Kabinansatte varsler om SAS: – Snart uante proporsjoner av mistrivsel

Kabinansatte varsler om SAS: – Snart uante proporsjoner av mistrivsel Kabinansatte i SAS beskriver «svært skitne» fly som ikke blir rengjort. Fremover skal det bli tatt bakterieprøver om bord, sier SAS. Sas har i lang tid vært gjennom en stor omstrukturering. Det har ført til mer arbeid for de kabinansatte. Foto: Terje Pedersen / NTB


Kabinansatte varsler om SAS: – Snart uante proporsjoner av mistrivsel

Kabinansatte varsler om SAS: – Snart uante proporsjoner av mistrivsel

Kabinansatte i SAS beskriver «svært skitne» fly som ikke blir rengjort. Fremover skal det bli tatt bakterieprøver om bord, sier SAS.

Publisert:

I et brev til Luftfartstilsynet beskriver Norsk Kabinforening, en del av LO, at de flere ganger har varslet om arbeidsmiljøet for kabinansatte basert på Gardermoen.

– Vi tillitsvalgte får utallige tilbakemeldinger fra medarbeidere som føler seg maktesløse, utmattet og slitne, skriver flere styremedlemmer i Norsk Kabinforening i brevet.

– De ansatte ser ikke hvordan de skal holde ut i jobben hverken på kort eller lang sikt.

Norsk Kabinforening har ikke besvart E24s henvendelser om brevet.

Les på E24+

Her blir boligprisveksten sterkest

Varsler bakterieprøver

De tillitsvalgte trekker særlig frem «Cabin Tidy», som er de kabinansattes arbeidsoppgaver knyttet til rydding og rengjøring av flykabinen.

– Denne arbeidsoppgaven tar snart uante proporsjoner av mistrivsel, skriver de i brevet.

– Flyene er ofte svært skitne etter flere leg uten rydding, og uten noe som helst renhold i løpet av en lang dag.

De spør også Luftfartstilsynet om de gjør bakterieprøver på bordplater og på toalettet ombord på flyene.

– Hvis svaret her er nei, så vil vi vurdere å gjennomføre tester på egenhånd og hvor resultatet vil bli offentliggjort, skriver de.

Luftfartstilsynet har ansvar for å føre tilsyn med de ansattes arbeidsmiljø i flyselskapene.

Cabin Tidy er en av tiltakene SAS gjorde etter spareprogrammet «SAS Forward». Det var en utvidelse av arbeidsoppgavene til de kabinansatte. Spareprogrammet ble lansert i 2022 og skulle kutte 7,5 millarder svenske kroner i året.

Sier passasjerene er fornøyde

Joachim Sponheim, pressetalsperson i SAS, skriver til E24 at Cabin Tidy innebærer at kabinbesetningen rydder synlig søppel på de flyvningene som er kortere enn tre timer og fem minutter.

– Ordningen har eksistert i en årrekke, før den ble utvidet 1. februar 2024, skriver Sponheim.

– Siden ordningen ble utvidet har SAS fulgt nøye med på, og lest alle rapporter som har kommet fra crew der de fleste er relatert til at flyet har vært forsinket og at crew derfor ikke har rukket å rydde.

Han skriver også at besetningslederen eller kapteinen kan bestille rengjøring i de tilfeller der det er nødvendig.

– Andre flyselskap – som det i denne sammenhengen er naturlig å sammenligne seg med – har en langt høyere terskel for når det skal ryddes i flyet, skriver Sponheim.

Han skriver at SAS’ tall viser at passasjerenes tilfredshet med rensligheten i kabinen og på toalettene er på «et høyt nivå».

– Når det kommer til spørsmålet som stilles om gjennomføringen av bakterieprøver på bordplater etc., har SAS blitt enige med vernetjenesten om at disse testene faktisk skal gjennomføres.

Sponheim sier at sykefraværet har vært stabilt siden 2018/2019.

Får kritikk i tilsyn

Luftfartstilsynet var på Gardermoen og gjennomførte HMS-tilsyn i mars i år. I tilsynsrapporten kommer det frem kritikk på flere punkt.

– Luftfartstilsynet ser at gjentatte varsler/bekymringer om et arbeidsmiljø som påvirker ansatte negativt, både psykisk og fysisk, ikke blir fulgt opp av arbeidsgiver. Dette er et funn som også ble adressert i forrige tilsyn som ble gjennomført i 2021, skriver tilsynet i rapporten.

– Det foreligger fremdeles store utfordringer med det psykososiale og organisatoriske arbeidsmiljøet.

SAS sier til E24 at de ikke ønsker å kommentere innholdet i rapporten før saken er avsluttet.

– Angående arbeidsmiljøet er dette noe vi kontinuerlig arbeider med, og arbeider med å forbedre, skriver Sponheim til E24.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *