddagen.

TAR FEIL: Én av kongene tar feil om en historisk markering som de begge nevner under talene sine under gallamiddagen på Slottet 14. mai. Video: NRK. Reporter: Anabelle Bruun / Dagbladet TV
Vis mer

Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

  • Den danske kongen, Frederik, gjorde en feil i sin tale under en gallamiddag på Slottet i Oslo, der han hevdet at Oslo fyller 400 år.
  • Dette er ikke korrekt, da Oslo er over 1000 år gammel.
  • Byen ble omdøpt til Christiania etter en stor brann i 1624, og fikk tilbake sitt opprinnelige navn i 1924.
  • Byhistoriker Lars Roede påpeker feilen og uttaler at Frederik burde ha satt seg bedre inn i historien.

Under sin tale under kveldens gallamiddag på Slottet i Oslo sa nyslåtte kong Frederik av Danmark (i norsk transkripsjon), med store deler av den norske kongefamilien til stede:

– Takk for de hyggelige ordene og den varme velkomsten denne vakre vårdagen, bare tre dager før Norges festlige nasjonaldag, og året da Oslo fyller 400 år.

Dette er rett og slett ikke riktig.

– Oslo by er jo 1000 år gammel, mens Christiania er det den ble hetende etter bybrannen i 1624. Så ble den Oslo igjen i 1924, sier Lars Roede, arkitekt og byhistoriker med lang fartstid som leder av Oslo bymuseum, til Dagbladet.

Les hele talen (på dansk)

Ble flyttet

Oslo feiret 1000-årsjubileum i år 2000 og lå opprinnelig der Gamlebyen i dag ligger. Den opprinnelige bebyggelsen brant ned i den store bybrannen i 1624, for 400 år siden.

Byen ble bygd opp igjen på den andre siden av Bjørvika, rundt Akershus festning. Nå under navnet Christiania, etter ordre fra danskekongen Christian IV – og under protester fra befolkningen. Oslo ble gjeninnført som navn i 1924; dermed er det 100-årsjubileum for dette i år.

IKKE I TVIL: Danskekongen kom med feilinformasjon under talen, slår byhistoriker Lars Roede fast. Foto: Erlend Bjørtvedt / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DEED

IKKE I TVIL: Danskekongen kom med feilinformasjon under talen, slår byhistoriker Lars Roede fast. Foto: Erlend Bjørtvedt / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DEED
Vis mer

Det er imidlertid under ingen omstendighet noe 400-årsjubileum for Oslo.

Roede humrer da han får høre om taletabben.

– Han har fått feil info. Det er Christiania som fyller 400 år. Frederik har ikke lest historien sin godt nok, sier han.

– Så ordlyden i talen er uomtvistelig feil?

– Det er ikke tvil; han har ordlagt seg feil – det kan man trygt si, sier den profilerte byhistorikeren. Som fortsetter:


HER SKJER DET: I starten av talen sin sier kong Frederik at Oslo er 400 år. Foto: NRK
Vis mer

– Han har ikke oversikten til å tolke alle dataene slik at de kommer i riktig rekkefølge. Det som forundrer meg, er: Her kommer en dansk konge tre dager før 17. mai, og tar seg ikke tid til å sette seg inn i historien.

– Skal være høflig

– I verste fall maner jo dette fram bilder av dansketida og det som verre er. Har nordmenn noen spesiell grunn til å føle seg forulempet?

– Nei – man skal være høflig mot en danske. Husk at i mye tidlig nordisk historie eksisterte ikke Norge – jeg tror ikke helt danskene har fått det med seg, sier Roede og bemerker:

– Men dronning Margrethe burde ha fortalt sønnen sin om dette. Hun vet bedre enn sin sønn.

– Men noen stor konflikt mellom Danmark og Norge bør det ikke bli av dette, hvis jeg skjønner deg riktig.

– Nei – jeg er høflig nok til å se at en ung mann som ikke er veldig belest i norsk historie, kan komme til å si noe slikt. Nordmenn vet som regel mer om Danmark enn dansker gjør om Norge.

Sier Lars Roede. Og humrer igjen.

Det har tirsdag kveld ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra det danske kongehuset.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *