Isabelle Ringnes går inn i pappas styre

Isabelle Ringnes går inn i pappas styre Christian Ringnes henter datteren inn i styret i Eiendomsspar. – Vi to ble enige over en bolle. Christian Ringnes, datteren Isabelle Ringnes og administrerende direktør Sigurd Stray i far og datters selskap Eiendomsspar. Foto: Adrian Nielsen, E24 David Bach Adrian Nielsen (foto) Publisert: I går 07:07 Oppdatert i


Isabelle Ringnes går inn i pappas styre

Isabelle Ringnes går inn i pappas styre

Christian Ringnes henter datteren inn i styret i Eiendomsspar. – Vi to ble enige over en bolle.

Publisert:

Syvende far i huset har fått et syvende styremedlem inn, akkurat idet han rundet syv tiår. Forberedes datteren nå for overtagelse om 10–20 år, lurer vi på.

– Hvis jeg er best kvalifisert til det om 10 eller 20 år, så håper jeg å få den muligheten, men det er mange steg man skal gjennom før det, sier Isabelle Ringnes.

– Og så tror jeg jo egentlig at min far kommer til å være styreleder om 20 år. Da er han 90, og jeg ser ikke at han trer fra før det, altså.

Kanskje om 30–35 år, foreslår hun.

Les på E24+

Hva er det Warren Buffett gjør som fungerer så godt?

– Da er jeg på alder med Olav Thon. Da begynner det å bli sånn passe, sier Christian Ringnes om tidshorisonten.

Far og eldstedatter Ringnes møter E24 i kontorlokalene til Eiendomsspar ved Rådhuset i Oslo, sammen med administrerende direktør Sigurd Stray.

70-åringen kunngjorde i begynnelsen av mai at han tar et trappesteg ned, fra administrerende direktør til arbeidende styreleder, i selskapet han har ledet i 40 år.

– Så det skjer jo ting som er helt umulig å forutse. Jeg kan få en takstein i hodet i morgen. Da er det jo sikkert ikke Isabelle som skal overta.

Er det et generasjonsskifte på gang, eller hva er det som skjer?

– Det er jo et generasjonsskifte i den forstand at mine barn begynner å bli voksne, og vi har en oppdeling av våre familieselskaper, som vil innebære at barna blir mer tydelige eiere enn de har vært så langt, sier Ringnes.

Noen må ta ballen

Hans tre barn Isabelle, Anette og Christian jr. eier en betydelig del av Eiendomsspar gjennom sine B-aksjer i Ringnes Holding, eieren av Victoria Eiendom – som igjen eier 56,6 prosent av Eiendomsspar.

– Så det blir formelt sett ikke noen stor forskjell i eierskapet, men i og med at jeg nå har trukket meg tilbake, så er det jo naturlig å se på hvem i vår familie som skal ta denne ballen videre på sikt, sier han.

Ringnes legger til han ikke fullt og helt har trukket seg, selv om han som arbeidende styreleder vil være «mindre intenst arbeidende» enn før.

Sigurd Stray leder an. Det er han som skal styre det operative i Eiendomsspar i årene fremover. Styremedlem Isabelle Ringnes er inne for å lære og lytte, og arbeidende styreleder Christian Ringnes skal være bestefar.

– Det kunne vært et hvilket som helst av mine tre barn, de er kvalifiserte alle sammen, men Isabelle har jo litt spesiell erfaring innenfor kommunikasjon, equality og tech, og det er en kompetanse som styret for øvrig ikke har på den samme nære måten.

– Hva er rollen hennes tenkt frem i tid?

– Det får hun svare på selv, men slik jeg ser det er Isabelle ett av syv styremedlemmer. Hun har ingen styreerfaring fra Eiendomsspar fra før, hun er jo nyvalgt inn.

– Så hun skal helt sikkert lytte og lære og komme med innspill innenfor sine områder, og så tenker jeg at det er sånn det kommer til å være i overskuelig fremtid.

Førstefødselsrett

Gründer og foredragsholder Isabelle Ringnes står bak likestillingsinitiativet «Hun spanderer», teknologinettverket «Tenk» og selskapet Equality Check, som hun startet sammen med Marie Louise Sunde i 2017. Der er hun nå kun eier og observatør i styret.

Hun holder med faren i at styreplassen i Eiendomsspar kun er et steg på veien, og ikke forberedelsen til et tronskifte som sådan.

Det går mot en «mindre intenst arbeidende» hverdag for Christian Ringnes.

– Jeg kan jo ikke se for meg at min far noen gang takker for seg, jeg tror jo han kommer til å holde fortet i svært lang tid. Noe lengre enn det har vi egentlig ikke planlagt i detalj, sier hun.

Selskapet hun nå skal inn i styret til, eier blant annet Grand Hotel på Karl Johan og 13,9 prosent av Scandic Hotels Group.

Ekeberg-restauranten, Hotel Christiania Teater og en rekke kontorbygg og boligprosjekter er også i porteføljen.

Barna eier det meste via Ringnes Holding, og det mye mer enn far.

– Dette arvet de allerede da de ble født. For den gangen var det arveavgift i Norge. Så jeg var jo ganske besatt på å overføre dette mens verdiene var små, forteller Christian Ringnes.

Planen for den totale eierandelen i Eiendomsspar er klar, selv om noen transaksjoner fortsatt gjenstår. Til slutt vil barna, far og stiftelsen eie en femtedel hver.

– Og det betyr jo at de da kan stemme far ut, sier han og vekker en lett nervøs latter både fra Sigurd Stray og datteren.

– Så er det nok noen A-aksjer her. Men det skal de jo få etter hvert, skyter han kjapt inn.

Tar med tung teknologikompetanse

For Sigurd Stray har overgangen vært glidende fra da han ble forfremmet til viseadministrerende direktør i 2018, sier han. Nå er det Stray som skal styre den operasjonelle delen av skuta videre.

– Christian har jo, som jeg opplever det, sett at dette fungerer veldig fint, og har overlatt stadig mer og mer ansvar til meg. I praksis har jeg jo hatt alt det operative de siste årene, sier Stray.

Han fremhever to klare gevinster med Isabelle Ringnes’ inntreden i styret: Kompetanse og kontinuitet.

– Nå får vi inn Isabelle, som vi opplever har noe av den tyngste teknologikompetansen i Norge, og Christian som heldigvis fortsetter med den kontinuiteten han gir, sånn at du får inn eiendomsspesifikk kompetanse i styret. Det er klart at dette er en styrke for oss.

Han kan jo få en takstein i hodet i morgen, spøker administrerende direktør Sigurd Stray, før de kommer på at den kan komme fra ett av deres bygg.

Behovet for kontinuitet finner han i eksempelet fra læremesteren selv:

– Det er klart det at Christian kan jo få en takstein i hodet i morgen. Det håper vi jo selvfølgelig ikke skjer!

– I hvert fall ikke fra ett av våre bygg. Da kommer det jo ansvar, skyter Christian Ringnes inn.

– Nei, nei, nei. Da kommer jeg i fengsel, kontrer Stray.

– Men det er klart da hadde man jo hatt tre eiere som ikke hadde hatt den nærheten til selskapet. Så det at en har både teknologikompetanse og en eier som forhåpentlig på lang sikt vil se hva Eiendomsspar står for, det er veldig fint for oss.

Ingen revolusjoner

70-åringen har, som sin egen far, vært opptatt av at barna får utvikle seg selv og velge sine egne veier. Derfor har ingen av dem gått noen «eiendomsskole» i barndommen:

– Jeg tror det er en ganske stor byrde å skulle overta noe, særlig hvis du skal overta operativt. Det er ikke sikkert alle har det best med å jobbe 60–70 timer i uken hele livet gjennom.

Det kan hende man har lyst til å utvikle andre sider av seg selv, fortsetter Ringnes. Det måtte barna i så fall finne ut av selv, uten presset.

– Og så er det jo det at jeg fyller 70, ikke sant, trekker meg litt tilbake. Det så jeg jo litt før det skjedde, det har jo tross alt vært planlagt en stund.

– Og da tenkte jeg at nå er det fint at barna utdannes som eiere. Ikke som operative, for den jobben har Sigurd. Men at de er gode eiere og representanter. Jeg synes det er viktig.

Isabelle Ringnes ble tobarnsmor for bare tre uker siden. Christian Ringnes ser frem til lange ferier med barnebarna.

Både i styre og administrasjon skal det skje gradvis, planlagt og trinnvis, ramser 70-åringen opp.

– Det er liksom ikke noen revolusjoner ute og går. Det er evolusjoner.

Datteren utdyper hvordan forberedelsene egentlig har vært.

– Man tror kanskje at vi kun har snakket om eiendom siden vi satt rundt bordet og kastet mat på hverandre da vi var tre år gamle, men det er ikke tilfellet.

– Vi har snakket om alt mulig rart, men det har ikke vært så mye eiendom, sier hun.

Ble enige over en bolle

Beslutningen om at 35-åringen nå skal begynne på denne «skolen», kom i september 2022.

Far og datter var på kjøretur fra et besøk ved Hovelsrud gård i Hedmark, sammen med Dyrevernalliansen.

– Så vi satt i bilen i halvannen times tid og stoppet på Espa. Spiste verdens beste boller, selvfølgelig. Og midt oppi denne bollesamtalen ble det selvfølgelig da naturlig å snakke om hvordan vi forvalter eierskapet i Eiendomsspar videre, sier far.

På tidspunktet 68 år gammel, hadde Christian Ringnes så smått begynt å planlegge overgangen fra «ung og lovende» til bare «lovende».

– For to år siden visste jeg jo omtrent hvordan jeg trodde at det skulle gå. Og var jo da nødt til egentlig å peke ut ett av barna. For du kan jo ikke ta inn tre stykker i styret. Det blir dumt.

– Og som jeg sier, alle tre kunne vært kvalifisert. Men Isabelle utmerket seg da spesielt på grunn av sin bakgrunn. Så det var da det ble bestemt i mitt hode.

Samtidig skulle resten av styret, aksjonærene, administrasjonen og påtroppende administrerende direktør Sigurd Stray få si sitt.

– Så det var jo en prosess. Men akkurat vi to ble enige over en bolle.

Les også

Isabelle Ringnes om karrieren: – Jeg famlet og famlet og famlet


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *